Anasayfa Haber James Webb Teleskobunun Fırlatılışı Tekrardan Ertelendi

James Webb Teleskobunun Fırlatılışı Tekrardan Ertelendi

NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nun fırlatılmasını bir kez daha erteledi.

Şimdiye kadar uzaya fırlatılmış en büyük bilim gözlemevi olan James Webb Teleskobu’nun fırlatılışı, planlandığı gibi Cadılar Bayramı’nda gerçekleşmeyecek. NASA, geçmişte de birkaç kez teleskobun fırlatılış tarihini ertelemişti. Şirket, bir kez daha fırlatma tarihini ileri bir güne erteledi. Ancak, bu kez fırlatılıştaki gecikme yalnızca birkaç hafta olacak.

Geçtiğimiz yaz NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 10 milyar dolarlık teleskop için 31 Ekim 2021’i fırlatma tarihi olarak belirlemişti. Teleskop, Fransız Guyanası’ndaki bir uzay limanından European Ariane 5 roketi ile bu tarihte fırlatılacaktı ancak yaşanan yeni gelişmeler, bu görevi Kasım ayına veya Aralık ayının başlarına itti.

James Webb Fırlatma Planı

Teleskobun fırlatma hizmetleri direktörü Beatriz Romero, gazetecilerle yaptığı basın toplantısında, yeni bir fırlatma tarihi belirlerken dikkate alınması gereken farklı faktörlerin bulunduğunu söylüyor. Bu faktörler arasında teleskobun nakliyesi, Ariane 5 roketinin hazır bulunması ve Güney Amerika’daki uzay limanının hazır olması yer alıyor. Romero, tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda bu yazın sonlarına veya sonbaharın başlarına kadar yeni bir lansman tarihi belirlemeyi beklemediğini belirtiyor.

NASA, uzay teleskobunu bu yaz sonunda bir tekne ile fırlatma alanına nakliye etmeyi planlıyor. Yine de şirket, denizdeki korsanlık faaliyetleri nedeniyle kesin planları açıklamakta temkinli. Uzay ajansının bilim şefi Thomas Zurbuchen de yaptığı açıklamada, sevkiyata hazırlanmaları için programda pek fazla rezervlerinin olmadığını açıkladı. Ancak yine de NASA’nın ve teleskobun nakliyesini üstlenen Northrop Grumman’ın teleskobu nakliye için hazır hale getirmeye yakın olduğunu da belirttiğini sözlerine ekledi. Zurbuchen’in beklentisine göre bu nakliyat, Ağustos ayının sonlarına doğru gerçekleşebilir.

James Webb Teleskobu’nun, Fransız Guyanası’na varmasıyla birlikte başlayan fırlatma süreci tam olarak 55 gün sürecek. Bu da bize, teleskobun en erken Kasım ayının ortalarına kadar fırlatılamayacağını gösteriyor. Zurbuchen de gazetecilerin konuyla ilgili soruyu sormaları üzerine, bu değerlendirmenin doğru olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra, 25 yıldan uzun süredir hizmette olan değerli bir roket olan Ariane 5 roketinin de henüz hazır olduğunu söylemek mümkün değil. Roket, bir kaporta sorunu nedeniyle Ağustos 2020 tarihinden bu yana bakım altında tutuluyor. Ariane 5 roketinin bakımını üstlenen Arianespace yetkilileri, sorunun teşhisini gerçekleştirdiklerini ve yeni bir tasarım kullanılarak sorunun önüne geçtiklerini belirtiyor. Lakin sorunun tam anlamıyla giderildiğinden emin olabilmek adına, gerçek bir fırlatmadan önce denemelerin yapılması gerekli.

Son olarak, COVID-19 sürecinin de fırlatma tarihini belirleme konusunda belirleyici olacağını belirtelim. Zira Fransız Guyanası’nda henüz yaygın olarak bulunamayan aşılar, bu bölgedeki pandemi sürecinin belirsizliğini korumasına neden oluyor. Eğer virüs aktivitesi bu bölgede kötüleşirse, fırlatma tarihi yeniden ertelenebilir.