Anasayfa Makale İnternet Başvurusunda Port ve Altyapı Yok Nedir?

İnternet Başvurusunda Port ve Altyapı Yok Nedir?

DSL tabanlı yani ADSL ve VDSL altyapısı bulunan yerlerde internet başvurusu yaptığınızda veya taşınma dolayısıyla hat taşıma işlemlerinde karşınıza çıkabilecek “Port Yok” veya “Altyapı Yok” terimlerinin ne anlama geldiğine bakıyoruz.

ADSL ve VDSL altyapıları, fiber internet altyapılarından birçok yönüyle ayrılıyor. Bunlardan biri de kullanıcı limiti. Bu altyapıları kullanan internet tarifelerine başvurmanız durumunda, seçtiğiniz internet servis sağlayıcı bulunduğunuz konumdaki port durumuna göz atar ve portun boş olup olmamasına göre işlemi devam ettirir ya da durdurur.

Port yok nedir?

Bir internet servis sağlayıcısı, başvuruyu yapan müşterinin bulunduğu konumdaki santralde kapasitenin dolması durumunda, müşteriye “boş port yok” cevabını verir ve genellikle işlemi devam ettirmeden askıya alır. İlerleyen günlerde müsait bir port olması durumunda da işlemlere devam edilerek internet bağlantınız sağlanır.

İnternet başvurularında karşınıza çıkan bu portlar, yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni bir kullanıcı için ayrılabilecek boş portun olmaması durumunda “boş port yok” veya “port yok” şeklinde nitelendirilir.

İnternet servis sağlayıcınız port takibi yaptığı gibi, yeni port sağlanması için de altyapı sağlayıcısı ile iletişime geçer. Altyapı sağlayıcısı, gerekli görmesi durumunda yeni portları kullanıma sunarak bu sorunu ortadan kaldırabilir.

Bunlara ek olarak, port sorgulama sistemi internet servis sağlayıcıların ortak kullandığı bir servis olduğundan, hatalı sonuçlar da çıkabiliyor. Yani farklı bir servis sağlayıcı o anda boşta olan bir portu bir müşterisine tanımladığı anda, diğer servis sağlayıcı halen o portu boş görebiliyor. Ya da bu durumun tam tersi oluyor ve yeni boşa çıkan bir port, dolu gözükebiliyor.

Bu noktada port takibinin yapılması için internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.

Altyapı yok nedir?

Yeni bir adrese taşındınız ve internet başvurusu yapmak istiyorsunuz. İnternet servis sağlayıcısının sitesinde adresiniz için altyapı sorgulaması yaptınız ve istediğiniz hızlara ulaşamayacağınızı gördünüz. Bunun sebebi hızlı ve gelişmiş altyapıların bulunmamasıdır.

Günümüzde en hızlı internet bağlantıları fiber internet altyapıları ile sağlanıyor. Ancak ülkemizde yaygınlaşmaya devam eden fiber altyapılar halen birçok haneye ulaşamadı. Bu sebeple kullanıcılar istedikleri hıza erişemiyor, VDSL hizmeti yeterli olmayan internet servis sağlayıcıları sebebiyle kötü bir deneyim yaşayabiliyor.

Fiber altyapısı olmayan yerlerde VDSL altyapılar en hızlı interneti sunmayı hedefler. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi müşteri ilişkileri kötü olan ve hizmeti yeterli seviyede olmayan operatörler sebebiyle kullanıcılar sorun yaşayabiliyor.

fiber sonlandırıcı cihazı
Toplu konutlar için fiber sonlandırıcı cihazı

Operatörlerin fiber sorgulama ekranlarında “adresinizde VDSL altyapısı bulunmaktadır” tarzında bir yazı görmeniz, fiber altyapı bulunmadığı ve alabileceğiniz en iyi altyapı hizmetinin VDSL olduğunu gösterir. Aynı şekilde VDSL paketlerinden biri için sorgulama yaptığınızda ADSL paketleri de önerilebilir. Bu da adresinizde yalnızca ADSL altyapısı olduğu anlamına gelmekte.

Türkiye’deki internet servis sağlayıcıların büyük çoğunluğu Türk Telekom yani yerel servis sağlayıcının altyapısını kullanıyor. TurkNet ise buna ek olarak kendi fiber altyapısını kullanarak hem Turk Telekom’un eriştiği yerlerde hem de kendi altyapısını sunduğu yerlerde fiber internet hizmeti sunabiliyor.

Ayrıca buna TurkNet GigaFiber adını verdikleri 1000 Mbps’e kadar ulaşan ve 99.90 TL abone ücreti olan paket de dahil. Yani bulunduğunuz konumda TurkNet tarafından yerleştirilen bir fiber altyapı bulunuyorsa, 1000 Mbps düzeyinde bir internet hizmeti almanız mümkün.

Neden altyapı her yerde yok?

VDSL portları belirli santrallere ve saha dolaplarına kurulmuştur. Şu an Türkiye’nin 81 ilinde VDSL olmakla birlikte, VDSL kullanılıp kullanılamaması bağlı bulunan santrale bağlıdır. Örneğin İstanbul Türkiye’nin en büyük ili olmasına rağmen VDSL portlar henüz birçok ilçede yoktur. VDSL yatırımları talep ve ihtiyaca göre yerleşik operatör tarafından yapılmaya devam etmektedir.

