Anasayfa Haber 400 Milyon Kişi Dinleniyor!

400 Milyon Kişi Dinleniyor!

dinleme

Dünya çapında faaliyet gösteren Vodafone firması, gizli servislerin hemen herkesi dinlediğini açıkladı.

Vodafone tarafından yayınlanan ve orijinalini buradaki bağlantıda bulabileceğiniz bir rapor, pek çok devletin doğrudan kullanıcıları dinlediğini ortaya koydu. Buna göre, çoğu devletin güvenlik güçlerinin ve gizli servislerinin iletişim ağına doğrudan bağlanan hatları kullandıkları, böylece herhangi bir yasal prosedürü takip etmek zorunda kalmadan istedikleri hemen herkesi dinledikleri ortaya çıkıyor.

Vodafone’un İngiltere’de GCHQ adlı istihbarat teşkilatına doğrudan hatlara erişim verdiği biliniyor. Ancak şirket bunun dışında kalan ülkelerin ismini açıkça veremiyor. Faaliyet gösterdikleri ülkelerden 29’unda bu türden bir açıklama yapmaları kanunen yasak. Bu yasaklı ülkeler arasında Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya, Güney Afrika ve Türkiye var. Bu ülkelerde Vodafone istihbarat teşkilatlarına verdiği erişim imkanları hakkında sessizliğini korumak zorunda.

Ancak Vodafone bunun dışındaki ülkelerde olup bitenlerle ilgili olarak daha açık davranabiliyor. Burada Snowden Skandalı sonrasında gittikçe artan toplumsal kaygıların da büyük etkisi var. NSA’nın dinleme kapasitesinin ortaya çıkmasının ardından, gizli servislerle işbirliği yapan firmaların da gittikçe kabaran toplumsal öfkeden çekindikleri biliniyor. Öte yandan firmaların çoğu zaman devletlerden gelen işbirliği isteklerine karı çıkmaları da çok kolay değil. “Ulusal güvenlik” kelimeleri sarf edildiği anda, “kişisel gizlilik” kavramı pratik olarak çöpe atılıveriyor.