Anasayfa Makale Steam İndirme Hızı Nasıl Artırılır?

Steam İndirme Hızı Nasıl Artırılır?

steam indirme hızı

Hızlı bir internetiniz olsa da, Steam üzerinden oyun ve yazılım indirirken internet hızınızdan tam olarak yararlanamıyor olabilirsiniz. Bunun birçok sebebi var. Bu sebepler kimi zaman donanımsal, kimi zaman da yazılımsal oluyor. Bu yazımızda söz konusu sorunların sebeplerine ve çözümlerine odaklanarak çözüm bulmaya çalışacağız.

Dünyanın en büyük çevrim içi oyun indirme platformu olan Steam, Türkiye’de de en çok tercih edilen platform diyebiliriz. Türkiye’de Steam kullanıcıları, güncel verilere göre küresel Steam trafiğinin %1.5’ini oluştururken toplam 9.7 PB değerinde indirme oranına sahipler. Türkiye’de Steam kullanan oyun meraklılarının toplam indirme hızı ise 22.3 Mbps.

Problemler ve çözümlere geçmeden önce indirme hızımızın ne düzeyde olduğuna bakalım.

Hız testi yaparak internet hızını öğrenme

Hız ölçümü yapmak için öncelikte Speedtest.net (farklı platformları da kullanabilirsiniz ancak Speedtest sunucu çeşitliliği sayesinde en doğru sonuçları gösteriyor) web sitesine girmeniz gerekiyor. Bu aşamada en doğru sonuç için kablo ile modeme bağlı olan bir cihazı tercih etmeniz daha doğru bir sonuç çıkaracaktır.

Ayrıca test esnasında internet kullanımı yapmanız sonuca doğrudan etki yapacağı için, test sürecinde diğer cihazlardan interneti kapatmanız veya kullanmamanız en doğru hareket olacaktır.

Speedtest.net web sitesine girdiğimizde, karşımızda bu şekilde bir ekranla karşılaşıyoruz;

speedtest internet hızı ölçme

Test öncesinde karşılaştığımız bu ekranda, kullandığımız internet servis sağlayıcı, test yapılan sunucu gibi bazı detaylar var. Peki bunlar ne anlama geliyor?

Görsel üzerinde rakamla belirttiğimiz kısımlar;

  1. Test yapılan internet hizmetinin servis sağlayıcısı,
  2. Mevcut internet IP adresi,
  3. Test yapılan sunucu,
  4. Test yapılan bölge,

anlamına gelmektedir. Test yapılan bölge kısmında internet kullanımı yaptığınız bölgeden farklı bir konum çıkıyorsa, size en yakın veya doğrudan bulunduğunuz bölgeyi seçmeniz, test sonucuna etki yapacaktır. Bu işlem için “Change Server” butonuna tıklamanız yeterli.

Şimdi detayları öğrendiğimize göre, test aşamasına geçelim. Aynı görselde görebileceğiniz büyük GO butonu, testi başlatacağımız butondur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi test esnasında internet kullanımı yapmamanız, sonuca doğrudan etki edecek.

GO butonuna bastıktan sonra, yaklaşık 30-40 saniye veya 1 dakika sürebilecek bir test süreci bulunuyor.

speedtest test sonucu

Test tamamlandıktan sonra karşımıza nihayet sonuçlar çıktı. Speedtest ile yapılan testlerde 3 temel nokta test ediliyor. Ping (gecikme değeri), indirme ve yükleme hızları.

Bizim yaptığımız testlerde ping yani gecikme değerimiz 4ms çıktı. Bu gecikme değerinin test yapılan sunucu ile bizim internetimiz arasındaki gecikme olduğunu belirtelim. Devam ettiğimizde ise 96.99 Mbps download (indirme) ve 10.47 Mbps upload (yükleme) değerine erişmişiz. Yani 100 Mbps paketimizden neredeyse tam anlamıyla yararlanıyoruz. Şimdi gelelim problemler ve çözümlerine.

İndirme hızınızı etkileyebilecek donanımsal faktörler

İnternet, evlerimize, işyerlerimize, okullarımıza ve birçok noktaya dağıtıcılar sayesinde ulaşıyor. Steam kullanıcıları da evlerindeki interneti bir modem, router veya AP (Access Point) üzerinden kullanıyor. Bu cihazlar özelliklerinde her ne kadar yüksek hızları desteklediğini belirtse de, durum çoğu zaman fabrika verilerinin çok uzağında oluyor.

