Anasayfa Haber AM5 Soketin Görüntüleri Sızdı, İşlemci Pinlerine Elveda!

AM5 Soketin Görüntüleri Sızdı, İşlemci Pinlerine Elveda!

Yeni AM5 soketin render görselleri sızdı, LGA yapı bir kez daha doğrulandı.

AMD CEO’su Lisa Su, birkaç gün öncesinde Zen 4 mimarili işlemcilerin önümüzdeki yıl geleceğinden bahsetmişti. Bildiğiniz gibi kırmızı takım uzun süren AM4 serüveninden sonra AM5 (LGA-178) soket yapısına geçmeyi planlıyor.

Yaklaşan AM5 soketinin görüntüleri ExecutableFix tarafından paylaşıldı ve böylece ilk defa sokete bakış atma fırsatı bulduk. Görselde AM5’in yeni kilitleme mekanizması göze çarpıyor ve tıpkı EPYC CPU’larda olduğu gibi vidaların bulunmadığı görünüyor. Ancak CPU’yu yerine oturtmak amacıyla mandal ve kelepçe olacak. Öte taraftan bu soket, Intel HEDT LGA soketlerine benzer desek yanılmış olmayız.

Render görüntülerinde ayrıca AMD Raphael işlemcilerin tasarımı da göze çarpıyor. Bu işlemci serisi, muhtemelen 2022 yılının sonlarına doğru piyasaya çıkacak ve Zen 4 mimarisini kullanacak.

AM5 Soket
Soket AM5 ile AMD de LGA yapısına geçiyor.

Öte taraftan bu yılın sonlarına doğru mevcut Vermeer işlemcilerin bir yenilemesini 3D V-Cache teknolojisi ile birlikte bekliyoruz. Bu CPU’lar yine yüksek ihtimalle AM4 soketini kullanmaya devam edecek. Sonrasında ise Zen 4 Raphael ailesini yeni soket yapısı, DDR5 desteği ve PCIe 5.0 standardıyla birlikte görebiliriz.