Anasayfa Makale Bilgisayar Kasası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayar Kasası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dizüstü bilgisayar veya farklı taşınabilir cihazlara yönelen kişilerin bazı donanımları dert etmesine gerek yok, ancak masaüstü bilgisayar isteyenlerin düşünmesi ve araştırması gereken birçok bileşen var. Ekran kartı, anakart, monitör, güç kaynağı ve soğutucu gibi birçok donanımla ilgili detaylara daha önce bakmıştık. Bugün de bilgisayar kasalarından bahsedelim istedik.

PC kasaları performans üzerinde dorudan rol oynamasa da genel olarak sistemimiz için önemlidir. Farklı çeşitleri olan kasalar tüm bileşenleri içinde taşır, bütünlüğü sağlar ve hava akışı açısından etkilidir.

Bugün bir perakendecinin sayfasına girdiğinizde çok fazla seçenek görebilirsiniz. Hepsi boyutlar, tasarım, fan sayısı ve çeşitli özellikler açısından farklı. Ayrıca birçok kişi bilgisayarının dış görünüşüne, estetiğe önem verir.

Estetik elbette önemli lakin dikkat etmeniz gereken farklı noktalar da var. Bilgisayar kasası seçme işi kasaların özelliklerinden habersiz, ilk kez bilgisayar toplayanlar için zor olabilir. Çoğu insan bir bilgisayar toplarken işlemcilere ve ekran kartlarına öncelik verir. Kasalar genellikle göz ardı edilirken son sıraya bırakılıyor. Elbette hepsi önemli, fakat PC kasası belki de ilk seçilmesi gereken bileşen.

Özetle, bilgisayar kasası bileşenleri ve kabloları koymak için kullanılan dikdörtgen bir kutudan fazlasıdır. Sisteme genel olarak bir kimlik kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda bazı kullanabileceğiniz bileşenlerin kısıtlanmasında önemli rol oynar. Bunun yanında ısı ve gürültü seviyesi gibi faktörleri de unutmayalım. Makalemizde topladığınız sistem için kasa seçerken göz önünde bulundurmanız gereken noktaları ele alacağız.

Kasa Boyutları ve Uyumluluk

Bir kasa seçmeden önce sormanız gereken en önemli soru şu: Anakart kasanın içine sorunsuzca sığacak mı? Daha önce ATX, microATX ve Mini-ITX gibi anakart form faktörlerine göz atmıştık. Her anakart aynı boyutta değildir, bu nedenle öncelikle kasayla uyumlu olup olmadığına bakmanız gerekiyor.

Aslında kasa ve anakart boyutlarının yanı sıra farklı etkenler de var. Çünkü kasa uyumluluğundan bahsederken hem boşluk sorunları hem de boyutlara dikkat etmeliyiz. Bunlara ayrı ayrı değineceğiz.

Form Faktörler, ve Kasa Boyutları

Piyasada yaygın olarak dört ayrı kasa tipi bulunuyor:

  • Full Tower (Büyük-E-ATX)
  • Mid Tower (Orta Boy-ATX)
  • Micro-ATX (Küçük-MicroATX)
  • Mini-ITX (Çok Küçük-MiniITX)

Kasa boyutları açısından herhangi bir boyutlandırma veya standart yok. Bazı büyük anakartları küçük boyutlu kasalara takamayabilirsiniz. Diğer taraftan, küçük boyutlardaki anakartları takabilseniz bile görünüş bakımından sistem sırıtacaktır.

ATX veya E-ATX İçin: Full Tower

Oyuncuların çoğu bilgisayar toplarken genellikle bu tür büyük kasaları tercih eder. Yüksek hacimli olan bu ürünler havalandırma açısından ferahtır, çeşitli genişletme olanakları tanır ve E-ATX de dahil olmak üzere neredeyse tüm anakartlarla uyumlu.

Ayrıca iş amaçlı kullanılan anakartlar için de idealdir. E-ATX anakarta sahip bir full tower kasada RAM ve CPU için daha fazla alan olması nedeniyle sadece oyuncular değil, sunucularını inşa edenler için de cazip bir seçenek.