Özellikle kablolu bağlantı yerine kablosuz bağlantı ile internete bağlanan kullanıcılar, mevcut hızlarının gerisinde kalabiliyor, bunun dışında kablosuz ağların gecikme ve kopma problemleriyle uğraşıyor.

Kablosuz bağlantı problemleri

Evlerimizde kullandığımız bilgisayarlarımız genellikle kablo aracılığıyla internete bağlanıyor. Kablolu bağlantı her zaman daha sağlıklı olsa da kablosuz bağlantının rahatlığını sunmuyor. Evdeki birçok akıllı cihaz, televizyon, medya cihazları, akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar kablosuz bağlantı ihtiyacı doğuruyor. Bu kadar çok cihazın ağa bağlı olması da kablosuz bağlantı performansını olumsuz etkiliyor. İçerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde, kablosuz bağlantı performans kayıpları da bir hayli arttı. Bu performans kayıpları her zaman yaşanan bir şey olsa da günlük hayatımızı çok etkilemiyordu. Özellikle interneti sadece tarayıcıda gezinmek, bir şeyler okumak veya müzik dinlemek için kullananlar bu performans kayıplarından hiç etkilenmiyordu. Yoğun internet kullanımlarında hissedilen performans kayıpları şu an açık bir şekilde çoğu kullanıcı tarafından hissediliyor.

Kablosuz internetin performansı pek çok değişkene bağlı olduğu için kayıplar daha çok yaşanabiliyor. Mesela modeminizin yanında bulunan bir ayna veya elektromanyetik sinyal yayan bir cihaz bile performansını etkileyebilir. Çevrenizde bulunan evlerde kablosuz internet kullanan sayısı fazlaysa veya modeminiz evinizin bir ucundaysa, yine performans kayıpları yaşamanız muhtemel. Bunun sebebi ise kablosuz internetin belirli frekans aralıklarını kullanmasıdır. Modeminiz, yaydığı radyo dalgaları sayesinde kablosuz internet yayar. Belli bir kanal üzerinden yayılan bu dalgalar ile internete bağlanırız. Modemlerde ortalama 13 ya da 14 adet ayrı kanal vardır. Dalgalar bu kanallardan yayılır. Ancak birçok modem aynı kanalı kullanır. Bunu dört şeritli bir yol olarak düşünebiliriz. Eğer herkes tek bir şeritten gitmeye kalkarsa trafik oluşur. Kablosuz internette de herkes aynı kanaldan bağlanınca benzer bir trafik meydana geliyor.

Aynı sebeple oyuncular da Steam üzerinden oyun indirirken ve indirdikleri online oyunları oynarken çeşitli problemler yaşıyor. Bunların başında düşük bağlantı kalitesi sebebiyle düşük hız, anlık kopmalar ve ping problemi var.

Peki nasıl önlem almalısınız? Bu önlemlerden ilki, modem çevresini, sinyali düzgün yayabilecek şekilde temiz tutmanızdır. Modemin yaydığı dalgalar çevresinde bulunan eşyalardan etkilenebilir. Her eşya bu durumu etkilemese de elektromanyetik alana sahip veya metal parçalar bulunduran eşyalar modeminizin performansını düşürebiliyor.

Ek olarak bu yöntemleri de deneyebilirsiniz;

  • Modeminizi yüksek bir yere koyun. Mesela bir raf ya da kitaplık olabilir. Aşağıda yer alması sinyallerin verimliliğini azaltabilir.
  • Çevresinde çok fazla eşya bulundurmayın. İçeriğinde metal bulunan eşyalar sinyallerin gücünü oldukça etkiler. Mesela genelde aynaların arkasında metal yüzeyler kullanılır. Ayrıca duvarların fayansla kaplı olduğu bir yerde bulunuyorsa modeminiz yine kötü sonuçlar alabilirsiniz. Yani siz siz olun metal ve fayans gibi malzemelerden modemi uzak tutun.
  • Tüm bu eşyaların haricinde aslında en çok dikkat edilmesi gereken nokta duvarlar. Evin içerisinde modem ile aranızda çok fazla duvar varsa sinyallerin gücü düşer. Bu noktada mümkün olduğunca modeme yakın olmak en iyisi. Eğer tek başınıza değil de ortak kullanıyorsanız da başka bir madde de bahsettiğimiz gibi evin orta noktasında tutmak en iyi sonucu verir.
  • İnternete bağlandığınız cihaz modemden uzaklaştıkça performans kaybı yaşarsınız. Modem bir uçta siz bir uçta olursanız internet hızınız istediği kadar yüksek olsun, yeterli sinyal alamayınca performans kaybı yaşarsınız.
  • Evinizin bir ucunda duran modemler, komşu binalarda yer alan modemlerin sinyalleri ile çakışabilir. Yine bu da performans kaybına sebep olur.
  • Daha önce de bahsettiğimiz gibi; ne kadar az duvar, o kadar güçlü sinyal demektir! Eğer interneti tek başınıza kullanıyorsanız, modeme mümkün olduğunca yakın olun. Ama ortak kullanım yapıyorsanız ve evinizin her yerinden internete bağlanan birileri varsa, orta nokta en idealidir.

