Anasayfa Video Kioxia Exceria Plus G2 NVMe SSD İncelemesi

Kioxia Exceria Plus G2 NVMe SSD İncelemesi

Eski adıyla Toshiba, yeni adıyla Kioxia’nın Exceria Plus G2 NVMe SSD’sini inceliyoruz.

Fujio Masuoka 1980 yılında Toshiba için çalışıyordu. Kendisi tek bir kabloya bağlı olan bir hücre grubuna voltaj uygulayarak belleğin tüm bölümlerinin hızlı ve kolay bir şekilde silinmesine izin veren yeni bir tür kayan kapılı bellek tasarımı önerdi. Bu, Masuoka’nın 1980’de Toshiba’da flash belleği icat etmesine yol açtı. Toshiba’ya göre, “flaş” adı Masuoka’nın meslektaşı Shōji Ariizumi tarafından önerildi, çünkü belleğin içindekilerin silinme süreci ona bir kameranın flaşını hatırlatmıştı. Biz de bugün flash yongayı icat eden şirketin Exceria Plus G2 model SSD’sini inceliyoruz. Peki ürünün adı neden Toshiba değil de Kioxia? Bunu da cevaplayalım.

Kioxia İsmi Nereden Geliyor?

2017 yılında Toshiba mali zorluklar içine girince şirketin bellek bölümü satışa çıktı ve yatırım şirketi Bain Capital tarafından alındı. Ana şirket Toshiba, bellek şirketinin sadece %40 hissesine sahip olduğundan ve şirketin hisseleri de halka araz edileceğinden yeni bir isimlendirme gerekiyordu. Japonca bellek anlamına gelen “kioku” ve Yunanca değer anlamına gelen “axia” kelimelerinin birleşimi sonucu yeni şirketin adının Kioxia olmasına karar verildi.

Exceria Plus G2 Serisi

Bugün incelemesini yaptığımız Exceria Plus G2 aslında Toshiba’nın RD500 ailesinden yeniden adlandırılmış bir model. Exceria Plus G2, 8 kanallı bir denetleyici ve BiCS4, 96 Katman 3D TLC NAND yonga üzerine temellendirilmiş bir SSD. Biz 1 TB kapasiteli modeli inceliyoruz fakat ailede 500 GB ve 2 TB kapasiteli modeller de olmak üzere toplamda üç kapasite seçeneği mevcut. SSD’lerde kapasiteye bağlı olarak performans değişiklik gösterebiliyor ki burada da benzer bir durum söz konusu. Kioxia, serinin en üst modelinin 3.400/3.200 MB/sn sıralı okuma ve yazma performansı olduğunu belirtiyor. Girdi/çıktı performansına baktığımızda ise 680.000/620.000 okuma/yazma IOPS değerleri iddia ediliyor. Dayanıklılık ise 1 TB model için 400 TB olarak belirtilmekte. Buna ek olarak ürünün 5 yıl garantisi de mevcut.

Kioxia Exceria Plus G2 Performansı

BiCS Flash Nedir?

BiCS flash, Toshiba’nın üç boyutlu NAND flash yongalara verdiği isimdir. Bit Cost Scalable, yani bit maliyeti ölçeklendirilebilir kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. 3D NAND yongalar sayesinde birden çok katmanlı NAND yonga üretimi mümkün oldu. Bugün incelediğimiz SSD de 4. Nesil, 96 katman bir BiCS NAND yonga ihtiva ediyor. BiCS Flash ayrıca hem devre teknolojisini hem de üretim sürecini optimize ederek çip boyutunun da küçülmesini sağladı.

BiCS FLASH’ta bellek hücreleri arasındaki boşluklar, 2D NAND flash bellektekinden çok daha geniş. Bu, tek seferlik bir programlama dizisi için veri miktarını artırarak programlama hızının da iyileşmesini mümkün kılıyor.

Exceria Plus G2 Fiziksel Özellikler:

  • Kapasite: 1TB
  • NAND Bileşenleri: BiCS4, 96 Katmanlı 3D TLC NAND
  • NAND Denetleyici: Toshiba 8 kanallı (TC58NC1201GST-02-BB)
  • Önbellek: 1 GB DDR4-2666 (Samsung K4A8G165WC-BCTD)
  • Arayüz: PCIe Gen 3 x4, NVMe 1.3c
  • Form Faktörü: M.2 2280
  • Boyutlar: 80.15 x 22.15 x 2.38 mm

Kioxia SSD Utility Nedir?

SSD’lerde en çok önem verdiğimiz konulardan biri de yazılım. Toshiba’nın SSD yazılımı da burada elden geçirilip Kioxia SSD Utility olarak güncellenmiş.

Overview bölümünde SSD hakkında genel ve ayrıntılı bilgi edinebiliyorsunuz. Bu sayfada ilk karşınıza çıkan bilgilerden biri Firmware sürümü, SSD sıcaklığı ve sağlığı. Tabi SSD’nin doluluk oranı ve hangi arayüz ile bağlı olduğu bilgisi de burada sunuluyor. SSD Details kısmında ise biraz daha detay öğrenirken en fazla bilgiyi her zaman olduğu gibi SMART altında bulabilirsiniz.

Maintenance bölümünde Firmware güncelleme için bir USB hazırlayabilir veya SSD’yi Secure Erase yöntemi ile formatlayabilirsiniz. Alerts kısmında ise SSD ile ilgili bir uyarı varsa bunu görmek mümkün. Bootable SSD Utility ise yazılımın USB bellekten işletim sistemi olmadan çalışan bir sürümünü indirmenizi mümkün kılıyor.

Exceria Plus G2 Performansı

Kioxia’nın kendi SSD yazılımı içinde yer alan Benchmark sekmesi ile test ettiğimizde 2.91 GiB/s ardışık okuma ve 1.84 GiB/s de ardışık yazma hızı elde ettik. Rastgele testte ise 730 MiB/s okuma ve 488 MiB/s yazma hızına ulaştık. Gecikme ise minimum 14 µs, ortalama 257 µs oldu. Burada yer alan Tuner kısmından ise Overprovisioning ayarını yapabilirsiniz.

Kioxia Exceria Plus G2 Okuma Yazma Hızı

AS SSD ile yaptığımız ilk testte SSD 2775 MB/s ardışık okuma ve 3007 MB/s de ardışık yazma değerine ulaştı. 4K 64 Thread iops testinde ise 768.781 yazma ve 497.938 okuma G/Ç sonucu verdi. Yazılımın içindeki kopyalama aracı ile test ettiğimizde ise 1843 MB/s ISO, 1479 MB/s program ve 2109 MB/s de oyun kopyalama hızları elde ettik.

Kioxia Exceria Plus G2 IOPS

Atto ile yaptığımız testte de 2.93 GB/s yazma ve 2.88 GB/s okuma hızlarına ulaştık. CrystalDiskMark 8 ise 3091 MB/s ardışık okuma ve 3135 MB/s de ardışık yazma hızı sundu. Profili Gerçek Dünya Başarımı olarak değerlendirdiğimizde ise 2195 MB/s okuma ve 2948 MB/s yazma hızı elde ettik. Test esnasında SSD’miz 57 derecede çalışıyordu.

Son testimiz ise bir gerçek dünya performans testi. Burada 189 GB boyutundaki Call of Duty Warzone’u dahili M.2 SSD’mizden Kioxia Exceria Plus G2 modeline kopyaladık. 2 dakika 22 saniyede tamamlandı. SSD, test esnasında 1.30 GB/s hızı korumayı başardı.