Full tower kasalar genellikle 55-75 santimetre yüksekliğinde ve 22-32 santimetre genişliğindedir. Hız aşırtmacılar, CPU ve GPU gibi bileşenlerin ürettiği ısıyı hızla uzaklaştırmak için güçlü soğutmaya ihtiyaç duyar. Bunun için de büyük soğutma tasarımları ve çok sayıda fan gerekiyor. Güçlü CPU soğutucular genellikle daha büyük boyuttayken, sıvı soğutucular da devasa radyatörler ve yüksek sayıda fandan yararlanıyor.

Artık eskisi kadar konuşulmasa da SLI ve crossfire gibi çoklu GPU kurulumlarında daha büyük kasalar tercih edilmekte. Çok sayıda genişletme yuvası ve ekran kartlarının dikey olarak monte edilebilmesi sayesinde daha fazla alan sağlayan bu kasalar oyuncular, yayıncılar ve video editörleri gibi birçok kişi için daha uygun.

Ek olarak, bu tür büyük bir kasa almayı planlıyorsanız koyabileceğiniz büyük bir alan veya masanız olmalı.

  • Çift sistem kurulumu kullanmayı planlıyorsanız.
  • ATX (veya daha büyük) anakart kullanmak istiyorsanız.
  • Bileşenleriniz için özel bir sıvı soğutma sistemi istiyorsanız.
  • Birden fazla ekran kartı veya genişletme kartı kullanacaksanız.
  • Sistemi güçlü AIO soğutucularla desteklemek istiyorsanız.
  • Ferah bir havalandırma ve hava sirkülasyonu için.

ATX veya Micro-ATX İçin: Mid Tower

Geçmişten beri en çok tercih edilen kasa boyutu mid-tower’dı. Zaman içinde pazar payı diğer boyutlara dağılmış olsa da, ATX kasalar bugün hala en çok tercih standartlar arasında. Aslında en ideal boyut olarak da tanımlayabiliriz. Ekran kartı ve bileşen desteği, kapladığı ortalama alan ve nispeten iyi havalandırma sunması nedeniyle en ideali.

Mid-tower kasalar 35-55 cm yükseklik ve 15-25 cm genişliğinde üretiliyor. Üst düzey ekran kartları genellikle büyük soğutma tasarımlarıyla gelir; 31 cm’ye kadar uzunluklarda olabilir. Bu tür kasaların neredeyse hepsi de büyük ekran kartlarını takabilmemiz için yeterli alanı sağlıyor. Diğer yandan çift GPU kurulumları için de mid-tower kasalar kullanılabilir.

Elbette güç kabloları, bağlantı noktaları ve kasa kabloları iyi organize edilmeli. Başıboş bırakıldığında bilgisayar kasasının içinde bir kablo karmaşası oluşur. Kablolar için sağlanan daha fazla alan ve geçebilecekleri daha fazla delik, daha geniş yan panel boşluğu ve ek sürücü bölmeleri gibi şeyler kablo yönetimini çok daha kolay hale getiriyor. Bu, hava akışını artırma ve toz birikimini azaltma üzerinde de önemli bir etkiye sahip. Mid-tower kasalar bu konuda da ideal diyebiliriz. Daha alt boyutlara geçtiğimizde ise işler biraz daha sıkıntılı hale gelmeye başlıyor.

  • Genel olarak yerleşim açısından uygun.
  • İkili ekran kartı kurulumu istiyorsanız kullanabilirsiniz.
  • Full tower kadar olmasa da, çok çeşitli fan ve soğutma yöntemleri istiyorsanız.
  • Full tower kasanın ekstra boyutu ve özellikleri için fazla ödeme yapmak istemiyorsanız iyi bir seçenek.
  • Havalandırma ve kablo yönetimi açısından beklentilerinizi karşılar.

Mini-ITX veya Micro-ATX İçin: Mini Tower

Mini-tower, standart bilgisayar kasalarına kıyasla daha küçük bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Mid Tower ile üç aşağı beş yukarı aynı imkanlar ve kolaylıklar sunuluyor, ancak daha kompakt bir boyutta. Özetleyecek olursak, masada minimum boyutta alan işgal ederken yüksek güçlü bileşenleri kullanmak istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Özellikle taşınabilir oyun ve ev sinema sistemi isteyenler için popüler bir tür.

