Anasayfa Makale AMD Mendocino Tanıtıldı: Zen 2 ve RDNA 2 Bir Arada

AMD Mendocino Tanıtıldı: Zen 2 ve RDNA 2 Bir Arada

AMD, Computex etkinliğinde Ryzen 7000 serisi işlemcilerinin yanı sıra alt seviye mobil segmente can getirmek için yeni mobil işlemcilerini duyurdu. Bu yılın dördüncü çeyreğinde şirket, Windows ve ChromeOS dizüstü bilgisayarları hedefleyen “Mendocino” kod adlı yeni bir seri piyasaya sürecek. 4 Zen 2 çekirdeği ve RDNA 2 birlikte bu mobil işlemcinin 399 ila 699 dolar aralığındaki dizüstü bilgisayarlarda kullanılması bekleniyor.

Ryzen 6000 (Rembrandt) serisi genelde premium dizüstü bilgisayarları hedefliyordu. Bu seri Zen 3+ çekirdeklerini ve RDNA 2 grafikleriyle bir araya getirdi. Ancak Mendocino ile daha eski Zen 2 mikro mimarisine yer verildi ve RDNA 2 çözümü aynı kaldı.

AMD Mendocino, Ryzen mobil serisinin alt kısmı (örneğin Ryzen 5300U) ve ayrıca alt uç AMD SoC ürünlerinin bir karışımı olarak geliyor. Rembrandt’ın 8 çekirdek ve 16 iş parçacığında maksimuma ulaştığını görmüş olsak da, Mendocino bu sayının yalnızca yarısına ulaşabilecek. Yani 8 iş parçacığıyla birlikte 4 Zen 2 çekirdeğine bakıyoruz.

AMD Mendocino’nun özelliklerini paylaşmadı. İşlemci gücü açısından Zen 2 çekirdeklerini kullanan Ryzen 4000 (Renoir) yongalarına benzer bir şey bekleyebiliriz. Mendocino genel olarak AMD’nin Aerith APU’suna (kod adı Van Gogh) çok benziyor. Valve’ın Steam Deck avuç içi konsolunda kullanılan özel APU’yu hatırlarsınız. Ancak Renoir TSMC’nin 7nm işlemiyle üretiliyordu, Mendocino ise biraz daha gelişmiş 6nm üretim teknolojisinden faydalanıyor. Bu bağlamda daha gelişmiş saat hızları görmemiz muhtemel.

Grafik tarafına geçecek olursak, RDNA 2 mimarisi mobil platforma yeni bir soluk getirmişti. Nispeten düşük güçlü dizüstü bilgisayarlar ise iGPU’nun gücünden ve video kodlama özelliklerinden faydalanacak. Rembrandt ailesinde gördüğümüz en üst düzey entegre GPU olan Radeon 680M, 12 RDNA 2 bilgi işlem birimine sahipti. Daha düşük seviyeli bir APU olan Mendocino ise muhtemelen 6 veya 8 işlem birimiyle daha zayıf performans gösterecek.

Mendocino’nun güçlü yanlarından biri de pil ömrü. AMD, karma kullanıma dayalı olarak minimum 10 saatlik pil ömründen bahsediyor. Diğer Ryzen mobil yongalarında daha iyisini görmüştük. Ancak bu fiyat aralığındaki dizüstü bilgisayarlar için pil ömrü gayet başarılı. Öte taraftan işlemciler LPDDR5 bellek desteğiyle gelecek. Bu noktada AMD, çift kanallı (64-bit) veya dört kanallı (128-bit) seçeneklerinden hangisini kullanacağını açıklamadı.

Sunum sırasında yalnızca 1 kg ağırlığında olan ve RDNA 2 GPU sayesinde FSR teknolojisinden yararlanan 13 inçlik ultra ince ASUS Zenbook S 13 OLED modeli görücüye çıktı. Bu laptop Godfall’da ortalama 60 FPS elde ediyor. Lenovo Yoga Slim 7 Pro X ise CS:GO’da 122 FPS, League of Legends’da 266 FPS, Shadow of the Tomb Raider’da 59 FPS, Final Fantasy: XIV’te 64 FPS ve Deus Ex: Mankind Divided’da 46 FPS sunabiliyor.

AMD’ye göre Mendocino kod adlı çipler bu yılın son çeyreğinde piyasaya sürülecek. Yani AMD ve ortakları tatil sezonu için Mendocino tabanlı dizüstü bilgisayarları tam zamanında satışa çıkaracak.

Alt Seviye AMD Mobil İşlemciler

Mendocino Picasso
(Ryzen 3000C)
Dali
(Ryzen 3000C)
CPU Mimarisi Zen 2 Zen+ Zen (1)
Çekirdekler 4 / 8 4 / 8 2 / 4
GPU Mimarisi RDNA2 Vega Vega
GPU Çekirdekleri ? 10 3
Bellek LPDDR5 DDR4 DDR4
Litografi TSMC N6 GloFo 12nm GloFo 14nm