Anasayfa Makale İncelemeler NBA 2K22 İncelemesi

NBA 2K22 İncelemesi

Spor oyunları rekabetin en ilginç işlediği oyun türü olabilir. Bu janrada her bir kulvarın tek kazananı oluyor ve kısa süre içerisinde türü domine edebiliyor. 2K’nın NBA oyunları bu konuda en güzel örneklerden biri ve söz konusu NBA 2K22 olduğunda da durum değişmiyor.

Tıpkı FIFA’da olduğu gibi NBA oyunlarında da kitle her zaman bir oyunu tercih ediyor. NBA 2K serisi son yıllarda her ne kadar oyunculardan bazı noktalarda tepki görse de, bu alanda liderliğini sürdürmeyi başardı. Yine de NBA 2K oyuncuları firmanın güvenli alandan çıkmasını bekliyordu. Daha doğrusu bunu istiyordu. İşte bu istekler NBA 2K22 ile gerçekleşmiş durumda.

Yeni oyunla beraber neredeyse her oyun moduna yeni eklemeler ve MyCareer, The City’ye yenilenmiş bir bakış açısıyla NBA 2K22, bulunduğu konumu pekiştirmeyi amaçlıyor. Peki, bunda ne kadar başarılı oluyor? Önce tek kişilik oyun seçeneklerine bakalım.

Tek oyunculu deneyim yıllar içinde 2K serisindeki temel oyun modlarından biri haline geldi ve bu durum aslında birkaç yıl önce 2K’nın kariyer modlarını daha hikaye odaklı bir şekilde ele almaya karar vermesiyle başladı. İlk derli toplu NBA 2K14 sırasında tanıtıldı ve ve yıllar içinde mod genişlerken, ilgi de görmesiyle beraber dünyaca ünlü basketbol oyuncuları senaryo modunda görünmeye başladı.

MyCareer’ın en büyük eksi yönüyse hızlı başlayıp, kısa bir sürenin ardından durağan bir hale gelmesi oldu. 2K Games yeni oyunla beraber oyuncuların bir araya gelmesi, görevlere katılması ve sahaya çıkması için The City’den başlayarak MyCareer’ı birçok açıdan canlandırmış. Hem yapılabilir etkinlikler bazında, hem de oynanış süresi adına NBA 2K22’nin şehri şu ana kadar yapılmış en iyi etkinlik alanı olmuş.

Gerçekten de oyuncuların dalabileceği çok sayıda aktivite var. Bir NBA starı olma yolculuğunuzun başlarında The City sizin için çok önemli bir yer olacak. Burada yeni mağazalar, görevler ve hatta bir boks ringi bile bulunuyor. The City’nin önceden hikaye içerisinde arada gidip uğranacak bir bölgeden çok, MyCareer’in odaklarından biri haline gelmesi son derece sevindirici.

Oyunda “MP” olarak bilinen oyuncumuz, çevrimiçi yayınlanan viral kliplerle tanınan bir sosyal medya yıldızına dönüşecek ve yol boyunca bazı “engellerle” birlikte yeteneklerinizi sahada göstermemiz beklenecek. Henüz oyuna giriş yapmamış veya MyCareer’i denememiş oyuncular için hikayeyi çok fazla bozmadan şunu söyleyebilirim; yeni hikaye modu kesinlikle seçim sonuçlarıyla son yılların en iyisi olmuş.

Hikaye modu ve yapılan değişikliklerin birçok oyuncu için son derece dişe dokunur olduğunu söyledikten sonra geldik oynanış kısmına. Spor oyunlarında oynanış her zaman belirleyici unsurdur. Siz dünyanın en güzel grafiklerini, en güzel müziklerini oyuna koysanız da günün sonunda oynanış ortama ise sizi kolayca aşağıya çeker.

Yeniliklerin büyük kısmı geçmiş yıllarda oldukça hantal olan savunmanın elden geçirilmesi şeklinde karşımıza çıkıyor. Önceki oyunlarda defans sistemi her ne kadar taktiksel açıdan zengin olsa da, topu kapana kadar analogları hareket ettirmekten ve pozisyon almaktan ibaretti.

Oyuncuların artık sadece defans oyuncusunun önünde durması ve ani bir animasyon beklemesi gerekmiyor. Toplu veya topsuz savunmada yapılan önemli değişiklikler bu yılki iyileştirmelerin kilit noktalarını oluşturuyor. Artık oyunun savunma tarafına gerçekten yönelebiliyor ve topsuz savunma tamamen değişti.

Geçmiş yıllarda NBA 2K oynarken, yapay zekanın gidişatı okumadığı ya da rakip oyuncunun garip savunmalar aldığı durumlarla karşılaşmak çok yaygındı. Artık yapay zeka hücum değişikliklerine çok daha hızlı tepki vererek kolay koşularınızı engelleyebiliyorlar. Böylece daha kıran kırana maçlar sizi bekliyor.

Bu yılki dikkate değer bir diğer değişiklik ise oyuncunuzun attığı şutun kalitesine göre doğrudan geri bildirim sağlayan yepyeni bir şut ölçme arayüzü konulmuş olması. 3 sayı çizgisini geçtikten sonra halen zorlanıyorsanız, mükemmel bir şut için aralık bulmanız da zorlaşıyor. Ancak, diğer taraftan, bir defans oyuncusunun yanından hızlıca geçip, sağlam bir şut açısı yakalarsanız, bu arayüz büyük ölçüde genişliyor. Yani bir defans oyunucusunu geçip, boşta kaldıysanız oyun sizi kesinlikle ödüllendiriyor. Atacağınız şut ne kadar zorluysa arayüz de sizi o kadar zorlamayı amaçlıyor.

Elbette oyunun en çok beklenen ve oynanış süresini uzatacak bölümü ise MyTeam. Bu bölümü henüz yeterince oynamadığımı düşündüğüm için kısa geçiyorum ama önümüzdeki günlerde yazıda bolca ekleme göreceksiniz.