Boyut olarak 30-45 cm yüksekliğinde ve 15-24 genişliğinde olan ürünlerden bahsediyoruz. Mini kule kasalar, sisteminizin bileşenleri için optimum sıcaklıkları korumak üzere özelleştirilmiş soğutma sistemleri de içerebilir. Kompakt tasarımlarının bir sonucu olarak, masanızda daha büyük tam kule kasalar kadar yer kaplamazlar. Mini kule kasa, minimal bir profili korurken güçlü bir bilgisayar oluşturmak için en iyi seçenek olabilir.

Masanızda fazla yer kaplamayacak yüksek güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız varsa mini-tower en iyi seçenek. İşte bazı artıları:

  • Standart bir masaüstü bilgisayar için yeterli yeriniz yoksa güzel bir alternatif.
  • Hız aşırtmayı çok fazla önemsemiyorsanız.
  • Daha kişisel bir dokunuşa sahip bir bilgisayar yaratmak istiyorsanız.
  • Küçük alanda tam özellikli giriş/çıkış özellikleri istiyorsanız.
  • Daha uygun fiyatlı bir kasa istiyor ve diğer bileşenlere yatırım yapmayı düşünüyorsanız tercih edilebilir.
  • En önemlisi ise taşınabilirlik sizin için önemliyse daha yukarıya gitmeye gerek yok.

Sadece Mini-ITX İçin: Küçük Form Faktörlü Kasalar

Small Form Factor (SFF) adıyla anılan küçük form faktörlü kasalar aslında ayrı bir kategoride yer almıyor. Teknik olarak tüm SFF kasalar aslında mini-tower, sadece boyutları daha küçük. 20 litrelik hacim sınırının üzerindeki kasalar mini-tower olarak ifade ediliyor ve “mini form faktörünün” dışına çıkmaya başlıyor.

Bildiğiniz gibi böylesine küçük kasaları tercih eden kişilerin sayısı oldukça az. Daha çok donanımları bir araya getirerek farklı bir görsellik yaratmak isteyen, daha maceracı donanımseverler tarafından tercih ediliyor. Diğer yandan, ultra taşınabilirlik isteyen kişiler de bu tür ürünlere yönelebiliyor.

Çok küçük kasaların bazı dezavantajları olduğunu belirtmemiz gerek. İlk olarak, küçük alan ve aradaki boşluk miktarları nedeniyle ekran kartı, işlemci soğutucu, RAM gibi bileşenleri takarken sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu doğrultuda, SFF PC’ler sıcaklık yönetimi ve hava sirkülasyonu konusunda daha problemli. Böyle bir kasa istiyorsanız düşük profilli bir CPU soğutucusu ve ekran kartı almanız gerekebilir.

SFF kasalarda genellikle PSU için çok az alan vardır, bu nedenle CFX12V (kompakt form faktörü), LFX12V (düşük profilli form faktörü) ve TFX12V (ince form faktörü) gibi özel PSU’lar kullanılır. Bunlar standart ATX güç kaynaklarından daha küçük ürünler. Bir SFF, bileşenleri ayarlarken geleneksel bir masaüstü bilgisayara göre daha fazla zorluk çıkarabilir; ancak her şey yolunda gidiyorsa küçük boyutlu bilgisayarlara güçlü bileşenler takabilirsiniz.

Sonuç olarak, standart kullanım için PC ihtiyacı olan kişiler genellikle SFF kasaları tercih etmekten kaçınır. Ancak bilgisayarınızın taşınabilir olmasını istiyorsanız size büyük artılar sağlayacaktır.

  • Masada çok az yer kaplar.
  • Çoklu GPU kurulumu istemiyorsanız ve düşük profilli bir ekran kartınız varsa tercih edebilirsiniz.
  • Bileşenleriniz fazla ısınmayacak, düşük güç tüketen tipten ise büyük sorunlar yaşamazsınız.
  • Ağır yazılımlar ve oyunlar çalıştırmıyorsanız yönelebilirsiniz.
  • Bir ev sinema sistemi düşünüyorsanız ideal.