En iyi çözüm: kablolu bağlantı

Yukarıda bahsettiğimiz kablosuz internet problemlerinin en keskin ve etkin çözüm yolu, cihazlarınızı kablo ile internete bağlamaktır. İndirme yaptığınız cihaz bir laptop olabilir. Ancak geçici olarak cihazınızı kablo ile internete bağlamanız, bu problemlerin önüne geçmenizi sağlar.

Bununla birlikte, kullandığınız modem, router, access point gibi cihazların kablosuz internet dağıtım gücü ve kapsam alanı düşükse, internetiniz ne kadar hızlı da olsa, kablosuz bağlanan cihaz sayınız az da olsa problem yaşamanız mümkün.

ethernet

Kablolu internet sadece bu problemleri çözmekle kalmaz, size daha stabil bir internet hızı sunar. Kablosuz internette çeşitli kopmalar veya yüksek hız değişimleri görülebiliyor. Kablolu internette bunları minimuma indirmeniz mümkün. Bu sisteme geçmek sanıldığı kadar da zor değil. Ethernet kablosu olarak bilinen CAT5, CAT6, CAT7 gibi kabloların bir ucunu modemde Ethernet portuna, bir diğer ucunu da bilgisayara taktığınız anda kablolu internetiniz kullanıma hazır hale geliyor. Başka herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Birden fazla bilgisayarda veya akıllı cihazda kablolu internet kullanmak istiyor ve modeminizde buna yetecek kadar Ethernet portu yoksa, küçük bir işleme daha ihtiyacınız olabilir. “Switch” adı verilen bir cihaz yardımı ile Ethernet portunuzu çoğaltabilirsiniz. Yine Ethernet kablonuzun bir ucunu modeme diğer ucunu da switch’e takmanız gerekiyor. Ardından tüm bilgisayarlar için bir adet Ethernet kablosunu swicth’e bağlayarak internete bağlanabilirsiniz.

Steam ayarlarınızı doğru yapın

Donanımsal problemlere göz attığımıza göre şimdi yazılımsal problemlere göz atacağız. Bunun başında, Steam için yapılmış yanlış yapılandırmalar geliyor.

Steam önbelleğini temizleyin

İndirdiğiniz her veri, gerisinde bir daha kullanılmayacak dosyalar bırakır. Bunlar belirli periyotlarla otomatik temizlense de, Steam için aynı şey geçerli değil. Bir oyun indirirken geçici depolama yapılır ve indirme tamamlandığında veri asıl olması gereken yere taşınır. Bu sürece önbellekleme diyoruz. Bu sebeple şişmiş diyebileceğimiz önbelleği temizlemek işe yarayacaktır.

Steam’i başlatıp Ayarlar‘a girin. Ardından İndirmeler sekmesine tıklayın.

steam önbellek temizleme

Bu bölümde, “İndirme Önbelleğini Temizle” seçeneğine tıklayın onay kutucuğunda onay butonuna basarak işlemin tamamlanıp Steam’in yeniden başlamasını bekleyin. Ardından indirme hızınızı tekrar kontrol edebilirsiniz.

