Anasayfa Haber Ryzen 7000 ‘Zen 4’ İşlemciler Seri Üretime Giriyor

Ryzen 7000 ‘Zen 4’ İşlemciler Seri Üretime Giriyor

AMD, CES 2022 ile birlikte Ryzen 7000 serisi işlemcilerinden yüzeysel olarak bahsederken ayrıntıya girmemişti. 5nm teknolojisiyle üretilecek olan bu CPU’lar, yeniden tasarlanan Zen 4 mikro mimarisini temel alacak.

Sürekli olarak sızıntılar yapan Greymon55, AMD’nin Ryzen 7000 ‘Raphael’ serisi işlemcilerinin üretime beklenenden çok daha erken gireceğini söylüyor. Sızıntı kaynağına göre yeni Zen 4 destekli çipler bu ayın sonunda seri üretime girecek. Bu tüketiciler için harika bir haber çünkü tamamen yenilenen CPU’lara ve AM5 platformuna daha erken kavuşabiliriz.

Ryzen işlemcilerin geçmişini göz önüne alırsak, CPU’lar seri üretime girdikten sonra pazara ulaşması genellikle 4-5 ay sürüyor. Sonuç olarak AMD Ryzen 7000 ‘Zen 4’ masaüstü ailesini Eylül veya Ekim ayında bekleyebiliriz. Intel ise rekabeti elden bırakmamak için 13. Nesil Raptor Lake işlemcileri için hazırlık yapıyor.

Yeni nesil yongaların kod adı “Raphael” olacak ve mevcut Ryzen 5000 serisinin yerini alacak. Şu anda elde edilen bilgilere göre çekirdekler 5nm üretimini, G/Ç çipleri 6nm üretimini kullanacak. AMD daha önce masaüstü işlemcilerinde çekirdek sayılarını artıracağını ima etmişti. Ancak son söylentilere bakılırsa amiral gemisi yine 16 çekirdeğe ve 32 iş parçacığına sahip olacak. Bunun yanında güç tüketiminin artacağı ve en üst düzey çiplerin 170W’a kadar çıkacağı konuşuluyor.

Zen 4 mimarisiyle Zen 3’e göre %25’e kadar IPC kazancı sağlanması, ayrıca işlemcilerin 5 GHz frekans hızlarına ulaşmasını bekliyoruz. Bildiğiniz gibi 3D V-Cache teknolojisi Zen 3 mimarisine entegre edildi. Nitekim tasarım yüksek ihtimalle gelecekte AMD’nin Zen 4 mimarisi için de kullanılacak.