Anakart Türleri Arasındaki Farklar

Bu arada kısaca anakartların boyutlarına da değinelim.

Mini ITX

Mini-ITX standardındaki anakartlarda genellikle tek bir genişletme yuvası bulunur. Bu anakartlar 17 x 17 cm boyutundan daha büyük olamaz. Küçük profilli, küp ve kule tipi olanlar da dahil olmak üzere çeşitli boyut ve şekiller mevcut.

MicroATX

Micro ATX formatındaki anakartların maksimum boyutu 24,4 x 24,4 santimetredir. “Mini tower”, MicroATX standardına uygun kasalar için kullanılan yaygın bir terim. Ayrıca popülerlik açısından en çok kullanılan anakart form faktörü diyebiliriz.

Standart ATX

Standart bir ATX bilgisayar kasası, tam boyutlu bir ATX anakart için en uygun seçenek. Boyutları ise en fazla 30,5 x 24,4 cm’ye kadar çıkıyor. ATX kasalara Micro-ATX anakartlar da takılabilir. Yine bu standart en çok tercih edilenler arasında.

Extended ATX (E-ATX)

Genişletilmiş ATX form faktörüne sahip anakartlar 30,5 x 33 cm boyutlarına kadar çıkıyor. E-ATX anakartlar için üretilen full tower ATX kasalara daha küçük anakartlar da takılabilir.

Boyut Artıları Eksileri
ATX – Hız aşırtma için daha uygun
– Estetik görünüm açısından daha iyi seçenekler
– Daha fazla PCIe şeridi
– Daha yüksek RAM kapasitesi
– Daha pahalı
– Çoğu küçük kasaya sığmaz
Micro-ATX – En ucuz seçenek
– Tek ekran kartına sahip bilgisayar kurulumları için ideal
– Mini-ITX olmayan tüm kasalara sığabilir
– Mini-ITX’e göre daha yüksek RAM kapasitesi
– Çoklu GPU kurulumları için uygun değil
– Gelişmiş hız aşırtma için çok uygun değil
– Genellikle estetik olarak daha sadedir
Mini-ITX – Küçük kasalariçin en iyi seçenek
– Micro-ATX’e göre daha iyi estetik
– Mikro-ATX’ten daha pahalı
– Büyük kasaların içinde çok sırıtabilir
– Çoklu GPU kurulumları için uygun değil
– Hız aşırtma için ideal değil
– Genelde olarak yalnızca iki RAM yuvası bulunur

Donanım Boyutları: Ekran Kartı, Soğutucular

Diğer bileşenlerinizin boyutlarına da dikkat etmeniz gerekecek. Buna ekran kartı, CPU fanı ve tercih halinde sıvı soğutma çözümleri dahil. Büyük tasarıma sahip bir ürün seçip her şeyi küçük bir kasaya sıkıştırmaya çalıştırdığınızda ummadığınız problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta bazen güç kaynağı bile bazı sorunlara neden olabilir.

Ekran Kartı Uzunluğu

Genel olarak üst düzey ekran kartları bütçe dostu modellere göre daha kaslı ve daha uzun yapıdadır. Bu bağlamda, uzun ekran kartları bazı küçük kasalara sığmayabiliyor. Sorunların farkında olan üreticiler artık küçük boyutlu kasaları daha uzun grafik kartlarıyla uyumlu olacak şekilde tasarlamaya başladı. Böylelikle olası sorunların sayısı da azaldı.

Bununla birlikte, özellikle RTX 4090, RTX 4080 veya RX 7900 XTX gibi tepe model kartları satın alan kullanıcıların daha dikkatli olmasını öneriyoruz. Nitekim sisteminizi satın almadan önce ekran kartının ne kadar uzun olduğuna ve kasanızın ekran kartı için ne kadar boşluğa sahip olduğuna bakın deriz. Kartların uzunluğu resmi web sayfalarındaki teknik özellikler listesinde bulunabiliyor. Kasaların detayları ise genellikle yine resmi üretici sayfasında veya perakendecinin ürün sayfasında yer almakta.