Doğru indirme bölgesini seçin

Steam artık birçok bölgede indirme yapılabilmesi için sunucu seçimine izin veriyor. Bulunduğunuz bölgeye uzak bir konumdaki sunucuyu seçmek, indirme hızınızı negatif etkileyebilir. Bu sebeple en yakın konumu seçmemiz gerekiyor. Bunun için yine Ayarlar‘a girin ve ardından İndirmeler sekmesine tıklayın.

steam indirme bölgesi seçme

Bu pencerede İndirme bölgesi adlı ayara tıklayarak, ikamet ettiğiniz şehre en yakın şehri (içinde ikamet ettiğiniz şehir varsa direkt onu) seçin ve işlemi bitirmek için onay butonuna basın. Ardından Steam indirmeniz artık size en yakın konumdaki sunucudan yapılacak.

Steam’in Yeterli Bant Genişliği Olduğundan Emin Olun

Öncelikle, Steam uygulamasına olabildiğince fazla bant genişliği ayırmalısınız. Bunu yapmak için diğer indirmeleri askıya alabilir, çok kaynak tüketen tarayıcılarınızı kapatabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir içerik yayını yapmadığınızdan ve interneti kullanan diğer uygulamaları kapattığınızdan emin olun.

Hangi uygulamanın interneti çok kullandığını belirlemek için Görev Yöneticisi’ni kullanabilirsiniz. CTRL + SHIFT + ESC kombinasyonuyla Görev Yöneticisi’ni açtıktan sonra sekmesine tıklamanız yeterli olacaktır. İnterneti çok kullanan uygulamaları bu sekmeden kapatabilirsiniz.

Görev Yöneticisi Ağ Durumu

Ayrıca, Steam için verimlilik modunun etkinleştirilmediğinden emin olun. Bu ayar Steam’i daha az öncelikli bir işlem haline getirir. Bunu kontrol etmek için Steam ana işlemine sağ tık yapıp verimlilik modunun kapalı olduğunu doğrulayın.

Görev Yöneticisinden Verimlilik Modu Durumu

Steam İndirme Limiti Ayarlarınızı Gözden Geçirin

Steam, kullanıcılara kendi bant genişliğini limitleme seçeneği sunar. Böylece bant genişliğinizi diğer uygulamalar için ayırabilirsiniz. Her ne kadar kullanışlı olsa da, indirmeyi hızlandırmak istiyorsanız bu limiti kaldırmalısınız.

Steam bant genişliği limitini kaldırmak için bu adımları izleyin:

  1. Steam’i açın.
  2. Sol üst köşeden Steam sekmesine tıklayın ve Ayarlar‘ı seçin.
  3. Sol menüden İndirmeler bölümünü seçin.
  4. Sağda açılan panelden “Bant genişliğini sınırla:” seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın.
  5. Ayrıca, bu panelden “Yayın sırasında indirmeyi kısıtla” seçeneğini de pasif hale getirin.

Steam Bant Genişliği Ayarları

Windows’un Tarifeli Bağlantı Ayarını Kapatın

Windows, kullanıcıların bant genişliğini sınırlandırmak için Tarifeli Bağlantı özelliği sunar. Bu özellik sayesinde, sınırlı internetiniz olduğunda uygulamaların bant genişliğini daraltarak daha az veri kullanmalarını sağlayabilirsiniz. Bu doğrultuda, tarifeli bir bağlantı Steam indirmelerinizi yavaşlatabilir.

Bu özelliğin pasif olduğunu doğrulamak için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Windows başlat butonuna sağ tık yapın ve Ayarlar‘a gidin.
  2. Sol sekmeden & İnternet kısmına gelin.
  3. Wi-Fi‘ı seçin ve W-Fi bağlantınıza tıklayın.
    • Kablolu internet kullanıyorsanuz resimdeki gibi Network olarak gözükecektir.
  4. Tarifeli Bağlantı‘nın yanındaki anahtarı kapalı hale getirin.

windows 11 tarifeli bağlantı ayarı

VPN Bağlantınızı Kapatın

VPN’nizin şifreleme protokolü ve sunucunun uzaklığı, internet hızınızı büyük ölçüde etkiler. Eğer Steam istemciniz VPN bağlantınızı kullanıyorsa indirmeleriniz çok uzun sürecektir. Bu sebeple, VPN istemcinizde Steam’i VPN kullanımından muaf tutma seçeneği varsa, bunu uygulayın. Yoksa da VPN bağlantınızı en azından Steam indirmeleriniz tamamlanana kadar devre dışı bırakmanız en doğrusu olacaktır.

