Anasayfa Makale DOCSIS Teknolojisinin Geleceği: 10G

DOCSIS Teknolojisinin Geleceği: 10G

DOCSIS geniş bant teknolojisinin geleceği olan 10G standardına bakıyoruz.

Öncelikle 10G teknolojisinin mobil ağlardaki 5G ile karıştırılmaması gerektiğini belirtelim zira buradaki “G”, gigabit/saniye, yani çok yüksek bir internet hızı anlamına geliyor. 10G, DOCSIS üzerinden internet erişimi sağlayan kablo endüstrisinin Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyanın her yerindeki evlere saniyede 10 gigabit hızda internet erişimi sağlama vizyonunu temsil ediyor.

Gelişmiş güvenilirlik ve güvenlik ile saniyede 10 gigabit hız sağlamak için bir dizi yeni teknoloji gerektiriyor. DCOSIS 4.0 gibi bazıları zaten uygulanırken ve bazıları ise hala geliştiriliyor, ancak hepsi geleceğin 10G platformunu oluşturmak için birlikte çalışacak. Ağlar simetrik yükleme ve indirme hızlarını destekleyecek ve böylece yanıt süresini 1 milisaniyeye kısaltacak ve gecikme süresini veya “gecikmeyi” ortadan kaldıracak.

Şu anda kaç tane internete bağlı cihaza sahip olduğunuzu düşünün: akıllı telefonlar, oyun konsolları, hoparlörler, akıllı TV’ler, tabletler, güvenlik kameraları, IOT cihazları ve diğerleri. Tahminler, 2022 yılına kadar ortalama bir evde bağlı cihaz sayısının 50’ye yakın olacağını gösteriyor. Ve bu cihazlar, müzik ve eğlence akışından bizi güvende tutmaya kadar her şey için gün boyunca daha fazla kullanılıyor.

DCOSIS 4.0 ile hibrit fiber koaksiyel (HFC) ağ üzerine temellendirilen 10G, tüm bu cihazların tam potansiyellerinde çalışmasını sağlamada önemli bir rol oynayacak. Çevrimiçi video oyunları daha zengin grafiklere sahip olacak ve gecikme olmayacak, en sevdiğiniz programları her odada izlemek çok kolay olacak ve sevdiklerinizle görüntülü sohbetleriniz yüksek çözünürlüklü video görüntüleriyle zenginleştirilecek.

Evin ötesinde

10 gigabit internet hızına giden yol, Amerika’da 2016’da sadece %4 olan 1 Gigabit hızın şu anda %80’den fazla kullanıcıya ulaşması ile başlıyor.

Ancak 10G yalnızca eğlence amaçlı kullanıma odaklanmıyor; platform, tüketici deneyimlerini hemen hemen her temas noktasında ve sağlık, eğitim ve tarım dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde dönüştürmeyi amaçlıyor.

10G’nin geleceği şu anda ABD’de Comcast, Charter, Cox, Mediacom, Midco ve diğerleri dahil olmak üzere kablo operatörlerinin çoğunluğu ve ayrıca Rogers, Shaw, Vodafone, Taiwan Broadband Communications, Telecom Argentina, Liberty Global ve dahası gibi uluslararası operatörler tarafından inşa ediliyor.

10G ne zaman çıkacak?

Teknoloji şu anda test ediliyor ve saha denemeleri 2020’de başladı. Denemelerin ardından 10G’nin 12 ila 18 ay içinde tüketicilere sunulmasını bekleyebiliriz.

10G hakkında daha fazla bilgi edinmek için resmi siteyi ziyaret edebilir ve platformun ilerlemesiyle ilgili haber güncellemelerine kaydolabilirsiniz.