Anasayfa Haber Belirli Lenovo Bilgisayarlarda Yalnızca Windows Kullanılabiliyor

Belirli Lenovo Bilgisayarlarda Yalnızca Windows Kullanılabiliyor

Lenovo’nun AMD Ryzen 6000 işlemcilerle desteklenen dizüstü bilgisayarlarından bazıları, varsayılan olarak Windows dışında başka bir işletim sistemi çalıştıramayacak. Makalemizde ‘Rembrandt’ APU’ların entegre Microsoft Pluton güvenlik yongasına sahip olacağından söz etmiştik. Lenovo’ya özgü olduğu söylenen problemin arkasında ise TPM ve Pluton yongaları var. Üretici yazılımı, varsayılan olarak önyükleyicilere veya Microsoft 3. Parti UEFI CA anahtarıyla imzalanmış sürücülere güvenmiyor.

Matthew Garrett, bu sorunu ilk olarak Z13 ThinkPad’inde USB sürücüden Linux işletim sistemini başlatmak istediğinde keşfetti. Linux güvenlik uzmanı, konunun Lenovo’nun dizüstü bilgisayarlarında faydalı olan birincil güvenlik önlemi TPM ve içerdiği güvenlik verileriyle ilgili olduğuna dikkat çekiyor. Secure Boot (Güvenli Önyükleme) ve TPM’i destekleyen sisteme Windows olmayan yeni bir işletim sistemi yüklendiğinde, önceki işletim sisteminin anahtarları 3. taraf CA nedeniyle siliniyor. Böylelikle saldırganların sistemi ele geçirmesi engellenmek isteniyor.

Dünyadaki insanların çoğu Windows işletim sistemini çalıştırdığından bu çoğu kullanıcı için ciddi bir sorun olmayacak. Ancak Linux kullanan bazı kişiler bu durumdan hoşnut olmayabilir. İşletim sistemi kilidinin BIOS’ta değiştirilme olasılığı var, ancak bu henüz onaylanmadı.

Bahsi geçen sorun Lenovo’ya özel görünüyor ve Microsoft’un yeni Pluton güvenlik işlemcisinde bir kusur yok. Pluton, CPU üzerinde TPM modülünü taklit ederek sisteme ek güvenlik sağlayan yeni bir yardımcı işlemci. Pluton kullanılmadığında saldırganlar TPM’nin iletişim veri yolunu fiziksel olarak ele geçirebilir, hassas bilgileri daha kolay şekilde çalabilir.