Antivirüs Yazılımınızı ve Windows Defender’ı Geçici Olarak Kapatın

Steam, Steam ile etkileşime girebilecek programlar listesine anti-virüs programları ve güvenlik duvarlarını da dahil eder. Bilgisayarınız için en iyi antivirüs yazılımlarından birine sahip olsanız bile, bunlar Steam indirmelerini yavaşlatabilir. Bunu önlemek için antivirüs yazılımınızın yanı sıra güvenlik duvarınızı da geçici olarak devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Windows Defender’ı devre dışı bırakmak için, Başlat düğmesine tıklayın ve ardından Ayarlar‘a gidin. Buradan, Gizlilik ve Güvenlik > Windows Güvenliği > Virüs ve Tehdit Koruması‘na gidin. Ayarları Yönet‘e tıklayın. Gerçek Zamanlı Koruma‘yı Kapalı olarak değiştirin ancak indirme işlemini tamamladıktan sonra bu ayarı tekrar açtığınızdan emin olun.

windows 11 gerçek zamanlı koruma

Windows Güvenlik Duvarı’nı devre dışı bırakmak da aynı derecede kolay. Denetim Masası’na gidin ve Sistem ve Güvenlik‘i seçin. Windows Defender Güvenlik Duvarı‘na tıklayın ve ardından menünün sol tarafındaki Windows Defender Güvenlik Duvarı’nı aç veya kapat seçeneğine gidin.

Özel ağ ayarları altında, Windows Defender Güvenlik Duvarı’nı kapat (önerilmez) seçeneğinin yanındaki kutuyu seçin ve ardından Tamam‘a tıklayın. İndirme işleminiz bittikten sonra güvenlik duvarınızı tekrar açmayı unutmayın!

Windows Güvenlik Duvarını Kapatmak

Windows Defender kullanmıyorsanız, kendi antivirüs ve güvenlik duvarınız üzerinden korumayı kapatmanız gerekecektir. Bu iki işlevi de kapattığınızda Steam indirme hızınızı tekrar kontrol edin.

Windows Defender’ınızı sürekli olarak açıp kapatmak istemiyorsanız, Steam’i bir dışlama olarak da ekleyebilirsiniz. Bu, Windows Defender’ın Steam hariç tüm dosyalarınız için koruma sağlamasına olanak tanır.

Bunu yapmak için öncekiyle aynı yolu kullanarak Windows Güvenlik ayarlarına gidin. Dışlamalar > Dışlama Ekle veya Kaldır > Dışlama Ekle‘ye tıklayın. Açılır menüden Klasör‘ü seçin ve ardından Steam klasörünü seçin.

Windows Defender'dan Steam'i Dışlamak

İnternet bağlantınız ne kadar yeterli?

Hâlihazırda kullandığınız internet bağlantınızın Steam için yeterli olup olmadığını çeşitli veriler ışığında değerlendirmeniz mümkün. Yaptığınız değerlendirmede olumsuz bir netice ile karşılaşırsanız yukarıda bahsettiğimiz Steam indirme hızı arttırma yollarına gidebilirsiniz.

İndirme hızı ve internet hızı arasındaki fark nedir?

Birçok kullanıcı, Speedtest gibi test sitelerinde çıkan veya internet servis sağlayıcıların paketlerinde belirtilen Mbps veya Gbps cinsinden değeri, saniyede indirebilecekleri MB cinsinden veri olarak yorumluyor. Ancak durum çok daha farklı.

Öncelikle Mbps terimini ele alalım. Örneğin 100 Mbps bir download hızı sunan paketi satın aldınız ve kayıpsız kullanabiliyorsunuz. Bu değer aslında saniyede yaklaşık 12.5 MB veri indirebileceğimiz anlamına gelmekte. Yani indirme hızında dikkate almamız gereken değer MB/s veya MBps olacak. B harfinin büyük veya küçük yazılması, birçok şeyi değiştiriyor.

Bu değere ise, test sonucunda ortaya çıkan Mbps değerini 8’e bölerek ulaşabiliriz. Bunun sebebi de, her bir Byte verinin 8 bit ile oluşmasıdır.

