Anasayfa Haber VESA, OLED ve microLED Ekranlar İçin Yeni Sertifikasını Tanıttı

VESA, OLED ve microLED Ekranlar İçin Yeni Sertifikasını Tanıttı

Yeni DisplayHDR 600 True Black sertifikası, OLED ve microLED gibi birçok noktadan parlaklığın yayıldığı ekran teknolojilerinde kullanılacak.

Video Electronics Standards Association (VESA), DisplayHDR programını yeni DisplayHDR 600 True Black sertifikasıyla birlikte genişletti. Bu sertifika OLED ve microLED ekranlara özel olarak hazırlandı.

VESA, DisplayHDR programını dört yıldan biraz daha uzun bir süre önce tanıtmıştı. Bu proje başlangıçta üç katmandan oluşuyordu: DisplayHDR 400 (temel), DisplayHDR 600 (orta seviye) ve DisplayHDR 1000 (üst seviye).

Her bir sertifika için başta en önemlisi parlaklık dahil olmak üzere çeşitli kriterler gerekiyor. Örneğin, DisplayHDR 1000 rozetine olan bir monitör veya dizüstü bilgisayar ekranının 1.000 nit’lik bir tepe parlaklığa ulaşması gerekiyor. Bu sertifikalandırmalarda parlaklıklardan daha fazlası var, ancak genel olarak bu nokta ön plana çıkıyor.

VESA, zaman içinde DisplayHDR 500 ve DisplayHDR 1400 dahil olmak üzere daha fazla sertifika seçeneği sunmuştu. Ocak 2019’da ise DisplayHDR 400 True Black ve DisplayHDR 500 True Black’den oluşan bir True Black serisi ortaya çıktı. Bu sertifikalar, LCD’den çok daha derin siyah seviyelerine sahip OLED ve microLED ekranlar için özel olarak tasarlandı.

Aradan geçen iki buçuk yılın ardından en yüksek parlaklık gereksinimini 600 nit’e çıkaran DisplayHDR 600 True Black katmanını kullanıma sundular. Ek olarak, gereken parlaklık seviyesinin dışındaki her şeyin aynı kaldığını belirtelim.

VESA, konuyla ilgili şunları söylüyor:

Yeni DisplayHDR True Black 600 düzeyi, True Black 500 düzeyine kıyasla parlaklıkta yüzde 20’lik bir artış gerektiriyor. Bu da OLED ekranlarda görülen siyahlık düzeyi ve renk kalitesini korurken gözle görülür şekilde daha parlak bir ekran sağlıyor.

ASUS, şu anda yeni DisplayHDR 600 True Black sertifika seviyesini karşılayan ürünlere sahip ilk şirket. Sunulan ürünlerin hepsi içerik geliştiricilere yönelik, ancak zamanla yeni teknolojilerin oyun bilgisayarlarına geldiğini ve yüksek kaliteli OLED ekranların kullanıldığını görebiliriz.