Anasayfa Haber Avrupa Birliği’nin Süper Bilgisayarında AMD ve ARM İmzası Bulunacak

Avrupa Birliği’nin Süper Bilgisayarında AMD ve ARM İmzası Bulunacak

En geç 2023 yılında tamamlanması beklenen ve kağıt üzerinde 400 petaflops güç sunan EuroExa, AMD EPYC, ARM Cortex ve Maxeler’in FPGA’ları ile inşa edilecek.

Avrupa Birliği, EU Horizon 2020 girişimi ve 20 milyon euroluk bir hibe yoluyla 400 petaflops’luk bir süper bilgisayara sahip olmayı planlıyor. 2022 ve 2023 yılları arasında faaliyete geçmesi beklenen süper bilgisayar, EuroExa çatısı altında geliştiriliyor.

Yeni süper bilgisayar, 30 MW’a kadar güç tüketirken teorik olarak maksimum 400 petaflops’luk saf güç sağlayacak. Bu sistem AMD, ARM ve bir dizi farklı sağlayıcıdan tedarik edilen parçalarla meydana gelecek. Ayrıca bir uçtan diğer uca 40 metre uzunluğunda olacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği, üst düzey bilgi işlem alanına yeniden yatırım yapmak için çeşitli hamleler yapıyor ve bu yolda yaklaşan EuroExa, en önemli adımlardan biri olacak. EuroExa ile öngörülen 400 petaflops’luk hesaplama kapasitesi, onu Fugaku’nun (500 petaflops) hemen altına konumlandıracak. Fugaku, şu anda çalışmakta olan dünyanın en güçlü sistemi ve Japonya’da yer alıyor.

Yapılan 20 milyon euroluk yatırımın önemli bir kısmı temel donanım maliyetlerine gidiyor ve AB, gerçek bir heterojen süper bilgisayar inşa etmeyi hedefliyor. Sistemin omurgasını oluşturacak yongalar AMD’den gelecek ve EPYC CPU’lar kullanılacak. ARM çekirdekleri, veri sıkıştırma alanında kullanılacak ve mevcutta sunulan aynı bant genişliğinde daha fazla verinin ulaştırılmasını sağlayacak. Maxeler ise veri akışı kontrol sistemleri için gerekli olan FPGA (Alan Programlanabilir Kapı Dizisi) çözümleriyle destek sunacak.

Yatırımının bir diğer kısmı ise soğutma çözümlerinde kullanılacak. Bu projede çoğu kişisel bilgisayarda ve hatta süper bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan hava soğutma yerine, yeni daldırma soğutma sistemlerinin kullanılması planlanıyor. Peki bu yöntem nasıl işliyor? Süper bilgisayar donanımı, çiplerin yaydığı ısıyı alan ve daha sonra aşırı ısıyı gideren bir soğutma sistemine sahip, iletken olmayan bir ortama daldırılıyor.

Donanım maliyetinin yanı sıra araştırma ve geliştirme için de harcamalar yapılıyor. Bu aşamada küresel bir bellek mimarisi olan UNIMEM gibi yeni donanım ve yazılım çözümleri kullanılacak.

Bir süper bilgisayar saniyede katrilyonlarca hesaplama yapabiliyor, ancak veri akışı durursa bilgisayarın parçaları bir sonraki iş yüklerini alana kadar boşta kalıyor ve hesaplanan maksimum performans düşüyor. Yatırımın bir diğer kısmı ise sistem boyunca çok miktarda veriyi taşıyabilen, ara bağlantının iyileştirilmesine ve geliştirilmesi için geliştirilen sistemlere harcanıyor. Maxeler’in geliştirdiğini FPGA’lar ise tam olarak burada devreye girmekte.

EuroExa projesinin ne kadar başarılı olduğunu görmemiz için en azından 1-2 yıl beklememiz gerekecek.