Ağ bağlantı hızları, yukarıda olduğu gibi saniyede bitlerin katları şeklinde ölçülen bir sistem aracılığıyla ifade edilir. Ancak Steam indirmeleri, diğer veri indirmelerinde olduğu gibi, saniyedeki baytların katları baz alınarak ölçülür. Yani internet hızınız 50 Mbps ise, Steam indirme hızı olarak 50 MB/s görmeyeceksiniz. Bu noktada bir baytın 8 bitlik gruba tekabül ettiğini belirterek mevcut internetinizin Steam için ne kadar iyi olduğunu anlayabileceğiniz metrikleri inceleyelim:

Öncelikle internet bağlantı hızınız ile Steam indirme hızınızı karşılaştırmak için, internet bağlantı hızınızı 8’e bölmelisiniz. Örneğin 50 Mbps internet bağlantınız mevcutsa, yaklaşık 6.25 MB/s indirme değeri görmeniz gerekir. Bu değerden açık ara düşük bir indirme hızı görüyorsanız, bir problem var demektir.

Farklı bir örnek ile konuya çeşitlilik kazandırmak yararlı olabilir. Tahmini en yüksek Steam indirme hızınızın 10 MB/S olduğunu varsayalım. Bu durumda internet hızınız 80 Mbps civarında olmalı. Ancak 100 Mbps bir internet paketi kullanıyorsanız ve hız testinde de bu değer çıkıyorsa, yine bir kayıp söz konusu.

Söz konusu metrikleri kullanarak yapacağınız değerlendirmeye ek olarak gerçek internet hızınızın ne olduğuna ilişkin birtakım detaylardan bahsetmek son derece mühim. Bilgisayarınızın görev çubuğunda ya da ağ bağlantı özellikleri bölümünde gördüğünüz hız, büyük olasılıkla yerel alan ağına (LAN) bağlı hızdır. Bu, ilgili bölümlerde gördüğünüz hızın aslında internete bağladığınız hız anlamına gelmediğini ifade ediyor. Gerçek internet hızınızı öğrenmek için, internet hız testi yapmalısınız.

Hangi hız size göre?

Türkiye’de fiber altyapılar yaygınlaşmaya devam ediyor. Yerel operatör ve diğer operatörlerin altyapı yatırımları ile birlikte internet hızları da artıyor. Bu operatörlerden biri olan TurkNet, kendi altyapı yatırımlarıyla birlikte, ortalama hızların çok üstüne çıkıyor.

Örneğin günümüzde 1000 Mbps internet paketleri kurumsal müşterilere sunulurken, TurkNet sayesinde 1000 Mbps’e kadar olan hız artık evlerimize GigaFiber hizmetiyle geliyor. Bunun dışında yerel operatörün altyapısında da fiber internet hizmeti veren TurkNet, bu altyapıya sahip kullanıcılarına 100 Mbps’e kadar hız sunabiliyor.

50 Mbps

50 Mbps internet hızına sahip kullanıcılar, herhangi bir problem bulunmaması durumunda Steam üzerinden yaklaşık 6.25 MB/s (bu çoğu zaman 0.5 MB ile 1 MB altında çıkabilir) veri indirebilir. Bu da saatte 22.5 GB veri demek. Bu hesapla, indirmek istediğiniz oyunların boyutlarını karşılaştırarak bir fikir edinebilirsiniz.

100 Mbps

100 Mbps’te ise Steam üzerinden yaklaşık 12.5 MB/s indirme hızı görmelisiniz. Bu hızla saatte 45 GB veri indirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Yani GTA 5 veya Forza Horizon 5 gibi oyunları yaklaşık 2.5 – 3 saatte indirmek mümkün.

1000 Mbps

Geldik ülkemizdeki kullanıcılara ulaşan en yüksek hıza. 1000 Mbps ile saniyede yaklaşık 125 MB veri indirmek mümkün. Bu hıza çoğu mekanik diskin ayak uydurması mümkün değil. Bu sebeple ya hızlı bir HDD kullanmalı ya da doğrudan SSD kullanmalısınız. 1000 Mbps ile saatte 450 GB veri indirebilirsiniz. Evet bir oyun için bu değer biraz fazla oldu. Bu sebeple dakikalara inmek gerekiyor :)

1000 Mbps

1000 Mbps hız ile 15 dakikada 112.5 GB veri indirebilirsiniz. Yani yüksek boyutlu oyunlar için 15-20 dakika beklemeniz yeterli oluyor.

