Anasayfa Video Corsair XD7 RGB ile Farklı Bir Özel Sıvı Soğutma Sistem

Corsair XD7 RGB ile Farklı Bir Özel Sıvı Soğutma Sistem

Önce farklı bir ürün olan Corsair XD7 RGB White Pompa ve Rezervuar kombosu geldi ardından daha önce de videomuza konuk olan, Gamingtech firması tarafından toplanan özel sıvı soğutma bir sistem onu takip etti. Gelin birlikte bakalım…

Corsair’ın Hydro Series ürünleri özel sıvı soğutma bileşenlerinden oluşuyor. XD7 RGB White ve Black, siyah ve beyaz renklerde Pump/Resorvoir Combo yani RGB aydınlatmalı bir pompa ve rezervuar kombosu. Özel sıvı soğutmaya sahip sistem toplamak isteyenler için satılan bu ürün tasarım anlamında gerçekten çok ilginç. Zaten özel sıvı soğutma sistemlerde tasarım gerçekten önemli.

Farklı ve ilginç yanı nedir merak edenler için hemen paylaşalım. Videomuzdaki sistemde XD7’nin kasa önüne, radyatörünün de kasanın üzerine konulduğunu görebilirsiniz. Normalde kasa içerisinde yer alan rezervuara göre çok farklı bir yerleşim ve görünüm bu.

İçerisindeki soğutma sıvısı, rezervuarda dolaşırken bir yandan RGB ışıklarla aydınlatılıyor ve bu da etkileyici bir manzara ortaya koyuyor. Hem CPU, hem GPU soğutulduğu için bu sistemde çift 360 mm radyatör kullanılmış. Firmanın diğer sıvı soğutmalı sistemlerine internet sitesinden bakabilirsiniz: https://www.gamingtech.com.tr/

Rezervuarın yerleştirilme şekli pompa aşağıda olacak şekilde tasarlanmış. Bu sayede kullanıcı kurulum yaptığında kabarcık kalmayacak ve yukarı çıkarak pompada sıkışmayacak şekilde, hata önleyici bir mühendislik yapılmış. İşlevsel açıdan hem iki parça bir arada olduğu için yerleştirmesi daha kolay, hem de sıvı soğutmanın sessiz ve uzun ömürlü olması için gereken açıda. Pompa Xylem D5 PWM tipi ve  yüzde 20 ila yüzde 100 arasında devirlerde çalıştırılabiliyor. RPM değeri 4800. G1/4 inç BSPP portlara sahip.

140 ml kapasiteli rezervuar, pompa titreşimlerini azaltmak için lastikli kenarlara sahip bir yerleştirme sistemi, 36 adet tek tek adreslenebilir RGB ışık ana dikkat çeken unsurlar. Elbette tam kontrol ve entegrasyon için Corsair iCUE Controller ve sisteme kurulu iCUE yazılımı da gerekli. Ancak sistemi tam takım Corsair toplayıp uyumlu ışıklandırma yapmak güzel.

Elbette farklı kasalara da takabilirsiniz, önde 3×120 mm yer olan ve alt kısımda pompa çıkıntısı için gereken 92 mm alan varsa sığdırmak çoğu yerde mümkün. Paracord kablo kılıfı içerisinde 4 pin güç ve 4 pin PWM bağlantılarını anakarta yapmanız gerekiyor. Molex ve KK254 tipi uçları anakarta alttan alıp arkaya dolaştırıp güzel kablolama yapabilmemiz için 45 cm kablo uzunluğu bırakılmış. 12V çekiyor ve 30 Watt güç tüketiyor.

Kurarken tıpkı buradaki gibi büyük bir radyatörü ve fanları kasanın üst kısmına koyduğunuzda, kasanın önünü ve üstünü sıvı soğutmaya ayırıyorsunuz ve iç kısımdaki kalabalık azalıyor. Özellikle rezervuarı koyacak yer sıkıntısı çektiğiniz bir kurulumda işi kolaylaştırıyor.