Bu çalışmalarla birlikte her geçen gün VDSL ve fiber altyapılar yaygınlaşmaya devam ediyor. Ayrıca TurkNet’in, mevcut internet paketinizi iptal ettirmeden ve mevcut portunuzu kaybetmeden operatör değişikliği hizmeti sunduğunu belirtelim. Peki bu nasıl oluyor?

TurkNet, internetinizi iptal ettirmeden zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedellerinin 240 TL’si de TurkNet tarafından ödeniyor.

Başka operatörden TurkNet’e nasıl geçerim?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Hizmetinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet başvurusu öncesi altyapı nasıl sorgulanır?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği maksimum hızı görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet adresle altyapı sorgulama

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. Bu hız, sabit altyapıda tüm servis sağlayıcılardan alabileceğiniz maksimum hızı gösteriyor. İster DSL ister Fiber altyapıda olun, TurkNet internet hizmetini tek fiyatla 99,90 TL’ye sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapımızın desteklediği hızı öğrendiğimize göre, üç aşamalı başvuru sürecine geçebiliriz. Bu başvuru sürecinde sizden istenecek bilgiler ise şu şekilde;

İlk olarak kimlik bilgileriniz ve hizmet alacağınız yerin açık adres bilgilerini hazırda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca mevcut aboneliğinize ait hizmet numaranızı sizden isteyecektir. Bazı operatörlerde bu hizmet numarası “devre numarası” veya “xDSL numarası” olarak da isimlendirilebiliyor.

Hizmet numaranız 17, 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli numaradır. Hizmet numaranıza, sözleşmeniz ya da faturanızın sağ tarafındaki hizmet numarası bölümünden ve turkiye.gov.tr (e-devlet)’ye giriş yaparak “sabit hat sorgulama” bölümünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiyi hizmet aldığınız operatörden de “Hizmet (xDSL) numaramı öğrenmek istiyorum.” diyerek talep edebilirsiniz.

turknet sabit hat sorgulama

İlk aşama: Başvuru sonrası belgeleri hazırlama

TurkNet, ortalama 5 gün içinde internet bağlantınızı sağlıyor. İnternet sitesi üzerinde yer alan abonelik başvuru sayfası veya 0850 288 80 81 numaralı telefon üzerinden ilk başvurunuzu yapın. Müşteri olarak sizin yapmanız gereken tek işlem ise kimlik belgenizin her iki yüzünü de fotoğraflayıp Online İşlem Merkezi veya TurkNet Mobil Uygulaması‘na yüklemek.

İkinci aşama: Hattınızın TurkNet’e geçiş işlemi

TurkNet, ilk aşamayı tamamladıktan sonra mevcut internet servis sağlayıcınız ile olan işlemlere geçiş yapıyor. Burada abonelik iptali gibi herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan TurkNet’e geçişiniz sağlanıyor. Ayrıca mevcut operatörünüzdeki size ayrılan port da korunarak tekrar TurkNet ile kullanımınıza ayrılıyor.

Servis sağlayıcı değişikliği talebinizi eski servis sağlayıcınıza sizi hiç uğraştırmadan kapınıza gelerek sizden alacağı belgelerle iş emri olarak TurkNet gönderiyor. TurkNet talebi ilettikten sonra servis sağlayıcınız geçiş için onay veriyor. Bu işlem ile birlikte hizmetiniz taşınır ve kullanmaya başlayana kadar da fatura ödemezsiniz.

Üçüncü ve son aşama: İnternetinizin aktif edilmesi

İnternetiniz aktif olmadan fatura ödemeye başlamazsınız. Geçiş işlemleriniz tamamlandıktan sonra TurkNet size yeni modem şifrenizi sms olarak bildiriyor. Bu noktada modeminizi yeniden kurmanız gerektiği için bu konuda size hem online içeriklerle hem de telefon üzerinden destek oluyorlar. Sorunsuz bir şekilde internetiniz aktif olduktan sonra TurkNet dünyasına girişiniz tescillenmiş olur. Artık taahhütsüz ve ilk ay beğenmezseniz paranız %100 iade garantili internet hizmetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Turk.net web sitesi üzerinden abonelik başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 480 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği maksimum hızdaki tarifeyi görebilirsiniz.

turknet başvuru formu - tercihlerinizÜçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği maksimum hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Tebrikler! Artık siz de TurkNet’lisiniz ve bambaşka bir internet deneyimini keşfetmeye hazırsınız.

Eski operatördeki cayma bedeli nasıl karşılanıyor?

TurkNet, mevcut operatörünüzün size çıkaracağı taahhüt cayma bedelini, 240 TL’ye kadar karşılıyor. Bu tutar 6 ay boyunca faturanıza indirim olarak sağlanıyor.

Taahhüt cayma bedelini TurkNet faturanızda indirim olarak geri alabilmeniz için mevcut operatörünüzün size çıkardığı taahhüt bozma faturasını 0 212 216 55 60’ya fakslamanız veya TurkNet Online İşlemler ya da Mobil Uygulama üzerinden göndermeniz yeterli. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra indiriminiz faturanıza yansıyacak.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet/ bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –