Anasayfa Haber AMD CEO’su: Zen 4 ve RDNA 3 Mimarisi 2022 İçin Yolda

AMD CEO’su: Zen 4 ve RDNA 3 Mimarisi 2022 İçin Yolda

AMD, Intel gibi 2025 yılına kadar uzanan bir yol haritası açıklamak yerine adım adım ilerlemeyi tercih ediyor. Yeni nesil mimarilerden gücünü alacak ürünler ise 2022 yılında piyasaya sürülecek.

Donanım stoklarında sorunlar yaşandığı şu günlerde şirketlerden güncel teknoloji hamleleri gelmeye devam ediyor. AMD, üretim sıkıntısının 2021 boyunca devam etmesini beklediğini açıklamıştı. Ekran kartları fiyatları düşmeye devam etse de RX 6000 serisi ekran kartlarının halen çok yüksek olduğunu belirtelim. Ayrıca AMD Ryzen 5000 serisi işlemcilerde fiyatlar neredeyse normale döndü.

Öte yandan AMD’nin yeni nesil Zen 4 işlemci mimarisi için çalışmalar yaptığını belirtelim. Gücünü bu mimariden alan yeni işlemcilerin 2022 yılının ikinci yarısında çıkış yapması muhtemel görünüyor. Öyle ki Zen 4’ten önce bu yılın sonlarına doğru yenilenen Zen 3+ serisini bekleyebiliriz. Bu arada yeni nesil Ryzen işlemcilerin 3D V-Cache teknolojisine sahip olacağını ekleyelim.

Zen 4 mimarisi muhtemelen kod adı “Genoa” olan EPYC 7004 serisi, “Raphael” olarak bilinen masaüstü işlemciler ve “Phoenix” isimli APU’larda kullanılacak. Grafik işlemcisi barındıran APU’ların özellikle RDNA 2 grafiklerini kullanması bekleniyor. Dahası, Zen 4 ile birlikte yüksek ihtimalle DDR5 RAM desteği de sunulacak ve yeni bir platform gereksinimi doğacak.

AMD CEO’su Dr. Lisa Su, Zen 4 ve RDNA 3 tabanlı ürünlerin gelecek yıl piyasaya sürülmek üzere yolda olduğunu ilk ağızdan doğruladı.

“Sektör lideri 5nm üretim teknolojisi ile inşa edilen Zen 4 işlemcilerimiz ve RDNA 3 GPU’larımız da dahil olmak üzere 2022’de yeni nesil ürünleri piyasaya sürme yolunda ilerliyoruz.

RDNA 3 GPU’larla ilgili bilgiler oldukça kısıtlı olsa da son haftalarda birçok söylenti duyduk. AMD’nin, her ikisi de çoklu çip tasarımına sahip olması beklenen Navi 31 ve 32 GPU’lar hazırladığı söyleniyor. Daha alt seviye Navi 33 ve 34 GPU’lar ise bilakis monolitik tasarımla gelebilir.