Anasayfa Haber NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nu Hayata Döndürmeye Yakın

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nu Hayata Döndürmeye Yakın

Hubble Uzay Teleskobu NASA

Şu an yarı çalışır halde olan Hubble, sistemler kararlı hale geldikten sonra operasyonlarına devam edecek.

NASA, Cuma günü yaptığı açıklamayla birlikte Hubble Uzay Teleskobu’nu yarı operasyonel şekilde çalışır hale getirdiğini bildirdi. Hubble bir aydan fazla süredir güvenli moda geçmişti ve şu anda yedek bilgisayarda çalışıyor. Bunun yanında sistemlerin tam olarak aktif hale gelmesi için çalışmalar devam ediyor.

Hubble’ın 13 Haziran’da ana bilgisayarı çöktü ve NASA mühendisleri uzun bir süre yeniden hayata döndürememişti. Problemin bellek modülüyle ilgili olabileceği düşünülüyordu ki güç kontrol ünitesinde olduğu keşfedildi.

Güç kaynağı sisteme beş voltluk güç sağlıyor. Güç dalgalandığında veya kesildiğinde ise yeterli güç sağlanana kadar teleskop işlemleri duraksıyor. NASA, güç kaynağını başarılı bir şekilde çalıştırmak için birkaç girişimde bulundu. Bu nedenle teknik ekip, karmaşık ve riskli bir süreç olduğu için son çare olarak yedek bilgisayara geçmeye karar verdi.

Nihayetinde yedekleme süreci başarılı oldu. NASA ekibi, bundan sonra Hubble Uzay Teleskobu’nun diğer ekipmanlarını çalıştırmak için mesai harcayacak. Her şey kararlı bir şekilde çalıştığında ise bilimsel çalışmalar devam edecek.

Bu arada Hubble yavaş yavaş ömrünün sonuna yaklaşıyor. Yeni James Webb Uzay Teleskobu’nun 31 Ekim’de fırlatılmasını bekliyorduk lakin yeni bir erteleme haberi daha gelmişti. İşler yolunda gittiğinde her iki uzay teleskobu da bir süre birlikte görev yapmaya devam edecek.