Anasayfa Makale Dosya Gezgini Sekme Özelliği Nihayet Geliyor: Windows 11 Build 25136

Dosya Gezgini Sekme Özelliği Nihayet Geliyor: Windows 11 Build 25136

Windows 11 Build 25136, sekmeler ve diğer işlevler içeren yeni bir Dosya Gezgini ile Dev Channel’daki kullanıcıların kullanımına sunuldu. Microsoft, hazırladığı bu yapının belirli bir sürüme bağlı olmadığını söylüyor. Windows 11 22H2 zaten RTM’ye ulaşmıştı, bu nedenle özelliğin yakındaki büyük güncellemeyle birlikte son kullanıcılara ulaşma ihtimali çok düşük.

Build 25136 çok büyük bir güncelleme değil, ancak Dosya Gezgini’ni için merakla beklenen sekmeler özelliğiyle birlikte geliyor. Dosya Gezgini, OneDrive entegrasyonu ve modern bir şerit tasarımı da dahil olmak üzere birçok geliştirme almıştı. Eksik kalan “sekme” özelliği ise nihayet yeniden tasarlanan bir kenar çubuğuyla birlikte test kullanıcılara ulaştı.

Eğer Dev Channel’daysanız ve sekmeleri göremediyseniz hemen şaşırmayın. Microsoft yetkilileri, Gezgin’de sekmeleri etkinleştirmek için yeni bir adım attığını söyledi, ancak şirket şimdilik sekmeleri küçük bir kullanıcı grubuyla birlikte test etmek istiyor.

Dosya Gezgini’ndeki sekmeler, Microsoft’un en az 2017’den beri Windows için araştırdığı özelliklerden biri. Bazılarınızın hatırlayacağı gibi, “Windows Sets” özelliğiyle birlikte 2017 yılında benzer bir girişim denediler. Sekmelerin Ayarlar, Denetim Masası ve Dosya Gezgini ve daha fazlasına ulaşması hedefleniyordu, ancak beklenen olmadı. Yazılım geliştiricisi sonunda projeyi iptal etti ve Edge’i Chromium motoruna geçirmeye karar verdi. “Sets” olarak bilinen kümeler özelliği geri gelmiyor lakin Dosya Gezgini birçok geliştirme alıyor.

Microsoft her zamanki gibi bazı sorunları da çözüme kavuşturdu. En önemlisi, V-Sync kullanıldığında oyunlarda artan gecikmeye veya takılmaya neden olabilecek bir sorun tamamen düzeltildi. Bu güncelleme halen Dev Channel’da olduğundan dolayı özelliklerin ve diğer yeniliklerin son kullanıcılara ulaşması için halen biraz zaman var. Şimdi tüm detaylara yakından bakalım.

Windows 11 Build 25136 Neler Getiriyor?

Dosya Gezgini Sekmeleri ve Gezinme Güncellemeleri

Windows 11 Build 25136, Dosya Gezgini için başlangıçta hibrit çalışma etkinliği sırasında tanıtılan yeni bir kenar çubuğuyla birlikte geliyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi, pencerenin sol tarafı önemli klasörlere kolayca ulaşmanızı sağlamak üzere yeni bir düzen alıyor. Bulut depolamayı Windows 11’e bağlarsanız, yeni Dosya Gezgini sabitlenmiş ve sık kullanılan klasörlere ve hatta OneDrive profillerinize erişim sağlıyor.

Gezinme bölmesinde başka değişiklikler de var. Örneğin burada varsayılan olarak bulunan Windows klasörleri, bu görünümün bilgisayarınızın sürücülerine odaklanmasını sağlamak için artık “Bu bilgisayar” altında görüntülenmeyecek. Aynı şekilde, adres çubuğu artık OneDrive eşitlenmiş dosyalarını ziyaret ettiğinizde adresteki yolu doğru bir şekilde görüntülüyor, böylece klasörlerin bulutta mı yoksa yerel olarak mı mevcut olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.

Görev Çubuğunda Dinamik Widget’lar

Microsoft, görev çubuğunuza daha dinamik Widget’lar içeriği getirmek için bazı değişiklikler deniyor. Hava durumu widget’ından canlı içeriği görmenin yanı sıra, son dakika haber uyarılarıyla birlikte spor ve finans widget’larından canlı güncellemeleri de görmeye başlayacaksınız.

İçeriğin üzerine tıklarsanız widget panosunun içinde daha fazlasını görmeniz için sürekli güncelleştirmeler yapılıyor. Ancak içerik güncellemeleriyle etkileşim kurmazsanız, görev çubuğu tekrar hava durumunu göstermeye başlayacak.

Çözülen Sorunlar

Genel

  • Bazı bilgisayarların yanlışlıkla tablet olarak algılanmasına neden olan bir sorun çözüldü. Bu gerçekleştiğinde kompakt mod ve Dosya Gezgini’ndeki onay kutularını gizleme seçeneği etkili olmuyordu.
  • Bazı Insider’ların son Dev Channel derlemelerinde SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION hata denetimi yaşamasına neden olan bir sorun düzeltildi.

Görev Çubuğu

  • Bazen görev çubuğu uygulamalarının sistem tepsisi simgeleriyle taşmasına neden olan bir sorun düzeltildi.
  • Sistem tepsisinde bir uygulamanın üzerine geldiğinizde bildirimi artık yanıp sönmeyecek.

Başlat

  • Başlat’ın önerilen öğelerin yalnızca bir sütununu göstermesine neden olabilecek bir sorun giderildi.
  • Başlat’a çok sayıda uygulama sabitlendiğinde bunlar artık daha stabil ve güvenilir şekilde görüntülenecek.

Ayarlar

  • Sistem > Depolama’nın Diskler ve Birimler bölümünün herhangi bir disk veya birim görüntülememesi sorunu düzeltildi.

Pencereler

  • Bazı uygulamalarda başlık çubuklarının bazen saydamlaşmasına veya bazen kaybolmasına neden olan bir sorun ele alındı.

Windows Update

  • Yanlış bir şey olmadığında Windows Update’in beklenmedik bir şekilde 0x00000000 hatası verdiği bir sorun çözüldü.
  • Yeni bir yapıya yükseltmeye çalışırken bazı cihazların HYPERVISOR_ERROR ile hata denetimi yapmasına neden olan bir sorun düzeltildi.

Görev Yöneticisi

  • Açık ve koyu mod arasında geçiş yaptıktan veya vurgu rengini değiştirdikten sonra bazen başlatma sırasında Görev Yöneticisi’nin çökmesine neden olan bir sorun çözüldü.

Diğer

  • V-Sync kullanıldığında oyunlarda artan gecikmeye veya takılmaya neden olabilecek bir sorun düzeltildi.
  • wsl –shutdown komutunu çalıştırdıktan sonra bazı bilgisayarların donmasına neden olabilecek bir sorun çözüldü.