Anasayfa Haber Firefox Kullanıcı Sayısı Düşüşte: Mozilla, Yeni Gelir Kaynakları Arıyor

Firefox Kullanıcı Sayısı Düşüşte: Mozilla, Yeni Gelir Kaynakları Arıyor

Firefox, Wired‘ın yeni bir raporuna göre internet tarayıcı kullanıcılarının yalnızca %4’lük bir bölümüne hizmet veriyor. Bu oran on yıl öncesinde kadar tam %20 seviyesindeydi. Firefox hala başarılı bir tarayıcı olsa da, kullanıcı sayısı açısından başta Chrome olmak üzere Chromium tabanlı tarayıcıların çok gerisinde.

Firefox’un pazar payı azaldıkça geliri ve personel sayısı da düşüyor. Nitekim süreç böyle işledikçe tarayıcının gelişme olasılığı da giderek azalıyor. Wired ile konuşan eski Mozilla çalışanları, kuruluşun tarayıcı savaşını çoktan kaybettiğini ve eski pazar payını geri kazanma şansının çok az olduğunu düşünüyor.

Chrome genellikle kararlı bir tarayıcı ve son kullanıcı deneyimini iyileştiren güncellemeler alıyor. Microsoft ise Edge tarayıcısı için sıkı çalışırken her geçen gün yeni bir özellik ve iyileştirme sunuyor.

Şu anda en önemli gelir akışlarından biri, Mozilla’nın Google ile yaptığı devam eden pazarlama anlaşması. Şirketler birçok yönden birbirine zıt olsalar da, Google’ı Firefox’ta varsayılan arama motoru yapmak için eski yüksek telif ücretlerini içeren bir uzlaşmaya vardılar. Wired’e göre bu anlaşma yıllık yaklaşık 400 milyon dolar değerinde ve Mozilla’nın toplam gelirinin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Gelir kaynakları için rakibinizden gelen paraya güvenmek tahmin edebileceğiniz gibi sürdürülebilir bir iş modeli değil. Bu nedenle Mozilla, Google’a olan bağımlılığını azaltmak için yeni ücretli ürünler ve hizmetler oluşturmaya çalıştı.

Mozilla VPN, ayda 10 dolardan sunuluyor ve cihaz düzeyinde veri şifreleme, 30 günlük para iade garantisi ve katı bir “veri kayıt” politikası sunuyor. Bu çözüm görünüşe göre şirketin gelir sağlamasına yardımcı oluyor ve yeni ürünlerin Mozilla 2021 gelir tablosunda %14’lük bir dilimi oluşturduğu belirtilmiş.

Geçen Eylül ayında tarayıcıların kullanım oranlarına bakmıştık ve neredeyse %65’lik bir paya sahipti. Firefox ise kısıtlı imkanlarla birlikte rekabete dahil olma çabasında.