Anasayfa Video Corsair Sabre RGB Pro Wireless Oyuncu Faresi İncelemesi

Corsair Sabre RGB Pro Wireless Oyuncu Faresi İncelemesi

Corsair Sabre RGB Pro Wireless daha hızlı, daha hafif ve kablosuz bir oyuncu faresi. Kablosuz sürümüne göre bazı artı ve eksileri var. İnceleme videomuzda FPS oyuncuları için tasarlanan bu yeni nesil oyuncu donanımının bütün özelliklerine yakından bakıyoruz.

Sabre RGB Pro Wireless oyuncu faresi 79 gram, bu kapalı kasa yapısı için çok hafif bir tasarım. Elde zorladığımızda da sağlam olduğunu hissediyoruz. Corsair Marksman isimli 26000 DPI sensöre ve 2000 Hz Polling Rate yani raporlama frekansına sahip. DPI çok yüksek ve raporlama frekansı da klasik kablosuzların iki katı. Yani dikkat çekici.

PAW3393DM-T4QU kodlu sensör Pixart üretimi ve Corsair tarafından özelleştirilmiş. Lift-Off yani yerden kesilme algılaması 1.2 mm’nin altında gerçekleşiyor, eski ölçü birimiyle bir DVD kalınlığın altında bir kaldırma mesafesi ile yüksek hassasiyete sahip. Ayrıca Corsair iCUE yazılımı içerisinden fareyi kullandığınız fare altlığına göre yüzey kalibrasyonu yapabiliyorsunuz.

Farenin altında yüzde yüz PTFE kaydıraklar var. Yine alt kısımda taşırken kaybetmemek için USB alıcı için kapaklı bir saklama bölümü var.

İçerisindeki ufak Slipstream alıcı Corsair’ın kabloludan ayırt edilemeyecek kadar gecikmesiz çalışan kablosuz teknolojisine sahip. Kablosuz ve 2000 Hz olarak raporlama yapabilen fare, kablolu modelin 8000 Hz’e ulaşabilen raporlamasından daha yavaş görünse de, 1000 Hz standardına göre iki kat daha çok raporlama yapıyor. Bu da oyunlarda kendisini gösteriyor.

Tasarımda mat ve parlak siyah plastik kullanılmış. Sağ el için tasarlanan farenin kavisleri yumuşak hatlara sahip. Serçe ve yüzük parmaklarını taşıyıp desteklemiyor. Üzerinde kauçuk ya da yumuşak plastik tutma desteği de bulunmuyor. Bu durum aslında yanların biraz daha dokulu tasarlanmasıyla giderilebilirdi.

Sol ve sağ ana tuşların tıklama sesi ve hissiyatı üst seviyede. Önceden herginlik ayarı yapılmış bu tuşların hareket mesafesi çok kısa, hareket boşluğu yok ve tıklama gerçekleştikten sonra aşağıya doğru devam eden hareket mesafesi de çok az hatta yok gibi. Bu sıkı tıklama hissiyatı iyi hissediliyor. Altta Omron mekanik anahtarlar var.

Farenin solundaki iki tuş da oldukça iyi bir hissiyata sahip. Altlarında TTC anahtarlar var. Trantek Co anahtarları, anahtar türüne göre farklı hissiyatlara ve kalitelere sahipler. Pek çok üründe ana anahtar olarak seçilen TTC özelleştirilmediğinde ortalama performansa sahip ürünlerle tanınıyor. Burada yan rolde ve yan tuşlar için değerlendirdiğimizde son derece iyi bir performans gösteriyor.

RGB ışıklandırma sadece logoda mevcut, kablolu Sabre’de fare tekerinin çevresinde de vardı. Bu açıdan fare eldeyken ışıklandırmanın pek de bir anlamı yok. Pil ömrünü korumak için kapatılabilir. Pil ömrü demişken, cidden uzun süre gidiyor ancak Corsair’ın 90 saatlik pil ömrü bilgisi ışığı kapalı ve güç tasarrufu modunda geçerli bir değer. Normal şartlarda her gün şarj etmeyeceğiniz, 60 – 70 saat, pratikte yoğun fare kullananların göreceği süre diyebiliriz.

Type-C kablosu ile gelmesi güzel, şarj etmek için microUSB kullanmaktan sıkıldığımız bu dönemde her üründe Type-C görmek istiyoruz. Kablo ise ne yazık ki örgülü değil. Salt kablolu olsa bu önemli bir detay olurdu ancak genellikle kablosuz kullanacağımız için büyük bir önemi yok.

