Anasayfa Haber Samsung, 176 Katmanlı V-NAND PCIe 4.0 ve 5.0 SSD’ler Hazırlıyor

Samsung, 176 Katmanlı V-NAND PCIe 4.0 ve 5.0 SSD’ler Hazırlıyor

Samsung 176 Katmanlı V-NAND

Samsung, geleceğin V-NAND’ında 1000’den fazla katmanı hedefliyor.

Samsung, 2013 yılında V-NAND olarak adlandırılan ilk seri üretim 3D NAND belleği, rakiplerinin çok önünde piyasaya sürmüştü. O zamanlar 24 katmanlı V-NAND yongaları ile başlayan Samsung, şimdi çok katmanlı flash bellek konusunda oldukça deneyim kazandı. Öyle ki, şirket önümüzdeki günlerde 176 katmanlı V-NAND cihazlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Ancak bunun da sadece başlangıç olduğunu hemen belirtelim. Zira Samsung, gelecekte 1000’den fazla katmana sahip V-NAND yongaları öngördüğünü söylüyor.

Samsung Shop İçin Tıklayınız

Samsung, 176 katmana sahip yedinci nesil V-NAND belleği ve şirkete göre endüstrinin en küçük NAND bellek hücrelerine sahip tüketici SSD’leri üretmeye başlamayı planlıyor. Piyasaya sürülecek yeni flash’ın arabirimi, 2000 MT/sn veri aktarım hızına sahip. Ayrıca Samsung’un, PCIe 4.0 ve PCIe 5.0 arabirimleriyle ultra hızlı SSD’ler oluşturmasına da olanak tanıyor. Sürücüler, devasa iş yüklerinde çok görevler için optimize edilmiş, tamamen yeni bir denetleyici kullanacak. Bu nedenle yeni SSD’leri, iş istasyonu uygulamalarında güçlü performans sergileyen bir 980 Pro halefi olarak görmek de mümkün.

Samsung 176 Katmanlı V-NAND

176 katmanlı V-NAND yongaları seri üretime yaklaşırken, Samsung sekizinci nesil V-NAND’ın ilk örneklerini de 200’den fazla katmanla oluşturuyor. Şirket, pazar talebine göre bu yeni belleği de üretmeye başlayacağını söyledi. Şirketler genellikle 12 ila 18 ayda bir yeni NAND cihaz türlerini piyasaya sunmakta. Böylelikle Samsung’un 200’den fazla katmana sahip V-NAND için planladığı zaman çizelgesi hakkında da tahminler yapmak kolaylaşıyor.

Bununla birlikte Samsung ve diğer NAND üreticilerinin, katman sayısını artırma arayışlarında karşılaştıkları çeşitli zorluklar da bulunuyor. NAND hücrelerini küçük ve katmanları daha ince yapmak, verileri güvenilir bir şekilde depolamak için yeni malzemeler kullanmayı gerektiriyor. Ayrıca, yüzlerce katmanı aşındırmak da oldukça zor.

Son olarak, flash üreticilerinin 3D NAND yığınlarının akıllı telefonlara ve PC’lere sığacak kadar ince olduğundan emin olmaları gerektiğini belirtelim. Bu nedenle üreticiler katman sayısını sonsuza kadar artıramazlar. Ancak Samsung, 1000’den fazla katman yongasının uygulanabilir olduğuna inanıyor.