Anasayfa Haber Hindistan ve Tayvan, Çip Üretim Fabrikası İçin Masaya Oturdu

Hindistan ve Tayvan, Çip Üretim Fabrikası İçin Masaya Oturdu

Elektronik pazarında büyümeye devam eden Hindistan, yakında Tayvan kaynaklı bir yarı iletken üreticisine ev sahipliği yapabilir. Tesisin maliyetinin ise yaklaşık 7.5 milyar dolar olması bekleniyor.

Yarı iletken devi TSMC, Arizona’da bir tesis kurmayı kabul etmişti ve Avrupa Birliği ile çeşitli görüşmeler yapmıştı. Tayvan’ın çip üretimini diğer ülkelere genişletmeyi planladığı zaten biliniyordu. Şimdi ise Hindistan’da daha fazla yonga üretim tesisi kurmak için görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

Hindistan’da faaliyet gösterecek olan üreticinin kim olacağı henüz belli değil zira Bloomberg‘in raporunda TSMC veya başka bir şirketin adı geçmiyor. Öte taraftan elektrikli otomobiller için üretilecek 5G cihazlar ve bileşenlerden bahsedilmiş. Bu da yeni nesil üretim tesisleri değil, bunun yerine 28 veya 14nm gibi daha olgunlaşmış teknikler kullanılacağını gösteriyor.

Hindistan birçok yönden mantıklı bir karar olabilir ve şu ana kadar fabrikanın kurulması için kesin bir yer belirlenmiş değil. Ülkede özellikle yerel pazar için giderek daha fazla elektronik üretildiğini göz önünde bulundurursak, uzun vadede dökümhane ve ortakları için çok kârlı yatırımlar yapılabilir. Bunun da ötesinde, Çin ürünlerinin yerel halk arasında popülerleşmesini engelleyen Hindistan ve Çin arasında bazı gerilimler var.

Hindistan şu anda 24 milyar dolar değerinde yarı iletken ithal ediyor ve 2025 yılında bunun dört katına çıkacağı tahmin ediliyor. Bunun yanında yarı iletken üretiminde su temin etmek çok önemli. Tayvan’daki son su kıtlığı ile TSMC, su koruma ve geri dönüşüm tesislerini geliştirmek için oldukça fazla para ve kaynak harcadı. Dolayısıyla üretimi küresel ölçekte yaymak mantıklı olacak gibi görünüyor.