Kablosuz farenin özgürlüğü elbette ayrı bir deneyim. Teknik açıdan çok gelişmiş, hızlı ve hiç sorun yaşamadığımız Sabre RGB Pro Wireless modeli en üst düzeyde oyuncu faresi arayanlar için tasarlanmış. Doğal olarak kablolu sürüme göre çok daha yüksek bir fiyata sahip. Ancak kendi kategorisinde delikli bir kasa kullanmadan çok hafif ve bir o kadar hızlı olmasıyla dikkat çekici. Corsair bu modelde geleneksel bir FPS faresi ergonomisi ve pek de dikkat çekici olmayan bir tasarım kullanmasına karşın teknolojik üstünlük konuşturmuş.

Öte yandan 2000 Hz Polling Rate ve yüksek DPI her kullanıcı tarafından değerlendirilebilecek özellikler değil. Düşük kaldırma mesafesi ayarı son derece başarılı ancak burada da bir ayar sunulmamış.

iCUE kısmında bulunan ayarlar ise son derece detaylı. Öncelikle iCUE yazılımının kendisini güncelledik. Ardından SlipStream USB alıcının içerisindeki Firmware güncellemesini yaptık. SlipStream Dongle yani USB adaptörü sadece tek cihaz destekliyor. Virtuoso ve HS80 ile gelen büyük SlipStream adaptörü ise iki ya da üç kablosuz Corsair cihazı bağlamanıza imkan tanıyor. Ancak büyük adaptörde de çoklu cihaz bağlantısında maksimum tazeleme hızlarını etkinleştiremiyorsunuz. Bu açıdan her birinde ayrı alıcı kullanmanın mümkün olmadığı yerde çoklu cihaz bağlantısına imkan veren alıcıyı, imkan varsa ayrı ayrı alıcıları kullanmak daha mantıklı.

Varsayılan olarak 1000 Hz Polling Rate’i aygıt özelliklerinden 2000 Hz’e getirdik. Cihazın içerisinde 5 farklı profil kaydetmek ve iCUE olmadan da bunları kullanmak mümkün.

DPI ayarları, RGB ayarları, ışıklandırmanın sistem ışıklandırmasıyla eşlenmesi gibi pek çok ayar var. En işlevsel ayarlar ise tuşların işlevlerini değiştirebilmek, çok detaylı klavye ve fare komutlarını birleştiren, hareketleri ve gecikme sürelerini içeren makro kayıtları yapabilmek. Makrolar sizin ayarladığını tuşta devreye giren programlanmış hareket ve tuş basımları, özellikle bazı oyun türlerinde hayatınızı ciddi şekilde kolaylaştırıyorlar.

Ayrıca tepedeki DPI tuşuna bastığınızda farklı seviyelerde hangi DPI değerleri etkinleşecek bunu da ayarlayabiliyorsunuz. Üstelik bu DPI tuşu önündeki DPI ışığında kendi belirlediğiniz renkleri de görebiliyorsunuz. Bu sayede kırmızı, beyaz, mavi, sarı, yeşil vb. renklerde kendi bildiğiniz DPI ayarlarında olduğunuzdan hızla emin olmak mümkün.

Corsair’ı burada Bluetooth da eklediği için tebrik etmek gerekiyor. Pek çok kullanıcı aynı fareyi hem bilgisayarda, hem laptopta kullanıyor. Çevreyi ek farelerle ve donanımlarla doldurmadan, esnek bir kullanım sağlamak için BT bağlantı seçeneği çok iyi diyebiliriz.

Öte yandan kablosuz ve Bluetooth sizin için önemli değilse, kablolu model bütün teknik avantajları sunarken daha hesaplı bir alternatif olmayı sürdürüyor. Zira Corsair Sabre RGB Pro Wireless yurtdışı fiyatı 110 USD, rakibi olan ve teknik olarak daha zayıf olan Razer Deathadder V2 Pro modelinden 20 USD daha ucuz. Öte yandan kablolu Sabre RGB Pro 600 TL ile üst seviye teknoloji için çok cazip.

Artılar: Yüksek frekanslı raporlama seçeneği, yüksek hassasiyet ve doğruluk, düşük kaldırma mesafesi, ergonomik tasarım, sağlamlık, batarya performansı, kablolu, kablosuz ve Bluetooth kullanma seçenekleri, Type-C portuyla şarj, iCUE üzerinden detaylı ayarlar ve dahili hafıza.

Eksiler: Kablonun örgüsü yok yani şarj ederken kullandığınızda kablo sürtünmesi plastik yapı yüzünden daha yüksek, alt USB saklama kapağı sert ve ucuz duruyor, tek noktalı RGB pek de etkileyici değil.

Kablolu modelin incelemesi: Corsair Sabre RGB Pro

Resmi Corsair Ürün Sayfası