Anasayfa Haber PCIe 5.0 12 Pin Ekran Kartı Güç Kablosu Göründü

PCIe 5.0 12 Pin Ekran Kartı Güç Kablosu Göründü

Yeni PCI-Express Gen5 güç kablosu tıpkı NVIDIA’nın kullandığı özel güç bağlantı kablosu gibi görünüyor.

NVIDIA, Ampere tabanlı RTX 30 serisi ekran kartlarında ilk 12 pin güç standardını kullanmayı tercih etmişti. Bu standart üretim ortakları tarafından benimsenmemişti, ancak şirketin neden yeni bağlantı için bu kadar hevesli olduğu şimdi anlaşılmaya başlıyor.

Görünüşe göre bu standart, yakında çıkacak olan PCI-Express Gen5 standart kablosuyla aynı ve her ikisi de aynı Molex Micro-Fit 3.0 tasarımını kullanıyor. Konnektör 12V’da 9A’e kadar derecelendiriliyor, bu da teorik olarak gücün maksimum 648W’a çıkabileceği anlamına gelmekte.

Igor’sLAB tarafından yayınlanan yeni veriler, PCIe Gen5 konnektörünün (12VHPWR H+) 9.2A’e kadar çıkacağını ve 662W’a kadar güç sağlayacağını gösteriyor. Ancak Gen5 özelliklerine göre 600W sınırlaması getirilecek.

12VHPWR olarak bilinen güç bağlantısının birçok detayından daha önce bahsetmiştik. ASUS ROG THOR Platinum II serisi güç kaynaklarının piyasaya sürülmesiyle birlikte bu standarda destek sunan ilk PSU’lar da ortaya çıkmış oldu. Güç kaynağının içinden yeni nesil PCIe Gen5 grafik kartı güç adaptörü de çıkıyor ve detayları ilerleyen günlerde göreceğiz.

PCIe Gen5 yuvasına ve Gen5 12 pinli güç konnektörüne bağlı bir ekran kartı teorik olarak 675W’a kadar güç çekebilecek. Yeni standarda dayanan kablolardan iki tane kullanıldığında ise çok daha yüksek güç sağlanabilecek.