Anasayfa Haber Avrupa Parlamentosu, Halka Açık Yüz Tanıma Sistemlerini Yasaklamak İstiyor

Avrupa Parlamentosu, Halka Açık Yüz Tanıma Sistemlerini Yasaklamak İstiyor

Yüz Tanıma Sistemi

Avrupalı yetkililer, kamusal alanlarda kitlesel gözetime karşı çıkıyor ve sosyal puanlama sistemlerini yasaklamak istiyor.

Yüz tanıma teknolojileri özellikle son yıllarda dünya çapında önemli bir konu haline geldi. Amazon ve Clearview gibi şirketler, sivil toplum kuruluşları ve hükümetlerin tepkisine rağmen bu teknolojiyi geliştirmeye devam ediyor. Sonrasında ise sundukları çözümleri kolluk kuvvetlerine ve diğer ilgili kuruluşlara satmaya çalışıyorlar. Ancak Avrupa Parlementosu’nda bu konuyla ilgili bazı önlemler alınabilir.

Avrupa Parlamentosu (AP) vekilleri, “kamusal alanlarda” otomatik yüz tanıma teknolojilerinin kullanımına resmi olarak “kalıcı bir yasak” getirilmesi için çağrıda bulundu. Avrupa vatandaşları, sadece bir suç zanlısı olduklarında izlenmeleri gerektiğini düşünüyor.

Milletvekilleri bu teknolojilerin ayrımcılığa ve azınlıkların, kadınların ve yaşlıların orantısız şekilde yanlış tanımlanmasına yol açabileceğini düşünüyor. Parlamentoya göre tüm algoritmalar “şeffaf, izlenebilir ve yeterince belgelenmiş” olmalı ve bu hedeflere ulaşmak için mümkün olduğunda açık kaynaklı yazılım kullanılmalı. Milletvekilleri ayrıca Clearview AI tarafından işletilenler gibi özel yüz tanıma veritabanlarının yasaklanmasını istiyor.

Karar 248 aleyhte ve 62 çekimser oyla birlikte 377 milletvekili tarafından kabul edildi. Elbette bu bağlayıcı bir karar değil. Bu konu Avrupa Komisyonu üyeleri tarafından tartışılacak ve sonuca göre bir yasa tasarısı önerilecek.

Çin’de “tahmine dayalı polislik uygulamaları” ve “sosyal puanlama sistemleri” için bazı yüz tanımlama sistemlerinin kullanıldığı biliniyor. Bu tür teknolojiler, mahremiyet ve vatandaşların temel hakları söz konusunda birçok endişe yaratıyor. Avrupa Parlamentosu ise bu konuda önlemlerin alınması için hemfikir gibi.