Anasayfa Haber GeForce RTX 40 Serisi “Ada Lovelace” Ekran Kartları Detaylanıyor

GeForce RTX 40 Serisi “Ada Lovelace” Ekran Kartları Detaylanıyor

Nvidia GeForce RTX Ekran Kartı

NVIDIA, şu an RTX 40 serisinin üst sınıf modelleri için çalışmalar yapıyor ve mühendislik örneği GPU’lar yakında ortaya çıkmaya başlayabilir.

Ada Lovelace GPU mimarisine dayanan GeForce RTX 40 serisi ekran kartlarının 2022 yılının ortalarında seri üretime geleceği bildirildi. Güncel sızıntılar yine Greymon55 tarafından gelirken NVIDIA’nın yeni nesil için nasıl bir yol izleyeceği detaylanıyor.

Sızıntı kaynağı, Ada Lovelace serisine önderlik eden amiral gemisi AD102 GPU’nun bu yılın sonlarında veya 2022 yılının başlarında tamamlanacağını söylüyor. Üst düzey GPU’ların yeterlilik örnekleri, 2022 yılının ikinci çeyreğinde üretilmeye başlayacak. Önümüzdeki yılın ortalarında ise seri üretim için ilk adımlar atılacak.

Kısa bir süre önce AMD’nin Radeon RX 7000 serisi ekran kartlarından ve serinin iki farklı mimariyle üretilme ihtimalinden bahsetmiştik. Yeşil takımın Ada Lovelace GPU’ları ise RX 7000 serisi ile kıyasıya rekabet edecek.

Nvidia Ada Lovelace mimarisi

Tıpkı AMD tarafındaki gibi, NVIDIA’nın da çok yongalı (MCM) GPU tasarımına geçebileceği söyleniyor. Veri merkezi ve yapay zeka alanında kullanılacak olan Hopper ailesinin çok yongalı tasarıma sahip olma ihtimali oldukça yüksek. Ancak güncel bilgilere göre Ada Lovelace kod adlı RTX 40 serisinde MCM tasarımı kullanılmayacak ve geleneksel monolitik tasarım ilkesi korunacak.

Öte taraftan oyuncular için geliştirilecek silikonlarda TSMC’nin 5nm işlemi kullanması bekleniyor. Üretim N5 veya N5P tekniğiyle yapılacak lakin hangisinin kullanılacağı tam olarak bilinmiyor.

GeForce RTX 40 serisinin tıpkı Pascal mimarisine geçişteki gibi önemli performans artışları getirmesi bekleniyor. Resmi duyuru için henüz çok erken olsa da 2022 yılının son aylarında NVIDIA tarafından resmi bir lansman düzenlendiğine tanık olabiliriz.