İlave olarak, küçük form faktörlü kasalara bakıyorsanız bu konu daha önemli bir hal alıyor. Bu tür kasalara orta-üst segment ekran kartları sığmayabilir. Hatta şirketler bir süredir küçük kasalara yönelik olarak düşük profilli (genelde “LP” eki bulunuyor) ürünler üretmeye başladı.

CPU Hava Soğutucu Yüksekliği

Ekran kartları bir kenara, bazı kule tipi işlemci soğutucuları da diğer soğutuculara göre çok daha büyük. Bağlantılı olarak, her kasa yüksek hava soğutucuları barındıracak kadar derin değil.

Seçtiğiniz CPU soğutucunun kasanızın içine sığacağından emin olmak için, yine hem kasanın hem de düşündüğünüz havalı CPU soğutucunun teknik özelliklerini kontrol edin. Kasanızın teknik özellik sayfasında ne kadar uzun bir CPU soğutucusunu barındırabileceği yazabilir. Ayrıca soğutucunun yüksekliğine dair özellikleri de bulabilirsiniz. Yeriniz kısıtlıysa ve sıvı soğutucu için bütçeniz yoksa, düşük profilli bir hava soğutma kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Sıvı Soğutma Radyatör Boyutu

Sıvı soğutma sistemleri (ister AIO’lar ister özel sistemler olsun) ısıyı işlemcinizden bir radyatöre aktarmak için sıvı kullanır. Radyatörün üzerinde ısının bir kısmını radyatörden dağıtan fanlar bulunur.

Birçoğunuzun bildiği gibi birden fazla boyutta radyatör mevcut. Ekran kartı ve CPU’ya benzer şekilde, her radyatörü her kasaya takamıyoruz. Bu nedenle kasanızı ve sıvı soğutucunuzu seçmeden önce radyatörün kasanızın içine sığacağından emin olun.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da AIO soğutucular ile özel sıvı soğutma kurulumları arasındaki fark. Özel sıvı soğutma kurulumları rezervuarlar için ekstra alan gerektirirken daha büyük radyatörleri destekleyen bir kasaya bakmakta yarar var.

Ön Panel Bağlantıları

Hemen hemen tüm bilgisayar kasalarında ön giriş/çıkış paneli bulunuyor. Bu bağlamda paneli olmayan bir kasayı pek önermiyoruz zira her an lazım olabilir. İhtiyaç olduğu takdirde kasanın arkasındaki anakart IO paneline ulaşmak bir zulüm olabilir.

Ön panelde genellikle kulaklık girişi, mikrofon girişi (bazen), birkaç USB bağlantı noktası ve güç düğmesi dahil olmak üzere bir dizi bağlantı noktası bulunur. Bazı modellerde gelişmiş USB bağlantı portları da bulunuyor, bu tamamen ihtiyaçlarınız ve bütçenizle alakalı bir durum. Örneğin USB Type-C bağlantı noktası önemli bir artı lakin çoğu kasada bu seçenek yok. Hatta bazı kasalarda kasanın içindeki ışıklar için farklı renkler arasında geçiş yapmanızı sağlayan kullanışlı bir RGB ışık kontrol düğmeleri de bulunabiliyor. Söylediğimiz gibi, her şey tercihinize bağlı.

Bu esnada, her zaman olmasa bile ön panel kulaklık girişinin genellikle kötü ses kalitesi verdiğini de hatırlatalım. Anakart üzerindeki ses portlarını kullanmanızı ya da harici bir ses DAC’i veya ses kartı kullanmanızı öneririz.

Fanlar, Soğutma ve Hava Akışı

PC kasaları söz konusu olduğunda genellikle öncelikle malzeme kalitesine ve estetiğine bakılır. Ancak kasalar bilgisayarların soğutma sürecinde önemli rol oynuyor. Hava akışı ne kadar iyiyse ve bileşenler ne kadar serin çalışırsa daha iyi performans gösterir, daha az sorunla karşılaşırsınız ve donanımlar daha uzun ömürlü olur.

