Anasayfa Haber Arnavutluk Başbakanı, Veri Sızıntıları İçin Özür Diledi

Arnavutluk Başbakanı, Veri Sızıntıları İçin Özür Diledi

arnavutluk bayrağı

Arnavutluk başbakanı yüz binlerce Arnavut vatandaşına ait birtakım kişisel verilerin internete sızmasının ardından kamuoyundan özür diledi.

İddiaya göre Arnavutluk’ta özel sektör ve kamuda çalışan kimselere ait birtakım kişisel veriler Excel dosyası halinde sosyal medyada ve gruplarda yayılmaya başladı. Dosyada 637.138 kişiye ait maaş oranları, iş unvanları, işverenlerin adları ve kimlik numaraları gibi özel bilgiler bulunuyor.

Tiran Savcılığı tarafından, yayınlanan verilerin doğruluğuna yönelik soruşturma başlatıldı. Verilerin tahminen Arnavutluk vergi dairesine ait sistemlerden veya sosyal güvenlik kurumundan sızdığı düşünülüyor.

Olay hakkında 23 Aralık 2021’de konuşan Başbakan Edi Rama, bahsi geçen saldırılardan ötürü özür diledi. Ayrıca saldırının dış ülke kaynaklı bir tehdit aktöründen kaynaklanmadığını, içeriden bir sızma olduğunu söyledi. Halk ile hükümetin arasını bozmak ve ortalığı karıştırmak için için böyle bir girişimde bulunulmuş olabileceğini belirtti.

Hükümet sözcüsü Endri Fuga ise dosyanın içeriğine yönelik yapılan ilk incelemeye göre farklı farklı birkaç veri parçası birleştirilerek sızıntı tablosunun oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca eyaletlere ait maaş bordro veritabanlarından dijital olarak herhangi bir verinin henüz dışarı aktarılmadığının altı çiziliyor.

Bu Arnavutluk’un siber saldırılarla sıkıntı yaşadığı tek olay değil. Daha önceden Nisan ayında da benzer şekilde 910.000 seçmene ait kişisel verilerin internete sızdığına yönelik iddialar basına yansımıştı. Yaşanan olaylar hakkında ve sızıntıların arkasında kimler olduğuna yönelik soruşturma süreçleri devam ediyor.