Anasayfa Haber Intel Aurora Süper Bilgisayar, 2 ExaFLOP Hesaplama Gücüne Ulaşacak

Intel Aurora Süper Bilgisayar, 2 ExaFLOP Hesaplama Gücüne Ulaşacak

Intel’in Ponte Vecchio’su beklenenden daha iyi performans gösteriyor. Aurora’da bu GPU’ların yanı sıra HBM bellekli Xeon Sapphire Rapids işlemciler kullanılacak.

Intel’in Aurora süper bilgisayarı Argonne Ulusal Laboratuvarı için hazırlanırken, ABD Enerji Bakanlığı ile yapılan sözleşme 500 milyon dolara varıyor. Ayrıca projeyle sürekli iş yüklerinde ExaFLOP düzeyinde hesaplama yapan tek bir makine kurulması amaçlanıyor.

Süper bilgisayar ile kurulum sistemi tamamlandığında ve güç verildiğinde tam 2 ExaFLOP bilgi işlem gücü hedefleniyor. Dolayısıyla Intel’in bu devasa performans rakamlarına ulaşması için yeterince güçlü hızlandırıcılar inşa etmesi gerekmekte.

Projenin arkasında şirketin Ponte Vecchio GPU’ları yer alırken performans sonuçları beklenenden daha iyi olacak gibi görünüyor. Ayrıca Ponte Vecchio’nun Avrupa’nın ilk exascale sistemine güç vereceğini ekleyelim. Mavi ekibin hedefinde ise 2027 yılına kadar ZettaFLOPS seviyesinde performans sunan teknolojiler var.

Intel’in CEO’su Pat Gelsinger’e göre sistem, sürekli iş yüklerinde 2 ExaFLOP hesaplama gücüne ulaşacak. Ön hesaplamalara göre çift duyarlılığa sahip kayan nokta formatında (FP64) zirvede 2.43 ExaFLOP ve yaklaşık 1.7 ExaFLOP veri işleme gücü elde edilecek.

Aurora sistemi HBM bellekli Intel Xeon Sapphire Rapids işlemciler ve 100 milyardan fazla transistör taşıyan güçlü Ponte Vecchio GPU’larla birlikte inşa edilecek. Intel, bilgi işlem mimarileri, sistem mimarileri, paketleme teknolojileri ve yazılımdaki ilerlemelerin zettascale sistemlerine giden yolu çok daha kısa hale getireceğine inanıyor.