Anasayfa Makale AMD Fidelity FX Super Resolution 2.0 Neler Getiriyor?

AMD Fidelity FX Super Resolution 2.0 Neler Getiriyor?

AMD FSR destekli oyunlar

AMD, en yeni 22.3.1 sürücüleriyle birlikte Radeon RX 5000 serisi ve üzeri ekran kartlarında çalışacak olan Radeon Super Resolution (RSR-Radeon Süper Çözünürlük) teknolojisini kullanıma sunmuştu. Kırmızı takım ayrıca uzun süredir oyunlara dahil edilen FidelityFX Super Resolution (FSR) teknolojisinin yeni sürümünü duyurdu.

Bu teknoloji 2022’nin ikinci çeyreğinde tam olarak kullanıma sunulmaya başlayacak. AMD ayrıca Radeon Software Adrenalin Edition sürücülerinin ismini Software Adrenalin Edition olarak yeniden markalama kararı aldı.

FSR 2.0, tüm ön kalite ayarlarında FSR 1.0’a kıyasla gelişmiş görüntü kalitesi getirecek. Bu kısmen “optimize edilmiş” kenar yumuşatma özellikleriyle uzamsal yükseltmeden zamansal yükseltmeye geçiş sayesinde mümkün olacak. Uzamsal yükseltme, bir kareyi yükseltmek için kullanıldığında yalnızca karenin kendisi tarafından sağlanan verileri kullanıyor. Buna karşılık zamansal yükseltme, önceki karelerin yanı sıra geçerli karedeki verileri de kullanabiliyor. İlginç bir şekilde, NVIDIA’nın DLSS 1.0’ı da bir uzamsal yükseltme çözümüydü ve DLSS 2.0 ile zamansal yükseltmeye geçildi.

Bu direkt AMD’nin NVIDIA’ya benzer bir yaklaşım benimsediğini düşünmemize neden olabilir, ancak bazı farklılıklar var. DLSS’nin kilit unsurlarından biri, RTX serisinin tensör çekirdekleri aracılığıyla sağlanan büyük miktarda hesaplama gücü. AMD’nin mevcut RX 6000 veya önceki RX 5000 serisi ekran kartları tensör çekirdeklerine sahip değil. Bu bağlamda FSR mümkün olan en geniş GPU yelpazesiyle birlikte çalışıyor. Kırmızı ekip, FSR 2.0’ın özel makine öğrenimi donanımı gerektirmediğini ve AMD’nin yanı sıra rakiplerinin ürünleri üzerinde çalışmaya devam edeceğini söyledi. Ek olarak, DLSS ve FSR teknolojilerinin detaylı karşılaştırmasına buradan bakabilirsiniz.

AMD ayrıca FSR 2.0’ın görüntü kalitesini iyileştirmek için donanımın artık daha önemli olduğunu söylüyor. Bu bağlamda yeni API eski nesil GPU’lar da dahil olmak üzere AMD’nin rakip ekran kartlarında çalışmaya devam edecek. Ancak performans kazanımları düşük kaliteli donanımlarda sınırlı olabilir.

FSR 1.0, yüksek performans ve oyunlara entegrasyon kolaylığı için tasarlanmış bir uzamsal yükseltme algoritmasıydı. Bu yaklaşımda eksiklikler vardı. Örneğin FSR 1.0, yüksek kaliteli bir kenar yumuşatma yapılmış kaynak görüntü gerektiriyor; bu da bir oyunda kenar yumuşatma özelliği yoksa FSR’yi kullanmadan önce bunu uygulaması gerektiği anlamına geliyor. Yükseltmenin kalitesi aynı zamanda AA’ya (Anti Aliasing) da bağlıydı. Dolayısıyla düşük kaliteli bir AA uygulaması, daha düşük ölçeklendirilmiş sonuçlar üretebilir. Ayrıca kaynak çerçevedeki bilgi eksikliği parıldamaya, kötü kenar yapılandırmasına ve diğer yapaylıklara neden olabiliyor.

FSR 2.0 ise zamansal bir yükseltme çözümüne geçiş yapıyor ve giriş gereksinimleri FSR’den biraz daha karmaşık. Yeni yaklaşım, yalnızca bir kare yerine sahne rengini (yani son işlenmiş kareyi), sahne derinliği tamponunu ve bir hareket vektörü tamponunu kullanıyor. Bu DLSS ile aynı olmasa da biraz benzer bir yaklaşım. Böylelikle daha yüksek kaliteli ve yükseltilmiş görüntü çıktısı karşımıza çıkıyor. Ancak DLSS’den farklı olarak hiçbir makine öğrenimi donanımı gerekli değil.

Entegrasyon söz konusu olduğunda, halihazırda DLSS veya diğer zamansal yükseltme çözümlerini uygulayan oyunların FSR 2.0 desteğine kolayca kavuşabileceği belirtiliyor. FSR 2.0 ayrıca dinamik çözünürlük ölçeklendirmeyi (DRS) destekliyor ve böylece diğer dinamik yükseltme çözümlerinin yerini alabilir.

