Anasayfa Video TP-LINK Deco X50 Mesh İncelemesi

TP-LINK Deco X50 Mesh İncelemesi

Menzil genişleticilerden biraz daha farklı çalışan Mesh ağ çözümleri uzun zamandır aramızda. Bu makalemizde Tp-Link’in WI-FI6 destekli Mesh çözümlerinden biri olan Deco X50’nin ortalama 2+1 evde oturan benim internet ve ağ bağlantı kalitemi nasıl etkilediğinden bahsedeceğim.

Evimde fiber internet kullanıyorum ve malesef kapıma kadar gelen fiber kablosu biraz kısa kalıyor. Ben de çözümü bu kabloyu holdeki prizin yanına kadar getirmeyi ve buraya konumlandırdığım GPON cihazına bağlamayı uygun gördüm.

Daha sonra bu GPON’dan çıkan WAN kablosunu aynı yere koyduğum WI-FI6 destekli Deco X50 ünitesine bağlıyorum. Burası yatak odama ve evin bu bölgesine WI-FI ağını dağıtması için biçilmiş kaftan.

Elimde 2 üniteli Deco X50 var, ikinci üniteyi de oturma odama TV’nin arkasına kurdum.

Bu Deco’dan Xbox Series X’e, Philips Hue köprüsüne ve bilgisayarıma ethernet kablosu çektim. 

Yani oturma odamdaki Deco, holdeki Deco’dan internet bağlantısını kablosuz olarak çekip buradaki cihazlara kabloyla aktarıyor ve evin bu bölgesine WI-FI ağını dağıtıyor.

Bu anlamda Deco X50’nin yönlendirici modunda çalışabilmesi çok güzel oldu benim açımdan. Yönlendirici modu demek servis sağlayıcınızın verdiği kullanıcı adı, şifre ve belirli kurulum parametrelerini girerek internet erişimi alabileceğiniz anlamına geliyor. Yani servis sağlayıcınızın size ücretsiz verdiği yönlendiriciyi kutusuna koyup kaldırabiliyorsunuz.

Peki 2 üniteli Deco X50’yi servis sağlayıcımın verdiği yönlendiriciyle değiştirmem bana ne fayda sağladı?

En önemlisi WI-FI ağımın kapsama alanı genişledi. Artık neredeyse apartmanımda dairemin olduğu kata gelir gelmez telefonum WI-FI ağıma bağlanıyor.

Tp-Link Tapo akıllı ampulu Tapo uygulaması ile kontrol edebiliyoruz.

Eski yönlendiricim WI-FI 5’e kadar destek veriyordu ve evimde hatırı sayılır miktarda nesnelerin interneti cihazı kullandığım için bazen gecikmeler yaşayabiliyordum.

Tp-Link Tapo akıllı şeridi de aynı Tapo uygulaması ile yönetebiliyoruz.

Bunlar arasında 2 adet Tp-Link Tapo akıllı ampul, 1 adet Tp-Link Tapo akıllı şerit, Philips Hue HDMI Sync Kutusu, TV, telefonlar, oyun konsolu ve bilgisayar gibi cihazlar var. Birden çok kullanıcı bu cihazlarla aynı anda birşey yapmaya çalıştığında çeşitli gecikmeler olabiliyordu çünkü sinyal evin her tarafına ulaşamıyordu.

Örneğin Philips HDMI Sync Box’da WI-FI performansı ve sinyal kalitesi çok önemli çünkü yerel ağıma Wi-Fi üzerinden bağlanıyor ve ağımdaki Hue köprüsü ile iletişim kuruyor.

Oyun konsolundan gelen HDMI görüntü sinyallerini analiz edip köşedeki renklere göre TV arkasındaki RGB LED’leri yakmayı sağlayan Philips HDMI Sync Box

Hue köprüsü de ZigBee isimli 2.4Ghz’i kullanan bir kablosuz iletişim standardı ile TV’nin arkasındaki Hue gradient şerit LED ile haberleşiyor. Sonuç olarak TV’imde gördüğüm görüntünün köşelerindeki renge göre TV arkasındaki RGB ledlerin ne zaman hangi renk yanacağı belirleniyor. Bu sebeple söz konusu ünitelerin oldukça hızlı haberleşmesi gerek.

Düşünsenize izlediğiniz filmde sağ köşede bir patlama oluyor ama siz o bölgedeki ışığı bir saniye sonra görüyorsunuz, bütün büyü bozulurdu. Tıpkı ses ve görüntünün senkron olmaması gibi.

İşte WI-FI 6 sayesinde Philips Hue aydınlatma çözümleri gibi kablosuz iletişimde minimum gecikmeyle çalışması gereken cihazlar ile yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan mesela Netflix’te 4K içerik izleme gibi işleri aynı anda yapabiliyorsunuz ve her ikisinde herhangi bir performans kaybı yaşamıyorsunuz.