TurkNet GigaFiber nedir?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1000 Mbps’e kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin bir kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet Gigafiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

Steam istatistiklerine göre Türkiye’de en hızlı operatör TurkNet

TurkNet, dünyanın en büyük online oyun portallarından Steam’in resmi web sitesinden açıklanan rakamlara göre, 2018’den 2021 Ağustos’a kadar tüm aylarda bu platforma Türkiye’den en hızlı ikinci bağlanan internet servis sağlayıcısı konumundaydı. Ancak bu konum Eylül 2021 itibarıyla birinciliğe yükseldi ve bu durum halen devam ediyor.

steam 2022 türkiye indirme hızları

Steam, yukarıdaki tablo ile son 7 günün indirme oranlarını gösteriyor. Buna göre TurkNet, ortalama 42 Mbps indirme hızı ile lider konumda. Liderlik dışında, Türkiye’nin Steam üzerindeki ortalama hızının 22.3 Mbps olduğunu düşünürsek, oldukça iyi bir rakam olduğunu söyleyebiliriz.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 480 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet altyapı sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği maksimum hızı görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. Bu hız, sabit altyapıda tüm servis sağlayıcılardan alabileceğiniz maksimum hızı gösteriyor. İster DSL ister Fiber altyapıda olun, TurkNet internet hizmetini tek fiyatla 139,90 TL’ye sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapımızın desteklediği hızı öğrendiğimize göre, üç aşamalı başvuru sürecine geçebiliriz. Bu başvuru sürecinde sizden istenecek bilgiler ise şu şekilde;

İlk olarak kimlik bilgileriniz ve hizmet alacağınız yerin açık adres bilgilerini hazırda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca mevcut aboneliğinize ait hizmet numaranızı sizden isteyecektir. Bazı operatörlerde bu hizmet numarası “devre numarası” veya “xDSL numarası” olarak da isimlendirilebiliyor.

Hizmet numaranız 17, 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli numaradır. Hizmet numaranıza, sözleşmeniz ya da faturanızın sağ tarafındaki hizmet numarası bölümünden ve turkiye.gov.tr (e-devlet)’ye giriş yaparak “sabit hat sorgulama” bölümünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiyi hizmet aldığınız operatörden de “Hizmet (xDSL) numaramı öğrenmek istiyorum.” diyerek talep edebilirsiniz.

İlk aşama: Başvuru sonrası belgeleri hazırlama

TurkNet, ortalama 5 gün içinde internet bağlantınızı sağlıyor. İnternet sitesi üzerinde yer alan abonelik başvuru sayfası veya 0850 288 80 81 numaralı telefon üzerinden ilk başvurunuzu yapın. Müşteri olarak sizin yapmanız gereken tek işlem ise kimlik belgenizin her iki yüzünü de fotoğraflayıp Online İşlem Merkezi veya TurkNet Mobil Uygulaması‘na yüklemek.

İkinci aşama: Hattınızın TurkNet’e geçiş işlemi

TurkNet, ilk aşamayı tamamladıktan sonra mevcut internet servis sağlayıcınız ile olan işlemlere geçiş yapıyor. Burada abonelik iptali gibi herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan TurkNet’e geçişiniz sağlanıyor. Ayrıca mevcut operatörünüzdeki size ayrılan port da korunarak tekrar TurkNet ile kullanımınıza ayrılıyor.

Servis sağlayıcı değişikliği talebinizi eski servis sağlayıcınıza sizi hiç uğraştırmadan kapınıza gelerek sizden alacağı belgelerle iş emri olarak TurkNet gönderiyor. TurkNet talebi ilettikten sonra servis sağlayıcınız geçiş için onay veriyor. Bu işlem ile birlikte hizmetiniz taşınır ve kullanmaya başlayana kadar da fatura ödemezsiniz.

Üçüncü ve son aşama: İnternetinizin aktif edilmesi

İnternetiniz aktif olmadan fatura ödemeye başlamazsınız. Geçiş işlemleriniz tamamlandıktan sonra TurkNet size yeni modem şifrenizi SMS olarak bildiriyor. Bu noktada modeminizi yeniden kurmanız gerektiği için bu konuda size hem online içeriklerle hem de telefon üzerinden destek oluyorlar. Sorunsuz bir şekilde internetiniz aktif olduktan sonra TurkNet dünyasına girişiniz tescillenmiş olur. Artık taahhütsüz ve ilk ay beğenmezseniz paranız %100 iade garantili internet hizmetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 480 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği maksimum hızdaki tarifeyi görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği maksimum hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet/ bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –