Anasayfa Makale Ücretsiz Kuantum Hesaplaması: Qristal

Ücretsiz Kuantum Hesaplaması: Qristal

Kuantum hesaplaması, karmaşık bilgi işlemin geleceği olacak. Bu fütüristik teknoloji, geleneksel bilgisayarların yıllarca zamanını alacak görevleri dakikalar içinde tamamlama yeteneğine sahip. O kadar güçlü ki, şifreler ve kripto varlıklar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, kuantum hesaplamanın geleneksel güvenlik standartlarımızı ne kadar kolay bozabileceğini belirttikleri Kuantum Kıyameti konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Şimdilik, kuantum hesaplaması güçlü ve pahalı kuantum ana bilgisayarları kullanarak araştırma yapan büyük işletmeler ve üniversitelerle sınırlı. Satın alabileceğiniz bazı çok temel kişisel kuantum bilgisayarlar var ancak bunlar tahmin edebileceğiniz üzere hayallerinizdeki oyun bilgisayarlarından çok daha pahalı. Ayrıca kişisel bir kuantum bilgisayar edinseniz dahi yeteri kadar verim alamazsınız. Kuantum hesaplaması ile uğraşmak istiyorsanız, sadece kuantumun işinize yarayıp yaramayacağını anlamak için bile olsa, çok fazla seçeneğiniz yok.

Quantum Brilliance

Quantum Brilliance ve Qristal nedir?

Quantum Brilliance, özel bir kuantum bilgisayarına ihtiyaç duymadan kuantum hesaplaması işlemini daha geniş bir kullanıcı kitlesi için daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan, Avustralya’da kurulan bir kuruluştur. Bu kuruluş, mevcut ana bilgisayar modelinden oda sıcaklığında ve karmaşık lazerler olmadan çalışabilen daha küçük kuantum hızlandırıcılara geçmeyi hedefliyor. Her ne kadar 127 kübitlik IBM kuantum canavarından çok daha az güçlü olsa da aynı zamanda çok daha yönetilebilir. Bunu elmas kullanarak yapıyorlar. Şaka değil ve oldukça büyüleyici.

Elmasları kullanışlı kılan aslında elmas kristalinin kafes bileşimindeki kusurdur. Bu elmaslar fazladan bir nitrojen atomuna sahiptir. Ayrıca bir karbon atomu eksiktir, bu da onlara nitrojen boşluk merkezi verir. Bunlar kuantum hesaplamasında bir kübit olarak kullanılabilir ve oda sıcaklığında da manipüle edilebilir. Bu, sunucu boyutundaki kuantum hızlandırıcıları elde etmenin düzgün bir yoludur.

Qristal ise, Python ve C++ üzerine inşa edilmiştir. Hemen hemen her makinede çalışması gereken, ücretsiz olarak kullanılabilen bir yazılım geliştirme kitidir. Qristal’de geliştirilen uygulamalar şimdilik kuantum simülatörleri üzerinde çalışabiliyor. Ancak bir gün gerçek kuantum hızlandırıcıları üzerinde de test edilecek.

Eğer sabırsızlanıyorsanız, Qristal Emulator bu elmas kuantum hızlandırıcıları taklit ederek bu uygulamaları da çalıştırabiliyor. Geliştiricilere algoritmalarını test etme şansı veriyor. Ayrıca görevlerinin geleneksel bilgisayarlardan daha iyi bir iş çıkarmak için kaç kübite ihtiyaç duyacağını belirtebiliyor. Qristal Emulator, klasik donanım, bulut hizmetleri veya üst düzey diziler üzerinde de çalıştırılabiliyor.

Qristal ve Qristal Emulator’ün 2023 yılında tam sürüm olarak yayınlanması planlanıyor. Şu an için Qristal, GitLab’da Açık Beta olarak edinilebilir durumda. Quantum Brilliance, ilgili tarafları projeye katılmaya ve test etmeye teşvik ediyor.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version