Bilgisayar kasaları sağladıkları (veya sağlayamadıkları) hava akışıyla soğutma sürecine katkıda bulunur (veya engeller). Kasadaki fan desteği ve alan genişliği önemli faktörler. Bunun yanında, yüksek hava akışına ve iyi soğutma kapasitesine sahip bir kasa seçmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç husus var:

  • Kasanın çeşitli yerlerinde (ön, arka, üst, yan vb.) birden fazla fan yuvası olmalı. Seçtiğiniz ürün satışı yapıldığı haliyle çok sayıda fanla birlikte gelmeyebilir, fakat çoğu kasada artık çok sayıda fan takabileceğimiz alan mevcut. Ayrıca bütçeniz elverdiğince daha fazla fan kullanmaya özen gösterin.
  • Kasanın panelleri (ön, yan ve üst) de hava akışında büyük rol oynar. Izgara veya örgü panellere sahip kasalar idealdir çünkü açık tasarım kasanın içine ve dışına daha fazla hava akmasına izin verir. Diğer taraftan kapalı ön, üst, yan ve arka panellere sahip kasalar, kasaya giren ve çıkan havayı kısıtlar çünkü havanın kasaya girmesi (veya çıkması) için daha az açık alan bulunur. Sonuç olarak, mümkün oldukça ızgara veya örgü panellere sahip bir kasa seçmeye çalışın.
  • Bazı kasalar belirli CPU soğutucularını ve sıvı soğutma radyatörlerini kullanmanıza izin vermeyebilir. Eğer 360 mm’lik bir radyatör istiyorsanız ve kasanız 240 mm’lik alan sunuyorsa, ya farklı bir soğutucu ya da farklı bir kasa seçmeniz gerekecek.
  • Sıvı soğutma çözümleri çoğunlukla mini-tower ve küçük form faktörlü kasalara uygun değildir. Ek olarak, kasaya takacağınız fan sayısı kısıtlı olacak.

Toz Filtreleri

Bilgisayarı temiz tutmak önemlidir. Toz, evcil hayvan tüyleri ve tütün pislikleriyle tıkanmış bir bilgisayar, daha sıcak çalışan ve daha sık yavaşlayan bir bilgisayardır. Toz filtreleri, dahili donanımınız bir yana bu kalıntıların çoğunun fanlarınıza ulaşmasını bile engeller. Ancak tozun kasanızdaki boş havalandırma deliklerinden içeri çekilmesini önlemek için fanlarınızı pozitif hava basıncı için yapılandırdığınızdan emin olun.

Sürücü Yuvaları ve SSD Noktaları

M.2 SATA/NVMe SSD‘lerin yaygınlaşmasıyla birlikte SSD ve HDD’leri takacak yer arama derdi yavaş yavaş son buluyor. Yine de pek çok kişi hala geleneksel SATA tabanlı büyük SSD’ler ya da sabit sürücüler kullanmaya devam etmekte. Eğer M.2 tipinde olmayan bir depolama sürücünüz varsa, bunları konumlandırmak için 2,5 inç ve 3,5 inç sürücü yuvalarına sahip olduğundan emin olun.

Çoğu kasada normal tüketiciler için yeterli sayıda 2,5 inç ve 3,5 inç yuva bulunur, ancak çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyan biriyseniz bu faktör sizin için daha önemli. Kasanızda anakart tepsisinin arkasında SSD’ler için montaj noktaları da olabilir.

CD/DVD

Bu arada kasaların ön tarafında yer alan 5,25 inçlik bölmeyi de unutmayalım. Yıllar öncesinde hemen hemen her kasada CD/DVD okuyucular ve disketler için özel bir alan yer alıyordu. Artık bu eskide kaldı, çoğu kişi optik sürücüler kullanmayı bıraktı. Bunun yerine kasa tasarımcıları süslü RGB fanlar kullanıyor. Eğer optik sürücü sizin için önemliyse bir hatırlatma yapmak istedik.

Kolay Montaj

Eskiden bir bilgisayar kasasındaki hemen her şey için yıldız tornavida gerekirdi. Artık gerekmiyor. Aletsiz tasarım, iç sabitleme için başparmak vidaları ve sürücü bölmelerinde döndürme, geçme veya başka şekilde aletsiz mekanizmalarla orta sınıf ve üst düzey kasalarda yaygın hale gelmeye başladı.

