Anasayfa Video TP-Link Tapo L920-5 Akıllı Şerit LED İncelemesi

TP-Link Tapo L920-5 Akıllı Şerit LED İncelemesi

Akıllı Şerit LED

Farklı amaçlarla kullanılabilecek güzel bir aydınlatma çözümü arayanlar için Tapo L920-5 akıllı şerit LED incelemesi ile karşınızdayız.

Tapo ekosistemi altında akıllı ev ürünleri üreten Tp-Link, güvenlik kameraları, akıllı priz ve ampulleri ile ülkemizde geniş bir ürün yelpazesine sahip. Tapo L920-5 Akıllı Şerit LED ise bu ekosisteme katılan son üyelerden.

Şerit LED özellikleri

Adının sonundaki 5 ibaresinden de anlayabileceğiniz gibi bu 5 metrelik bir şerit LED. Bu şeritte 150 LED bulunuyor. Dayanıklı olması için üzerinde saydam plastik bir kaplama var. İstediğiniz yüzeylere yapıştırabilmeniz için arkasında 3M yapışkanlı bant uygulanmış olarak geliyor. 

Şerit 5 metre ancak hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Uygulama alanına bağlı olarak belirli noktalardan kesebiliyorsunuz. Bakır renkli 4 yatay çizginin olduğu yerlerden şeridi keserek kısaltabiliyorsunuz.

Bu ürünün piyasada bulabileceğiniz ucuz şerit LED’lerden farkı WI-FI ağınıza bağlanması ve akıllı telefonunuzdan kontrol edilmesini sağlayan kontrolcüsü. Ayrıca şeridin içindeki LED’ler adreslenebilir, yani tüm LED’ler aynı anda aynı parlaklığa ve renge sahip olmak zorunda değil. Bu da yaratıcı renk animasyonlarının oluşturulmasını mümkün kılıyor.

Kurulum

Şeridi kurmak kolay ve birkaç adımda Tapo uygulamasına tanıtıp renkleri seçebiliyorsunuz. Kutudan bir tane barrel-jack uçlu 18W güç sağlayabilen adaptör, üzerinde bir tuş bulunan LED kontrolcüsü ve LED aydınlatma şeridi çıkıyor. Bu kontrolcüye adaptörden güç veriyorsunuz ve 4 pinli kablosunu şerite takıyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken şey, okun şerit LED üzerindeki 12v ibaresine denk gelmesi. 

Daha sonra uygulama altından doğru ürün ismini seçerek arama yaptığınızda ürün hemen tanınıyor ve WI-FI ağ bilgilerinizi girip kontrolcünün yerel ağınıza bağlanmasını sağlıyorsunuz. Bu kontrolcü sadece 2.4 GHz ağları destekliyor. Eğer tek ağınız varsa ve o da 5GHz ise bir tane de 2.4GHz’lik ağ açmanız gerekebilir.

Kişiselleştirme

Renk paletine tıklayıp istediğiniz bir rengi seçip statik olarak devamlı bu rengin gösterilmesini sağlayabiliyoruz ve parlaklığı da ana ekrandan kolayca değiştirebiliyoruz. Buna ek olarak ön tanımlı animasyonlar var. Bunlardan en beğendiğim Aurora oldu. Ayrıca kendi renk efektlerimizi de oluşturabiliyoruz. Sırasıyla değişmesini istediğimiz renkleri seçebiliyoruz.

LED’lerin renkleri doğru ve canlı, parlaklığı ise bir şerit LED’e göre gayet iyi. Ancak bu tür ışıklar duvara çarptırılarak kullanıldığı olduğu için ortamı loş bir şekilde aydınlatıyor. Tavandaki ampulün sağladığı ışık seviyesini beklemeyin.

Efektlerde renk geçişlerinin adımları belli olabiliyor, özellikle de hızlı efektler söz konusuysa. LED’lerin tazeleme hızı biraz düşük. Ancak Aurora gibi yavaş efektlerde bu fark edilmiyor. Ayrıca size tavsiyem LED’lerin duvardan teker teker seçilmemesi ve daha homojen gözükmesi için mobilya ve duvar arasında biraz mesafe bırakmanız.

Ses senkronizasyonu

Ses ile senkronizasyon özelliğinden o kadar memnun kaldığımı söyleyemem. Özellikle de kalabalık bir parti ortamı söz konusu ise. Uygulama telefonun mikrofonunu kullanarak sesleri alıyor ve ortamdaki gürültüden kolay etkileniyor. Mesela baslarla uyumlu şekilde yanıp sönmeyebiliyor. Biraz daha kafasına göre takılıyor diyebiliriz.

Diğer akıllı özellikler

Diğer Tapo akıllı ampullerde olduğu gibi bu şerit LED’i de belirli tarih ve saatlerde açılması için programlayabiliyorsunuz. Ya da zamanlayıcı ile örneğin bir saat sonra kapanması için ayarlayabiliyorsunuz. 

Tapo uygulamasının Amazon Alexa ve Google asistan desteği de bulunuyor. Yani sesli komutlarla akıllı şerit LED’ini kontrol edebiliyorsunuz.

Sonuç Değerlendirmesi

Tapo L920-5, yaşam alanına renk katmak isteyen ve ortam aydınlatmasını pratik bir şekilde kontrol etmek isteyenler için güzel bir seçenek. Müziğe göre aydınlatma özelliği dışında oldukça beğendiğimi ve bu tür bir ürün arayanlar için tavsiye ettiğimi söyleyebilirim. Özellikle TP-Link’in Tapo ekosistemine girdiyseniz, kullanımı gayet kolay olacaktır.