AMD ayrıca çeşitli yükseltme modlarında bazı ayarlamalar yaptı. Daha önce FSR 1.0’ın dört ön ayarı vardı: Ultra Kalite, Kalite (Quality), Dengeli (Balanced) ve Performans (Performans). Kırmızı takım, 2.0 ile birlikte mod adlarını DLSS ile uyumlu hale getirdi. Bu nedenle Kalite, Dengeli, Performans ve isteğe bağlı bir Ultra Performans modu olacak. Anlayabildiğimiz kadarıyla giriş çözünürlükleri değişmedi, bu nedenle 4K’da Kalite hala 2560×1440’tan 3840×2160’a yükseltiliyor (her iki boyutta da 1.5X yükseltme faktörü), Balanced 1.7X yükseltme faktörü kullanıyor, Performance 2X kullanıyor ve Ultra Performance (çoğunlukla) 8K gibi aşırı çözünürlükler için 3X yükseltme faktörü kullanıyor.

FSR 2.0 şu anda “beta” aşamasında ve daha fazla iyileştirme yapılacak. Öte yandan nihai sürümün Haziran 2022’ye kadar piyasaya çıkması bekleniyor. AMD ayrıca video ile birlikte FSR 2.0’ın Deathloop’ta nasıl çalıştığını gösterdi. Son olarak, FSR 2.0’dan detaylıca bahsettiğimiz bu makalemize göz atabilirsiniz.

FSR 2.0 vs 1.0

Aşağıda FSR 1.0 ve FSR 2.0 arasındaki mevcut kalite kıyaslamalarını görebilirsiniz. Kıyaslamalar performans modunda yapıldı ve FSR 2.0 geçmiş nesle göre açıkça daha iyi kalite sunuyor.

FSR 2.0’ı çalıştırmak özel donanım gerektirmeyecek olsa da, algoritmayı eğitmek için yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanması hala mümkün. Örneğin Intel’in XeSS teknolojisi bu işleve sahipken Intel Arc GPU’larının tensör çekirdeklerinde çalışabilir veya NVIDIA Pascal, AMD RDNA veya Intel Gen11’de bulunan DP4a (temelde INT8) talimatlarını kullanabilir. AMD ayrıca FSR ile hedeflerinin yerel işlemeden önemli ölçüde daha fazla performans sağlamak olduğunu ima etti. Bu da AMD’nin görüntü kalitesinden çok hızlı bir algoritmaya odaklandığını gösteriyor.

Uzamsal yükselticilerin birçok avantajı olsa da ancak bazı sınırlamalar da getirebiliyor:

  • FSR 1.0, kodda ve/veya motorda daha fazla değişiklik yapılmadan her zaman mevcut olmayan, yüksek kaliteli bir kenar yumuşatılmış kaynak görüntü gerektiriyor.
  • Yükseltme kalitesi, kaçınılmaz olarak kaynak çözünürlük girişinin bir işlevi. Bu nedenle düşük çözünürlüklü bir kaynakla birlikte uzamsal yükseltme yapmak için yeterli bilgi sağlanamayabiliyor.

Deathloop Yerel Çözünürlük

Deathloop FSR 2.0 “Kalite”

FSR 2.0 ile Gelen Yenilikler

FSR 2.0, AMD’nin yıllarca süren araştırmasının bir sonucu ve sıfırdan geliştirildi. Yüksek kaliteli kenar yumuşatma ile birlikte, yükseltilmiş görüntüdeki ince geometrik ve doku ayrıntılarını yeniden oluşturmak için son teknoloji zamansal algoritmalar kullanılıyor.

FSR 1.0 gibi, FSR 2.0 da yükseltme algoritmasında Machine Learning (ML) kullanmıyor. Makine öğrenimi, bir dizi sorunu çözmek için bir araç olsa da kaliteli yükseltme elde etmek için bir gereklilik değil.

  • Geçici verileri kullanarak yerel görüntü kalitesine benzer veya daha iyi kalite.
  • Yüksek kaliteli kenar yumuşatma.
  • Tüm kalite ön ayarlarında/çözünürlüklerinde FSR 1.0’dan daha yüksek görüntü kalitesi.
  • Özel Makine Öğrenimi (ML) donanımı gerektirmiyor.
  • Hem AMD hem de belirli rakipler olmak üzere çok çeşitli ürün ve platformlarda desteklenen oyunlarda yüksek kare hızları.
  • Geniş çaplı destek.

FSR 2.0 Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?

FSR 2.0 ile ilgili ayrıntılar kısıtlı. Ancak AMD, 23 Mart’ta GDC’de ek bilgi sağlamak üzere “Oyunlar için Yeni Nesil Görüntü Yükseltme” oturumuna ev sahipliği yapacak. Şirket yakın bir gelecekte FSR 2.0’ı GPUOpen aracılığıyla kullanıma sunacağını söylüyor. Belirttiğimiz gibi bu teknoloji ikinci çeyrekte çıkacak. En önemlisi ise AMD Radeon, NVIDIA GeForce ve Intel Arc GPU’larla uyumlu olacak.