Anasayfa Haber iPhone Dahil Birçok Cihaz USB-C Şarj Kullanmak Zorunda Kalacak

iPhone Dahil Birçok Cihaz USB-C Şarj Kullanmak Zorunda Kalacak

USB-C Şarj

Avrupa, tüm telefon üreticilerinin USB-C şarj kullanmasını gerektirebilir.

Avrupa Komisyonu, tüm donanım üreticilerinin çoğu cihaz için şarj portu olarak USB-C kullanmaya zorlanacağı yeni bir teklif ortaya koydu. Önerilen standardın arkasındaki sebep ise, tüketicilerin yenilerini satın almak yerine eski cihazlarından şarj kablolarını kullanabilecekleri için e-atığı azaltmaya yardımcı olacak olması. Avrupa Komisyonu, üreticilerin şarj cihazlarını ambalajlarından tamamen çıkarmalarını da önermiş durumda ki çoğu üretici bunu zaten yapmaya başladı.

Teklif, akıllı telefonlarda, tabletlerde, kameralarda, kulaklıklarda, taşınabilir hoparlörlerde ve el konsollarında USB-C şarjının kullanımını kapsıyor. Akıllı saatler, kulakiçi kulaklıklar ve fitness takipçileri ise bundan muaf. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margarethe Vestager teklif hakkında şunları söylüyor:

“Avrupalı ​​tüketiciler, çekmecelerinde biriken uyumsuz şarj cihazları yüzünden yeterince uzun süre hüsrana uğradı. Endüstriye kendi çözümlerini bulması için bolca zaman verdik, şimdi ortak bir şarj cihazı için yasal eylem zamanı geldi. Bu, tüketicilerimiz ve çevre için ve yeşil ve dijital hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir kazanımdır.”

Sonuçta Avrupa Komisyonu, birleşik hızlı şarj teknolojisi uygulamasına sahip USB-C’nin standart olması gerektiğini belirtti. Şarj cihazının üreticiler tarafından ayrıştırılması gerekirken, kullanıcıların mevcut şarj cihazlarının ilgili kriterleri karşılayıp karşılamadığını değerlendirebilmeleri için şarj performansı ve hızlı şarj desteği konusunda tüketicilere karşı daha şeffaf olmaları gerekiyor.

Bundan sonra mevzuatın Avrupa Parlamentosu’nda oylanması gerekecek ve başarılı olursa yasalaşacak. Böyle bir durumda, donanım üreticilerinin USB-C’yi standart olarak benimsemeleri için 2 yıla kadar süreleri olacak. Mevzuatın en çok iPhone’lar gibi Apple cihazlarını etkileyecek gibi gözüküyor. Çünkü cihazlar hala tescilli Lightning bağlantı noktaları ve kabloları ile birlikte geliyor. Teklif yasalaşırsa, Apple önümüzdeki iki yıl içinde Lightning bağlantısını cihaz portföyündeki USB-C bağlantı noktalarıyla değiştirmek zorunda kalacak.