Kasa Kalitesi

Farklı materyallerle üretilen ucuz ve pahalı muhafazalar mevcut. Daha düşük bütçeli kasalar düşük kaliteli malzemelerle üretilir. Bu tür seçenekler çizikleri daha çok gösterir, pek sağlam değildir, daha ince panellerle gelir, daha çabuk aşınır ve eğer bulunuyorsa kullanılan cam daha kalitesizdir.

Öte yandan, daha kaliteli kasalar daha sağlam malzemeye ve iskelete sahiptir. Bütçeniz elvermiyorsa uygun fiyatlı bir ürün seçmekten başka çareniz yok ki bu tamamen normal. Sonuç olarak, kalite konusu tamamen bütçenize bağlı.

Ses Yalıtımı

Ses geçirmez kasalar, genellikle bilgisayarınızın panellerinin içinde ses yalıtımlı malzemeler kullanılarak üretilir. Bu malzemeler gürültüyü içeride tutar ama aynı zamanda hava akışını engelleme eğilimindedir. Nitekim ses geçirmez kasalar genellikle standart kasalardan biraz daha yüksek sıcaklıklara ulaşır. Bazı güzel ses geçirmeyen kasalar sessiz kalmayı başarırken, düşük (ve dolayısıyla sessiz) hızlarda dönen büyük 140 mm’lik fanlar kullanmakta.

Kasa Tasarımı ve Kablolama

Doğrusu estetik her insan önemlidir. İçindeki bileşenler hiç görünmese bile kasa hep göz önündedir. Bu nedenle dış görünüş, RGB aydınlatma, kablolama ve kasanın içini gösteren yan camlar önemlidir.

Bazı kullanıcılar kablolamaya önem gösterirken bazıları da umursamaz bile. Estetiğe önem verenler için kablo yönetimi düşünülerek tasarlanmış bir kasa seçmek en doğru yoldur. Güzel görünen bir sistem kurmak hedeflerinizden biriyse, kablo yönetimi konusunda gereken özeni göstermeniz gerekiyor. Tüm bileşenlerinizi aynı renkler koordine edebilir, temperli cam yan panele sahip bir kasa alabilir, kablolarınız için güzel görünen kılıflar alabilir ve RGB aydınlatmanın dibine vurabilirsiniz.

Kablo yönetimi biraz sanat olsa da, bu konuda başarılı olan kişiler kasanın iç tasarımından ve sunulan imkanlardan da yararlanır. Kabloları verimli bir şekilde gizlemek için biraz zaman ayırmak şart. İşte kablo yönetimi açısından başarılı olan kasaların nitelikleri:

  • Kasanın her yerinde çok sayıda delik, kanca ve halka bulunması.
  • Boşlukları gizlemek için deliklerin etrafında lastik rondelalar.
  • Büyük kablo gruplarını yerleştirmek için anakartın arkasında biraz derinliğe sahip ürünler.

RGB Aydınlatma

Giderek daha fazla popüler hale gelen RGB aydınlatma çözümleri için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. RGB ışıklara sahip olan kasaların sayısı giderek artıyor. Elbette RGB fanlar ve RGB led şeritler ayrı olarak satın alınabilir, ancak çoğu kişi bununla uğraşmak istemez. Bu nedenle çekici görünen hazır bir kasa almak daha mantıklı.

Bu doğrultuda, bir kurulumda çok sayıda RGB aydınlatma, fan ve LED kullanmanın bazı zorlukları da var. Bağlantıyı doğru şekilde yapabilmek, kabloları iyi saklamak gerekiyor. Diğer taraftan bazı anakartlarda RGB başlıkların sayısı az. Bu nedenle, bağlamak istediğiniz birden fazla RGB ışığınız varsa RGB kontrolcü, RGB hub veya ayırıcı gibi ekstra ürünler kullanmanız gerekebilir.

Dikey GPU Yuvası

Artık birçok kasa, ekran kartınızı sergilemeniz için kullanılan dikey GPU yuva seçeneğiyle geliyor. Kasaya göre değişebilen özel bir brakete ve yüksek kaliteli bir PCIe yükseltici kabloya ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. Ayrıca bazı PCIe 4.0 ekran kartları kaliteli, uygun kablolar gerektirir.