Anasayfa Makale AMD FidelityFX Super Resolution Nedir? FSR Teknolojisi ve Detayları

AMD FidelityFX Super Resolution Nedir? FSR Teknolojisi ve Detayları

AMD FidelityFX Super Resolution destekli ilk oyunlar bugün çıkıyor. Videomuzda AMD FSR nedir, nasıl çalışır ve hangi ekran kartlarında deneyebilirsiniz adım adım anlattık…

AMD 22 Haziran 2021’de son teknolojisi AMD FidelityFX Super Resolution (FSR)’nin kullanıma sunulduğunu duyurdu.

AMD FSR Nedir? AMD FSR, kare hızlarını artırmak ve bunu yaparken yine de yüksek kaliteli, yüksek çözünürlüklü oyun deneyimleri sunmak için tasarlanmış, açık kaynaklı, platformlar arası bir teknolojidir.

40’tan fazla oyun geliştiricisi oyunlarında ve/veya oyun motorlarında FSR desteğini duyurdu ve bugün yedi oyun FSR için destek ekliyor: 22 Racing Series, Anno 1800, Evil Genius 2, Godfall, Kingshunt, Terminator: Resistance ve The Riftbreaker. DOTA 2, Far Cry 6 ve Resident Evil Village dahil olmak üzere bu yıl sonuna kadar daha fazla oyun da listeye eklenecek.

AMD Radeon 21.6.1 sürücüsü çıktı, eğer sisteminiz destekliyorsa bu sürücüyü indirip FSR’yi deneyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=p5wjVAPzBWg

100’den fazla AMD işlemci ve GPU’da geniş destek sunan FSR, yerel çözünürlüğe kıyasla belirli oyunlarda 4K’da “Performans” modunda ortalama 2.4 kat daha yüksek performans sunmayı amaçlıyor.

Uzamsal yükseltme teknolojisi, kaynak görüntüdeki özellikleri analiz etmek ve bunları daha yüksek bir hedef çözünürlükte yeniden oluşturmak için gelişmiş bir yeniden kenar yapılandırma algoritması ve ardından doku ayrıntılarını geliştirerek kaliteyi daha da iyileştirmek için bir keskinleştirme geçişi kullanıyor. Sonuç, temel yükseltme yöntemlerine kıyasla süper yüksek kaliteli kenarlara ve ayırt edici piksel ayrıntılarına sahip bir görüntü oluyor.

AMD’de Grafik İş Birimi Kurumsal Başkan Yardımcısı Scott Herkelman, “FidelityFX Süper Çözünürlük ile hedefimiz, oyun geliştiricileri tarafından hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilen ve oyuncuların gerçekten oyun oynama şekli için tasarlanan endüstri standartlarına dayalı gelişmiş, birinci sınıf bir yükseltme çözümü geliştirmekti” dedi. “FSR, endüstrinin ideal ölçeklendiricisidir – herhangi bir özel, tescilli donanım gerektirmez ve tüm oyuncuların deneyimlemesi ve keyfini çıkarması için geniş bir platform ve ekosistem yelpazesinde desteklenir. Geliştirici ortaklarımızdan aldığımız yanıt ve destek bizi daha mutlu edemezid ve oyuncuların FSR’yi denemeleri  için sabırsızlanıyorz.”

FidelityFX Super Resolution Ayarları

AMD FSR, oyuncuların görüntü kalitesi ve performans arasındaki dengeyi tercihlerine göre ayarlamasına olanak tanıyan dört kalite ayarı (Ultra Kalite, Kalite, Dengeli ve Performans) sunuyor ve ışın izleme de dahil en zorlu görsel özellikler için bile yüksek performanslı, görsel olarak çarpıcı oyun deneyimleri vaat ediyor. Ultra Kalite modunda, FSR görüntü kalitesi, hedef doğal çözünürlükten neredeyse ayırt edilemiyor.

AMD FSR Hangi Ekran Kartlarıyla Çalışır?

Yeni ve mevcut oyunlara kolay entegrasyon için tasarlanan AMD FSR, DirectX 11, 12 ve Vulkan API’lerinde destekleniyor. Çok çeşitli APU’ları ve grafik donanımını destekleyen FSR, mobil grafikler de dahil olmak üzere aşağıdaki AMD GPU’lar tarafından destekleniyor:

  • Radeon RX 5000
  • Radeon RX 6000
  • Radeon RX 500
  • Radeon RX 480/470/460
  • Radeon RX Vega
  • Radeon grafikli tüm AMD Ryzen İşlemcileri
  • GeForce GTX 1000
  • GeForce RTX 2000
  • GeForce RTX 3000

Geliştiricilerin GPU’lardaki programlamadan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak için AMD FSR için gerekli kod, belge ve kaynaklar, açık kaynak topluluğu AMD GPUOpen‘da Temmuz 2021’in ortalarında ücretsiz olarak oyun geliştiricilerin kullanımına sunulacak.

Stüdyo ve Oyun Desteği

AMD FSR, önde gelen stüdyolar ve oyun geliştiricilerle yakın işbirliği içinde oluşturuldu. 40’tan fazla geliştirici, FSR’yi en iyi oyunlarına ve oyun motorlarına destekleme ve entegre etme sözü verdi ve daha fazla stüdyonun yıl sonunda ve sonrasında imzalaması bekleniyor.

Valve’da grafik geliştiricisi Dan Ginsburg, “AMD’nin FidelityFX Super Resolution ile müşterilerimize tam çözünürlüklü işlemeden daha düşük bir performans maliyetiyle gelişmiş görüntü kalitesi sunabiliyoruz” dedi. “Bu, daha yüksek çözünürlükleri hedeflemek isteyen orta seviye GPU’lara sahip kullanıcılar için özellikle çekici. Tüm GPU’larla ve AMD’nin FSR ile açık kaynak yaklaşımıyla kullanılmak üzere tasarlandığından çok memnunuz.”

Exor Studios COO’su Pawel Lekki, “Riftbreaker’a AMD Fidelity FX Süper Çözünürlüğü uygulamak, şimdiye kadar yaptığımız en sorunsuz teknoloji entegrasyonlarından biriydi” dedi. “AMD’nin ‘kara kutu yok’ felsefesi sayesinde bunu hem PC’ye hem de konsollara çok kolay bir şekilde uygulayabildik ve oyun motorumuzun özellikleri için ince ayar yapabildik.”

Riftbreaker FidelityFX Super Resolution
Riftbreaker, FidelityFX Super Resolution destekli ilk oyunlardan biri.

Destekleyen geliştiricilerin ve başlıkların kapsamlı bir listesi de dahil olmak üzere AMD FSR hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

7 Yorumlar

  1. Çok iyi gerçekten. Ultra Quality ve Quality modları neredeyse kaliteyi bozmadan yüksek fps artışı sağlıyor. Beklediğimden iyi çıktı. Eski AMD ve NVIDIA kartları desteklemesi müthiş. Ryzen 3 2200G APU sahibiyim, benim için çok iyi olacak mesela. GTX 1030, 1050 sahipleri de göbek atıyordur şu anda.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version