Anasayfa Haber Teknoloji Devleri, TSMC Siparişlerini Azaltmak İstiyor

Teknoloji Devleri, TSMC Siparişlerini Azaltmak İstiyor

Tüketici elektroniği pazarı yılın başından beri daralmaya devam ediyor. Öte yandan, çeşitli analizlere göre yeni TV’lere, bilgisayarlara, cep telefonlarına ve tabletlere olan ilgi yıl sonuna kadar azalmaya devam edecek. Tüm bunların arkasındaki ilk neden küresel enflasyon. Pandeminin sona ermesi ve savaş gibi etkenleri de diğer sebepler arasında sıralayabiliriz.

Daha önce Apple, NVIDIA ve AMD gibi devlerin TSMC ile uzun vadeli anlaşmalar yaptığını öğrenmiştik. DigiTimes‘a göre tüm teknoloji şirketleri siparişlerini revize etmeye başladı. Sektör kaynaklarından alıntı yapan web sitesi, Apple, AMD ve NVIDIA’nın sipariş sayılarını azaltmak için temaslarda bulunduğunu iddia ediyor.

AMD’nin 7nm ve 6nm wafer siparişlerini düşürmek istediği bildirilirken, NVIDIA şu anda aşırı doymuş GPU pazarıyla karşı karşıya. Ekran kartı pazarında büyük bir RTX 30 stoğu olduğu söyleniyor, bu sebeple NVIDIA fiyatları düşürmeye istekli. Öte yandan bazı müşteriler GeForce RTX 40 ve Radeon RX 7000 serisi ekran kartlarını bekliyor.

NVIDIA, 5nm işlemi için TSMC’ye ön ödeme yapan şirketlerden sadece bir tanesi. Görünüşe göre TSMC, müşterisi için taviz verme konusunda pek istekli değil. Tayvanlı devin haklı gerekçeleri olabilir zira NVIDIA’dan arta kalan üretim kapasitesi için müşteri bulmaları gerekecek.

Piyasanın bu durumu AMD ve NVIDIA’nın hisse senedi fiyatlarına da yansıdı. Her iki hisse de sadece 6 ayda neredeyse %50 düşüş gösterdi.