Anasayfa Haber AM5 Soketli Zen 4 Raphael İşlemciler, PCIe 5.0 Desteğinden Yoksun Olabilir

AM5 Soketli Zen 4 Raphael İşlemciler, PCIe 5.0 Desteğinden Yoksun Olabilir

AMD Ryzen

Raphael serisi Zen 4 işlemcilerle birlikte PCIe 5.0 desteği gelmeyecek gibi görünüyor. DDR5 bellek desteği ise kullanıcılara sunulacak.

Gigabyte fidye yazılımı saldırısının ardından AMD’ye ait birçok veri sızdırılmıştı. Bazı kaynaklar tarafından gelen bilgilere göre AMD, PCI-Express 5.0 desteği konusunda Intel’in biraz gerisinde kalacak.

AMD, PCIe 4.0 teknolojisini tüketiciler için çok daha erken kullanmaya başlamıştı. Intel ise 11. nesil Rocket Lake serisi ile birlikte PCI-Express Gen 4 desteği sunmaya başladı. Ancak sızıntılara bakılırsa PCIe 5.0 söz konusu olduğunda iki şirket yer değiştirecek. Yani 2022 yılında beklediğimiz Raphael kod adlı yongalarla bu destek gelmeyecek.

AMD AM5 Soket ve PCIe 5.0 Desteği

Mavi takım, 13. nesil Raptor Lake platformu ile DDR5 bellek ve PCIe 5.0 bağlantı teknolojisini destekleyecek. Soket AM5 platformu için hazırlanan blok şeması, AM5 SoC’in toplam 28 PCI-Express Gen 4 hattına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bunların 16’sı harici grafiklere ve 4’ü CPU’ya bağlı M.2 NVMe yuvasına ayrılıyor. Bunun yanında 4 şerit ayrı bir USB4 denetleyicisine ve kalan 4 şerit ise yonga seti veriyolu olarak kullanılıyor.

Öte taraftan Soket AM5’in üst düzey platformlarda USB4 denetleyicisi tarafından kullanılan, ancak tercihe göre pasif olarak bırakılabilen ek 4 şeride sahip olduğu görülüyor. Yani böylece ek bir M.2 NVMe SSD yuvası elde edilebilir.

AMD AM5 Soket ve DDR5 Desteği

Neyse ki bellek tarafında aksi bir durum görünmüyor. Soket AM5, çift kanallı DDR5 RAM desteği için tasarlandı ve yeni anakartlarla birlikte destek sunulacak.

Tümleşik G/Ç ve yonga setinde bulunan G/Ç üniteleri, 20 Gbps USB 3.2×2 desteği gibi küçük istisnalar dışında “Vermeer” işlemcilerle aynı görünüyor.

AM5 Soket, Soğutucular ve PCIe 5.0’ın Önemi

Son olarak hatırlatalım, AM5 soket yapısı çok yüksek ihtimalle mevcut AM4 soğutucularla uyumluluk gösterecek. Peki PCIe 5.0 biz son tüketiciler için ne kadar önemli?

Aslına bakarsanız tüketicilerin büyük bir kısmı için halen PCIe 3.0 bile yeterli. Ancak PCIe 4.0 son dönemde hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Ekran kartları ve M.2 NVMe SSD’ler için PCIe 4.0 teknolojisi fazlasıyla yeterli desek yanılmış olmayız. Dolayısıyla PCIe 5.0’ın birçok tüketici için gereksiz olduğunu söylemek mümkün. Ancak Intel’in bu teknolojiyi müşterilerine sunacak olması elbette olumlu karşılanacak.