Anasayfa Haber Aktif Fana Sahip Üst Düzey SSD Soğutucular Yaygınlaşıyor

Aktif Fana Sahip Üst Düzey SSD Soğutucular Yaygınlaşıyor

Birkaç ay öncesinde aktif fana sahip olan Icy Box IB-M2HSF-705 SSD soğutucusunu görmüştük. Yüksek sıcaklıklar üst düzey performansa sahip SSD’ler için doğal olarak büyük bir endişe kaynağı. Qiao Sibo isimli bir üretici de özel soğutma çözümleriyle birlikte bu alana giriş yaptı ve yeni soğutucularını piyasaya sürüyor.

Yeni ürün 76 mm x 24,5 mm x 70,5 mm ölçülerinde ve entegre bir alüminyum soğutucuya sahip. Bu soğutucu doğrudan SSD’ye takılırken 3000 RPM’de dönen fan kullanılarak sıcak hava dışarı atılıyor. Soğutma üzerindeki fan, maksimum 27,3 dBA gürültü seviyesi ile 4,81 CFM’de hava yayabiliyor.

Ne yazık ki Qiao Sibo’nun soğutucusu için fiyatlandırma ve bulunabilirlik tarihi açıklanmadı. Öte taraftan benzer soğutucular yük altındaki sıcaklıklarda %40 ile 50’lik bir düşüş vaat ediyorken bu soğutucu için bir bilgi paylaşılmış değil. Ancak yakında Amazon gibi perakendecilerde teknik özellikleriyle birlikte listelenmesi bekleniyor.

Bu tür M.2 soğutucular PCIe 4.0 SSD’ler için faydalı olsa da yeni nesil PCI 5.0 SSD’ler için daha önemli hale gelebilir. Yeni standartla birlikte okuma/yazma hızları iki katına çıkacak 14 GBps’yi aşacak. Bu önemli performans artışı, yerleşik SSD kontrolcüsüyle birlikte DRAM ve beraberindeki NAND’den gelen ısı üretiminde bir artışla sonuçlanacak. İlk PCIe 5.0 SSD’ler CES 2022’de sergilenmeye başlayacak ve Samsung zaten kurumsal pazara hitap eden bir modelini tanıtmıştı.