Kapsamlı bir soğutma için kasanın içerisinde sadece işlemciyi değil, ekran kartını da soğutmamız gerekiyor. İşlemcinin soğutması kolay ancak ekran kartının soğutma bloğunu söküp, tam ekran kartı modeline uygun bir soğutma bloğu takılması gerekiyor. Bu da zahmetli ve hassas bir iş. Corsair pek çok farklı parçayı Türkiye’ye getiriyor, Gamingtech.com.tr üzerinde de hem bunları, hem de diğer aradığınız parçaları bulabiliyorsunuz. Hatta eski kasanızı getirip, uygunsa sıvı soğutmalı hale getirtebilirsiniz. Yeni ekran kartlarının fiyatları dalgalanırken, elinizdeki kıymetli ekran kartını biraz daha eski model bile olsa burada satılan eski modellere uygun ekran kartı soğutma bloklarıyla sıvı soğutmalı hale getirtmeniz mümkün. Bu hizmet kısmını özellikle soran Technopat izleyicileri için paylaşıyoruz, işin profesyonelleri ve hobi olarak yapmayı sevenleri bu özel sistemler ile uzunu uzadıya uğraşmayı sevse de, daha iyi soğutmaya ihtiyacı olan ancak vakti olmayanlar için yapan bir şirketin varlığı önemli. Güvenli mi derseniz, Gamingtech.com.tr’nin ardında yılların güvenilir Turuncu Bilgisayar’ı var, tavsiye ederken iki kez düşünmediğimiz, işinde iyi bir şirket.

Videomuzun sponsoru Türkiye’ye sıvı soğutma bileşenleri getiren Corsair, ülkemizde bu alanda ürün bulunurluğu ve hizmetlerinin artması için çalışmalarına devam ediyor.

İçerideki diğer zahmetli iş bunların borulamalarının, tesisatının doğru yapılması. Bu işlemle ilgili detaylı bilgi için Technopat’ta esnek ve katı borular ile yapılan özel sıvı soğutma rehberlerini izleyebilirsiniz. Sorularınızın çoğunu aslında daha önceki videolarımızda yanıtladık ve bu videoda XD5 pompa rezervuardan, kullandığımız diğer bileşenlerden sonra yeni XD7 modeli ile bir güncelleme hazırladık.

Yine de ana konuların üzerinden geçelim, özel sıvı soğutma sistemleri güçlü pompalar ve geniş radyatörler ile kurulduğunda sistemin sıcaklık seviyelerini ciddi ölçüde aşağıya çekiyor. Sistemden sisteme değişse de pek çok bilgisayarda yüz altında 60 derecelerde çalışan ve yüksek frekanslarda istikrarlı bir şekilde aralıksız devam eden performans görüyoruz. Öte yandan bu soğutmalar hepsi bir arada, kapalı devre hazır sıvı soğutmalara göre çok daha pahalı, kurması zahmetli ve uzun aralıklarla da olsa sıvı değişimi, radyatör toz temizliği gibi bakımlarının yapılması gerekiyor.

Bu tür sistemleri özellikle istikrarlı ve yüksek performansa ihtiyacı olan profesyoneller, diğer yanda en şık ve güçlü sistemlerin zevkini, sefasını sürmek isteyen oyuncular tercih ediyor.

Videomuzdaki sistem Custom Xv5 model, parça listesi:

  • Intel Core i9 11900K
  • ASUS ROG Maximus XIII Extreme Glacial Z590
  • Corsair Dominator Platinum RGB 3600 MHz CL18 DDR4 RAM
  • Corsair Force MP600 2 TB PCIe M.2 SSD
  • ASUS ROG Strix GeForce RTX 3090 OC Edition 24 GB
  • Corsair RM850 80 Watt Plus Gold sertifikalı tam modüler 850 Watt güç kaynağı.
  • Corsair iCUE 5000X RGB Temperede Glass Mid-Tower ATX PC Smart Case
  • Ve elbette XD7 RGB ve diğer Corsair sıvı soğutma ekipmanları.

 

Daha önceki videomuz: https://www.youtube.com/watch?v=-1Weh2iTxBA

https://www.technopat.net/2021/05/07/gamingtech-turkiyede-ozel-sivi-sogutmali-sistem-satisina-basladi/

Resmi Corsair XD7 RGB Pump/Reservoir Combo ürün sayfası: https://www.corsair.com/ww/en/Categories/Products/Custom-Cooling/Pump-Reservoir/Hydro-X-Series-XD7-RGB-Pump-Reservoir-Combo/p/CX-9040005-WW

Özel sıvı soğutma rehberi serisi: https://www.technopat.net/sosyal/konu/oezel-sivi-sogutma-rehberi-serisi.546866/

 

Katı borulu sıvı soğutma sistem toplama rehberi: https://www.youtube.com/watch?v=Dvvao29fl5E

https://www.technopat.net/2020/12/27/kati-borulu-ozel-sivi-sogutmali-sistem-toplama-rehberi/