Anasayfa Haber RTX 4090, Yüksek Elektrik Faturalarını Beraberinde Getirebilir: 600W TGP

RTX 4090, Yüksek Elektrik Faturalarını Beraberinde Getirebilir: 600W TGP

RTX 3090 vs RTX 3080

Daha önce yeni nesil NVIDIA RTX 40 serisi ekran kartlarının oldukça fazla güç gerektirebileceğine dair birçok sızıntı görmüştük. Şimdilik söylentiler RTX 4090 gibi üst düzey modellere dayanıyor ve 600W gibi bir değer gerçekten yüksek.

Güvenilir bir NVIDIA sızıntı kaynağı olan kopite7kimi, yeni nesil XX90 sınıfı GPU’nun 600W TGP’ye (toplam grafik gücü) sahip olacağını söylüyor. Elbette bu kartın sürekli 600W güç tüketimi sunacağını göstermiyor, ancak belirli senaryolarda bu gerçek olabilir.

Yeni nesil GPU’lar için soğutma çözümleri aylar öncesinden, muhtemelen grafik yongaları seri üretime hazır hale gelmeden önce tasarlanıyor. Bu bağlamda GPU boyutu ve kart üzerindeki konumu gibi fiziksel özellikler de önceden planlanabilir.

Ayrıca soğutucunun 600W güce hazır olması, bu yapılandırmanın varsayılan olarak GPU tarafından kullanılacağı anlamına gelmiyor. Soğutma kapasitesi genellikle hız aşırtma sırasında kullanıcı tarafından güç limitleri değiştirildiğinde, grafik kartları tarafından üretilebilecek maksimum ısı olarak tanımlanmakta.

600W’lık bir güç sınırı, NVIDIA’nın üretim ortakları için işleri biraz zorlaştıracak gibi görünüyor. Ancak ASUS ROG STRIX RTX 3090 gibi bazı üst düzey kartların maksimum TGP’si zaten 480W’a kadar ulaşıyor.

Sapphire RX 6900XT TOXIC Liquid gibi AMD tabanlı kartlar maksimum 400W TGP’ye sahip ve halihazırda harici bir sıvı soğutmayla geliyor. Belki de böyle yüksek TGP değerleriyle birlikte yakında NVIDIA tabanlı daha çok sıvı soğutmalı kart göreceğiz.

Önceki raporlarda NVIDIA “Ada” GA102 GPU’nun 450W, 650W ve hatta 850W’lık bir TGP’yi hedeflediği belirtiliyordu. Son değerlerde tahminler biraz şaşmış olabilir veya henüz hakkında hiçbir şey bilmediğimiz bir tür özel sürüm grafik kartıyla ilgili olma ihtimali var.

RTX 40 serisinin tümü muhtemelen PCIe Gen5 güç konnektörüyle birlikte gelecek. Bu nedenle 600W’lık kartları bile tek bir kabloyla yönetmek mümkün. Daha önce belirttiğimiz gibi, 16 pinli güç kablosu ve PCIe yuvası 675 W’a kadar güç sağlayabiliyor.