Anasayfa Haber AMD, İşlemci Satışlarında %30 Büyüme Bekliyor

AMD, İşlemci Satışlarında %30 Büyüme Bekliyor

AMD, yetersiz arz nedeniyle karşı karşıya kaldığı kısıtlamalara rağmen önümüzdeki yıllarda CPU satışlarını en az %33 artırabileceğini düşünüyor. Kırmızı ekip, Perşembe günü GlobalFoundries ile wafer tedarik anlaşmasında (WSA) yapılan başka bir değişikliğin ayrıntılarını yayınladı.

Yayınlanan belge öncelikle şirketin işlemci pazarında büyümesine olan güvenini vurguluyor. Genel olarak AMD, GlobalFoundries’ten 2025’e kadar olan (12nm ve 14nm sınıfı) taahhütlü satın alımlarını 1,6 milyar dolardan 2,1 milyar dolara yükselterek yaklaşık %30 artış sağladı. AMD ayrıca TSMC ile yapılan CPU anlaşmalarıyla birlikte işlemci satışlarını önümüzdeki yıllarda en az %30 artırmayı bekliyor.

Yonga üreticisinin üst düzey bilgi işlem silikonunun çoğunu TSMC’den aldığını düşünürsek, GlobalFoundries’ten hangi ürünleri satın alıyorlar? Bildiğiniz gibi işlemcilerin içinde birden fazla birim var. GlobalFoundries ise AMD’ye genellikle bir giriş/çıkış kalıbı (IOD) tedarik ediyor. Bu bağlamda tüm AMD EPYC ve AMD üst düzey Ryzen işlemcilerde IOD çiplerinin kullanıldığını belirtelim. Kırmızı takım ayrıca aynı dökümhaneden anakart yonga setleri için wafer’lar alıyor.

GlobalFoundries’ten 2,1 milyar dolar değerinde wafer satın almayı taahhüt eden AMD, 500 milyon dolar gibi bir miktarda daha fazla ödeme yapacak. WSA’yı genişletme hamlesi, şirketin öngörülebilir gelecekte işlemcilerinde 12nm sınıfı I/O kalıpları kullanmaya devam edebileceğini gösteriyor. 12nm sınıfı G/Ç kalıplarının PCI-Express Gen 5 birimleri, DDR5 bellek kontrolcüleri ve 3. Nesil Nesil Infinity Fabric çözümlerine sahip “Genoa” ve “Raphael” gibi yeni nesil ürünlerde kullanılıp kullanılmayacağını bilmiyoruz.