Anasayfa Haber Mozilla Firefox Güncellemesi, Adres Çubuğuna Reklam Ekliyor

Mozilla Firefox Güncellemesi, Adres Çubuğuna Reklam Ekliyor

Firefox 93

Mozilla Firefox, artık adres çubuğunda yazılan anahtar kelimelere göre reklam gösterecek.

Mozilla Firefox, en son 93.0 güncellemesiyle tarayıcısına sponsorlu adres çubuğu önerileri getiriyor. Bu yenilik, Mozilla’nın doğrudan adres çubuğunda arama sorgularına dayalı olarak ortaklarından içerik sunacağı anlamına gelmekte. Gösterilecek reklam bağlantıları, göz atma geçmişi gibi tüm olağan arama önerilerinin yanında görünecek. İnternet sitelerinin zaten reklamla dolu olduğunu düşünürsek, bu reklamların adres çubuğuna eklenmesi Firefox kullanıcılarını üzebilir. Mozilla, bu özelliği “Firefox Suggest” olarak adlandırıyor ve kullanıcılara özelliği devre dışı bırakmanın bir yolunu da sunuyor.

Firefox, bu yeni “Firefox Suggest” özelliği hakkında daha fazla bilgi vermek için destek sayfasını güncellemiş. Firefox özelliği, daha iyi bir gezinti için güvenilir bir rehber olarak hizmet eden ve kullanıcı hedeflerini gerçekleştirmeye yardımcı olacak ilgili bilgileri ve siteleri ortaya çıkan bir özellik olarak nitelendiriyor. Kullanıcılara arama çubuğunda sunulacak bu öneriler, aranılan şeye dayalı olarak güvenilir ortaklardan geliyor.

FirefoxSuggest

Yeni özellik, otomatik olarak etkileştirilmiş bir halde sunulmayacak. Şirket, tarayıcıyı en son sürüme güncelledikten sonra özelliği etkinleştirmeyi isteyen bir mesaj bildirimini kullanıcılara sunacak. Bu önerileri etkinleştirmek isteyen bir kullanıcı, bildirimi aldığında “Önerilere izin ver” seçeneğine tıklayabilecek. Kullanıcılar aynı zamanda, adres çubuğunda gösterilecek öneri türlerini seçmek için “Özelleştir” seçeneğine de tıklayabiliyor.

Mozilla, kullanıcılara sponsorlu bağlantılar sunabilmek için adMarketplace ile ortaklık kurmuş. Sponsorlu bağlantılar, geleneksel önerilerin altında görünecek ve adres çubuğuna yazılan anahtar kelimelere dayalı olacak. Bununla birlikte, Firefox Suggest özelliğini etkinleştirmiş olan kullanıcıların, aşağıda belirttiğimiz adımları izleyerek özelliği kolayca devre dışı da bırakabileceğini belirtelim.

  • Firefox tarayıcısında üst menü düğmesine tıklayın,
  • Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik yolunu takip edin,
  • Adres Çubuğu Ayarları sekmesine girip Firefox Suggest bölümüne girin,
  • Burada sponsorlu bağlantılar kısmındaki onay kutusunun seçimini kaldırın.