Anasayfa Haber 12. Nesil Alder Lake İşlemci Zorlu Stres Testine Girdi

12. Nesil Alder Lake İşlemci Zorlu Stres Testine Girdi

Modeli tam olarak belirtilmeyen 12. nesil hibrit işlemci, stres testinde maksimum 93 derece sıcaklığa çıktı ve 250W civarında güç tüketti.

Intel, 6 nesil boyunca 14nm üretim teknolojisinden yararlandı ve yıllar içinde aynı teknik üzerinde geliştirmeler yapmıştı. Yaklaşan Alder Lake-S masaüstü işlemciler ise güncel Intel 7 (eski adıyla 10nm Enhanced SuperFin) üretim teknolojisini kullanacak. Hibrit teknolojisini kullanan CPU’lar, mevcut 14nm işlemciler üzerinde büyük bir performans artışı sunacak. Ancak görünüşe göre bu performansları sunarken nispeten yüksek güç tüketim değerleriyle karşılaşacağız.

Yeni işlemcinin testi, Lenovo’nun Çin Oyun Masaüstü ve Ürün Planlama müdürü olan WolStame tarafından yapıldı. WolStame gönderisinde, tam potansiyeline ulaşması için 350W’a ihtiyaç duyan tek donanımın GeForce RTX 3090 grafik kartı olmadığını söylüyor. Şirket yetkilisine göre teste giren Intel Alder Lake-S işlemcinin amiral gemisi Ampere yongasından geri kalır yanı yok.

Test AIDA64 ile yapıldı ve değerler HWINFO tarafından izlendi. Bildiğiniz gibi AIDA64 stresi testi oldukça ağır ve standart günlük kullanım senaryolarıyla uzaktan yakından alakası yok. Henüz güncellenmediklerinden dolayı her iki yazılım da özellikleri doğru algılayamıyor, ancak yonganın güç tüketimi ve sıcaklıkları takip edilebiliyor.

Bahsi geçen Alder Lake yonganın tam modeli belirtilmese de Core i9-12900K olduğu tahmin ediliyor. Bu çipin ortalama 86 derecede çalıştığı ve 93 derece ile zirve yaptığını belirtelim. Kullanılan soğutma çözümü hakkında bilgimiz yok lakin sistem en az bir saat boyunca stres testinde tutuldu.

Güç tüketimine gelince, 12 nesil işlemci ortalama 250W güç tüketimi sağladı. Bu da daha önce duyduğumuz 255 PL2 derecelendirmesiyle uyumlu görünüyor.

Mevcut Core i9-11900K, 250W PL2 derecesine sahip. K serisine ait olmayan mühendislik örneği Alder Lake CPU’ların PL2 seviyesinde 228W seviyelerine çıktığını görmüştük. Bu nedenle piyasaya çıkan işlemcilerde 250W’dan daha yüksek değerler görmemiz mümkün.

Ayrıca Intel’in yeni yongalarda PL4 (4. güç limit seviyesi) derecelendirmesi uygulamasını bekliyoruz. Ancak yonga bu seviyelerde çok kısa süreler kalıyor ve anlık olarak tam kapasiteye ulaştığını söylemek mümkün.

Bir yorum

  1. Aynı aida64 fpu testinde 10900k 10core 4.8ghz 47dk 235w 93c olmuştu.
    16corelik 12900k ile karşılaştırırsak, takribi aynı süre, aynı sıcaklık ve çok yakın güç tüketimi var ve üstelik 12900k 6 çekirdek fazla. Eğer tüm coreler 4.2ghz+ ise bence harika.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version