Anasayfa Haber Uzmanlardan Kuantum Kıyameti Uyarısı Geldi

Uzmanlardan Kuantum Kıyameti Uyarısı Geldi

Kuantum Kıyameti

Uzmanlar, kuantum bilgisayarların geleneksel şifreleme yöntemlerini alt edebileceği konusunda uyarıda bulundu. Bunun da “kuantum kıyameti” olarak adlandırılan bir felakete yol açabileceği düşünülüyor.

Futurism’in aktardığı habere göre, günümüzün en zorlu şifrelemesini kırma işlemi, mevcut bilgisayar sistemleriyle neredeyse sonsuza kadar sürecektir. Ancak uzmanlar, kuantum bilgisayarların ortaya çıkmasıyla birlikte, bu işlemin yalnızca saniyelere indirgenebileceğini ifade ediyor. Ve bu tür bir güç, yanlış ellere geçerse feci sonuçlara neden olabilir.

PostQuantum şirketinin baş strateji sorumlusu Harri Owen BBC’ye bu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bugün internet üzerinden yaptığımız her şey, çevrim içi bir şeyler satın almaktan bankacılık işlemlerine, sosyal medya etkileşimlerine kadar yaptığımız her şey şifreli.” dedi ve kuantum bilgisayarların, kötü aktörlerin banka hesaplarını ele geçirmeye, devletlerin savunma sistemlerini tamamen kapatmalarına izin verebileceğini belirtti.

Cambridge ve Colorado merkezli Quantenuum şirketinin CEO’su İlyas Khan ise BBC ile yaptığı röportajda, şifrelemeyi bozan kuantum bilgisayarları “yaşam tarzımız için bir tehdit” olarak nitelendirerek uzmanların kuantum kıyameti uyarılarına katıldığını ifade etti.

Buna karşılık devletler, düşmanlarının üstünlüğü ele geçirme olasılığını ortadan kaldırmak için şimdiden harekete geçiyorlar. Örneğin ABD Ticaret Departmanı, kısa bir süre önce bazı Çinli firmaları kara listeye almış ve bu şirketlerden bazılarının potansiyel şifrelemeyi kırma veya kırılmaz şifreleme geliştirme yetenekleri olması nedeniyle kara listeye eklendiklerini belirtmişti.

4 Yorumlar

  1. Evet ya var böyle bir durum. Kuantum bilgisayarlar da çıksa artık elimde şifreli bir rar dosyası ve kuantum bilgisayarların çıkmasını bekliyorum :P

  2. Mevcut quantum bilgisayarlar mutlak sıfıra kadar soğutulamıyor, bu yüzden “glitch” denen sorunlarla sahip olduğunu düşüyorum. En başta şimdiki sorun bu, ama tabiki teknoloji zamanla ilerleyecektir. Şimdiden quantum bilgisayarlara karşı savunmalı kripto yöntemleri mevcut.

    Yatırım tavsiyesi değil ama, halihazırda quantum-proof cryptocurrency’ler de mevcut bir göz atın derim.

    Ref:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Post-quantum_cryptography

    • Yeraltı ve sualtı veri merkezlerinde modern soğutma teknolojileri ile bu sistemler istenen sıcaklıklarda soğutularak çalıştırılabiliyor. Mevcut örnekleride var aslında. Sadece yaygın değiller şimdilik.

      • Mutlak sıfır farklı birşey, eğerki sorularınızın cevabını quantum evreninde almak istiyorsanız onun kurallarına uymak zorundasınız. Yoksa işlemci çok ısındı, soğutalım gibi bir sorundan bahsetmiyoruz. Quantum bitlerinin verdiği geri dönüşün doğru cevapları içermesi için mutlak sıfıra kadar soğutulabiliyor olması lazım.

        Ref:
        https://tr.wikipedia.org/wiki/Mutlak_s%C4%B1f%C4%B1r

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version