Anasayfa Makale Chrome’da DNS over HTTPS Nasıl Etkinleştirilir?

Chrome’da DNS over HTTPS Nasıl Etkinleştirilir?

Chrome 78 Beta

Google Chrome’da DNS over HTTPS nasıl etkinleştirilir, DNS over HTTPS ne işe yarar?

Verilerimizin gittikçe daha önemli hale gelmesiyle beraber güvenliğimiz ve gizliliğimiz için şifreli protokollere geçiş yapmaya başladık. HTTPS’nin tamamen standart olması, geliştirilen çeşitli doğrulama mekanizmaları bu sürecin çok iyi bildiğimiz birkaç parçası. Her bir internet kullanıcısının potansiyel hedef ve kurban olduğunun bilincinde olarak; bilgi hırsızlığı, espiyonaj ve daha birçok nedenden ötürü kendimizi güvene almak zorundayız. İşte bu yüzden DNS over HTTPS mutlaka aktifleştirilmesi gereken önemli bir güvenlik önlemi diyebiliriz.

İnternet yapısı itibariyle “kimliksiz ve anonim” bir iletişim sunuyor gibi gözükse de aslında teknik olarak böyle olduğu söylenemez. Daha 5-10 sene öncesine kadar web sitelerinin ve tarayıcıların büyük çoğunluğunda HTTPS desteği bile yoktu ve veri alışverişi tamamen açık metin olarak gerçekleşiyordu. Günümüzde HTTPS ile webte gezinirken veri akışı şifreleniyor olsa da, bilgi güvenliğini tehdit eden yeni bir şey güvenlik uzmanlarının dikkatini çekmeye başladı.

Web’in temelinde yatan HTTP’nin güvenli halefi olan HTTPS ile veri alışverişi şifrelenmiş olsa da, DNS sorguları düz metin olarak iletildiği için nereyle iletişim kurulduğu bilgisi halen açık olarak görülebiliyordu. Yani daha basit şekilde söyleyecek olursak, ağınızdaki saldırgan trafiğinizi izlerken şifreli olması nedeniyle sayfada ne olduğunu bilemese de ziyaret ettiğiniz ve dolaştığınız sayfaları görebiliyordu.

DNS over HTTPS ile Tanışın

İşte bunun için DNS over HTTPS adı verilen yeni bir güvenlik yapısı geliştirildi. DoH adını verdiğimiz bu teknoloji ile DNS üzerinden iletilen verilerin de şifrelenmesini sağlıyor. DNS over HTTPS hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız DNS over HTTPS Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Chrome DNS over HTTPS Nasıl Aktifleştirilir?

DNS over HTTPS özelliğini aktifleştirmek için öncelikle yapmamız gereken tarayıcımızı başlatıp ekran görüntüsünde görüldüğü gibi üç noktalı menü butonuna tıklamak. Daha sonra “Ayarlar” diyerek devam edelim.

google chrome, dns over https, doh

Bu sayfada yukarıda yer alan arama çubuğunu kullanarak “DNS” kelimesini aratalım. Zaten Chrome aradığımız şeyin nerede olduğunu hemen bizlere gösteriyor. “Güvenlik” bölümünün altındaki “Gelişmiş” kısmında yer alan “Güvenli DNS kullan” seçeneğini aktifleştirelim ve bir DNS sağlayıcısını seçelim. Ben CloudFlare tarafından sunulan 1.1.1.1 DNS hizmetini hızlı ve daha güvenli bulduğum için onu tercih ettim, sizler ayrıca alternatif DNS sunucularını da kullanabilirsiniz. CloudFlare, OpenDNS gibi seçenekler ön tanımlı olarak gelmekte.

Bu aşamadan sonra tek yapmamız gereken şey tarayıcımızı kapatıp yeniden açmak. Daha sonra ayarımızın gerçekten aktif olup olmadığını CloudFlare tarafından sunulan bir hizmet yardımıyla kontrol edeceğiz.

google chrome, dns over https, doh

Tarayıcımızı yeniden başlattıktan sonra https://www.cloudflare.com/ssl/encrypted-sni/ adresine gidelim. Eğer DNS over HTTPS başarıyla aktifleşmiş ise DNSSEC seçeneği yeşil tikli olarak gözükecektir. “Secure DNS” seçeneği ise CloudFlare DNS’i kullanarak DoH’u aktifleştirdiyseniz yeşil tikli, diğer DNS sağlayıcılarını kullanıyorsanız turuncu tikli şekilde gözükecektir.

DNS over HTTPS aktif değilken:

DNS over HTTPS aktifken:

Bu kadar basit. Eklemek veya söylemek istedikleriniz için yorum yapabilir, sorularınız için Technopat Sosyal’de konu açabilirsiniz.