Anasayfa Haber TSMC Kurucusu: “ABD’de Çip Üretimi Çok Masraflı”

TSMC Kurucusu: “ABD’de Çip Üretimi Çok Masraflı”

TSMC’nin kurucusu Morris Chang, ABD’nin yerel çip üretimini artırma çabalarıyla ilgili olumsuz söylemlerde bulundu. Chang, Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen bir podcast’te ABD’nin yerli çip üretimini artırma girişiminin “boşuna harcanan, pahalı bir uygulama” olacağını söyledi.

Dünyanın ilk ve en büyük silikon dökümhanesi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company‘nin kurucusu olan Chang, yorumunun arkasındaki nedeni iş gücüne bağlıyor. CEO’ya göre ABD, fabrikalarda çalışma yeteneğinden yoksun. Ayrıca Tayvanlıların aksine fabrikaların 7/24 çalışmasını sağlamak için üçlü vardiya sistemiyle çalışma konusunda istekli.

İş insanı ülkede çip üretmenin Tayvan’a kıyasla yüzde 50 daha pahalı olduğunu ve ABD’nin maliyet açısından rekabet edemeyeceğini belirtiyor. Chang’in artık TSMC’de faaliyet göstermediğini ve bunların sadece kişisel görüşü olduğunu özellikle ekleyelim.

Öte yandan yayın sırasında TSMC’nin Arizona’da neden bir fabrika inşa ettiği soruldu. Chang, TSMC’nin bunu yapmaya ABD hükümeti tarafından teşvik edildiği için karar verdiğini söyledi. Eski TSMC CEO’su, devlet desteğine rağmen ABD’nin yarı iletkenler söz konusu olduğunda kendi kendine yetebileceğine inanmıyor. Bu görüşün arkasındaki temel neden ise çip başına maliyetlerin yüksek olması.