Anasayfa Haber Canon, Yazıcılardaki Tarama Kısıtlaması Sebebiyle Dava Edildi

Canon, Yazıcılardaki Tarama Kısıtlaması Sebebiyle Dava Edildi

Canon 5 Milyon Dolar

Canon, yazıcıların mürekkep bittiğinde tarama yapmaya izin vermemesi sebebiyle 5 milyon dolarlık davada sanık oldu.

Canon, çok sayıda yazıcı modelinde mürekkep biterse müşterilerin çok işlevli cihazlarda tarama veya faks işlevlerini kullanmalarına izin vermediği için dava edildi. David Leacraft, şirketin aldatıcı pazarlama ve sebepsiz zenginleşme uygulamalarıyla uğraştığını iddia ederek Canon USA aleyhine 5 milyon dolar değerinde toplu bir dava açtı.

Leacraft, satın aldığı ve hepsi-bir-arada makine olarak tanıtılan bir Pixma MG2522 yazıcının, mürekkep kartuşları azaldığında veya boşaldığında tarayıcı olarak çalışmayacağını keşfettikten sonra şirkete dava açmaya karar verdi. Ek olarak, bazı yazıcıların mürekkebi bittiğinde fakslama özelliklerinin de çalışmadığı ifade ediliyor.

Malum, belgeleri taramak veya fakslamak için mürekkep gerekli değil. Bu nedenle şikayet, bu özelliklerin mürekkep seviyelerinden bağımsız olarak çalışması gerektiğini vurguluyor ve 100’den fazla üyeyi içeren dava en az 5 milyon dolar ödül istiyor.

Şikayette iddia edilen ihlallerden biri sebepsiz zenginleşme. Dava, Canon‘un yedek mürekkep kartuşları satarak karı artırmak için bu işlevleri devre dışı bıraktığını belirtiyor. İddia edilen diğer ihlaller ise Canon’un açık garantilerini ihlal etmesi ve önemli bilgilerin ifşa edilmemesi. Şikayet, iddiasını daha da güçlendirmek için mürekkep püskürtmeli yazıcıların nasıl maliyetle veya altında satıldığına dair kanıtlar da içeriyor ve şirketler mürekkep kartuşlarının satışı yoluyla kar elde etmeyi bekliyor.

Sorunların en az 2016 yılından beri rapor edildiği belirtilmiş. Destek temsilcileri, mürekkep kartuşlarının makineye takılması gerektiğini ve yazıcının tüm özelliklerinden yararlanmak için mürekkep içermesi gerektiğini belirterek yanıt vermiş durumda.

Canon forumunda bir destek temsilcisi, “PIXMA MX710, tüm mürekkep tanklarının takılı olması ve hepsinin mürekkep içermesi gerekir. Mürekkepsiz veya boş mürekkep olmadan yazdırmaya çalışırsanız, yazıcıya zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırsınız” dedi. Hatta bu özel yanıt da davaya delil olarak dahil edilmiş durumda.

Şikayete göre, etkilenen hepsi-bir-arada yazıcılar şimdiye kadar keşfedilen 20’den fazla modeli içeriyor. Salı günü açılan toplu dava mahkemeden onay bekliyor.