Anasayfa Haber 128 Çekirdekli AMD EPYC Bergamo, SP5 Soketini Kullanacak

128 Çekirdekli AMD EPYC Bergamo, SP5 Soketini Kullanacak

AMD, veri merkezleri ve sunucular için iki yeni EPYC işlemci ailesi piyasaya sürmek için hazırlıklar yapıyor. 4. Nesil Genoa, 96 çekirdek ve 192 iş parçacığıyla EPYC işlemcilerde çıtayı bir üst noktaya taşıyacak. EPYC Bergamo serisi ise inanılmaz şekilde 128 çekirdek ve 256 iş parçacığını bir araya getirecek.

Genoa CPU, 5nm üzerine inşa edilmiş tam 12 “Zen 4 CCD” ve büyük olasılıkla 6nm süreci üzerine inşa edilmiş yeni nesil bir sIOD (I/O kalıbı) ile birlikte gelecek. Yani Genoa ve Bergamo işlemcilerin fiberglas alt tabakasının üzerinde birçok yonga kalıbı konumlanacak. Bu da AMD’nin daha büyük bir soket yapısına ihtiyaç duyup duymayacağı sorunu akıllara getiriyor, ancak gerek yok.

AMD, en son Corporate sunumunda Bergamo’nun Genoa ile aynı SP5 (LGA-6096) paketini temel alacağını yineledi. Yani kırmızı ekibin mühendisleri daha fazla CCD için açmayı başarmış.

Çip tasarımcısı, Bergamo CCD’lerinin “Zen 4c” mikro mimarisine dayandığını doğrulamıştı. “Zen 4c” ile ilgili ayrıntılar kısıtlı, ancak gelen bilgilere bakılırsa Zen 4’ün tüm ISA’sını (Industry Standard Architecture) aynı şekilde kullanıyor ve yüksek yoğunluklu bulut ortamları için uygun güç özellikleriyle tasarlandı. Yani Zen 4’ün bulut tabanlı veri merkezleri için optimize edilmiş bir sürümü diyebiliriz. Bu yongalar, Zen 4 CCD’ler ile aynı şekilde TSMC N5 (5 nm EUV) fabrikasyon teknolojisi üzerine inşa edilecek.