WI-FI6 baştan sonra bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, yani modern yaşam alanlarında artık hemen her cihazın WI-FI ile yerel ağa bağlandığı düşünülerek tasarlanmış.

WI-FI 6 Teknolojileri

160MHz genişlikte sinyaller, WPA3 Kişisel şifreleme standartı, hüzmeleme, OFDMA, 1024QAM, MU-MIMO ve BSS Color gibi en son kablosuz teknolojiler hem yazımızda daha önce bahsettiğimiz gibi ortamdaki çok sayıda cihazla sorunsuz eş zamanlı bağlantı kurulmasını sağlıyor.

Sonuç olarak bu da apartmanınızda altınızdaki, üstünüzdeki, yanlarınızdaki komşularınızın kablosuz ağlarının yarattığı sinyal gürültülerinden mümkün olduğunca az etkilenmenizi sağlıyor.

Deco X50 5GHz ağ bant üzerinden 2401Mbps, 2.4GHz üzerinden 574Mbps veri aktarımı yapabiliyor. Bu sebeple Tp-Link bu ürün için AX3000 sınıflandırmasını kullanıyor.

Mesh’in farkı

Mesh dediğimiz ağ özelliğinin güzel yanı telefon gibi mobil cihazlarınızla evinizde dolaşırken telefonunuz ayrı ayrı ağlara bağlanmakla uğraşmıyor. Tüm mesh üniteleri tek bir kablosuz ağ yayınlıyor ve size daha yakın olan üniteye geçiş bağlantı koparılmadan gerçekleşiyor.

Bu özelliğin eski telefonlar tarafından desteklenmediğini belirtelim. Mesh teknolojisinin de WI-FI’da olduğu gibi pek çok sürümü var. 802.11k/v/r. R bu standartların en günceli ve arkaplanda çevredeki ağları tarayıp sinyal kuvvetine göre mesh üniteleri arasında geçiş yapılmasını sağlıyor.

Mesh ağ çözümünüzün bu özelliğinden etkili bir şekilde faydalanabilmek için telefonunuzun da bunu desteklemesi gerekiyor. 

Kurulum

Cihazın kurulumunu Android veya iOS cihazlarınıza kurabildiğiniz Deco uygulamasıyla yapabiliyorsunuz. Önce bir Deco ünitesine güç veriyorsunuz ve bu ana ünite oluyor. Bununla kurulumu yaptıktan sonra evinizin diğer noktalarına diğer Deco ünitelerini yerleştirip güç verdiğinizde sırasıyla bunları da kurup ağınızı evinize yayabiliyorsunuz. 

İki üniteli paket 465m2’ye kadar alanı kapsamak için ve 3 üniteli paket 650 metrekarelik alanı kapsamak için kullanılabiliyor.

Ethernet yuvaları

Deco X50 arkasındaki Gigabit ethernet yuvaları hem WAN hem de LAN görevi görüyor.

Üniteler üzerindeki 3 adet Gigabit ethernet portu hem WAN hem LAN olarak kullanılabiliyor yani servis sağlayıcınızdan gelen ethernet kablosunu bunlardan herhangi birine takabiliyorsunuz. Yüksek hızlı internetimi hem kablolu hem de kablosuz olarak evin farklı yerlerine dağıtmak için benim işimi gören güzel bir ürün oldu Deco X50.

 

Görünüş bakımından da düşük profilli diyebilirim ki şirketin daha önce gördüğüm WI-FI6 destekli mesh ünitelerinden daha küçük. Üzerinde antenler ve bir sürü yanıp sönen LED olmaması sayesinde elektronik bir cihaz olduğunu bile anlamak zor.

Eksik özellikler

Belki bir de siyah renk seçeneği farklı renkte mobilyası olanlar için iyi olabilirdi diye aklımdan geçirmedim değil.

Görmeyi istediğim bir başka özellik de bir USB yuva oldu. Harici sabit diskimi bağlayıp film arşivimi ağa bağlı tüm aygıtlarda oynatabilmek benim için önemli bir özellik.

Ayarlar

Deco uygulaması Deco X50 kitinizin tüm ayarlarını yapabileceğiniz yer. Web tabanlı arayüz cihaz ayarlarını görüntülüyor ancak değiştirmenize izin vermiyor. Daha önceki Deco ürün incelemelerimizde de gördüğümüz bir durumdu bu ve açıkçası web arayüzünden de ayarların yapılabildiğini görmek isterim.

Sonuç

Geniş bir alana yayılmış ve çok sayıda IoT cihazınız, telefon, bilgisayar, TV, oyun konsolu gibi cihazlarınız varsa ve bunlara birbirinin performansını etkilemeyecek şekilde yüksek performanslı kablosuz bağlantı sunmak istiyorsanız Deco X50 benzeri bir Mesh ağ çözümü ihtiyacı karşılıyor. Dikkat edilmesi gereken nokta kullandığınız cihazların da WI-FI6 desteğinin olması.