Anasayfa Makale The Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi (Video)

The Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi (Video)

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi

ESO oynamak isteyen ama neye nasıl başlayacağını bilmeyenler için yeni bir içerik ile karşınızdayız. Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi ile oyundan gözü korkanları cesaretlendiriyoruz.

Elder Scrolls oyunlarını neden severiz? Aslında bunun tek bir cevabı yok. Ama en güzel cevabı oyuncuyu olmak istediği karakter için tamamen serbest bırakması diyebilirim. Sizin karakterinizi ve yeteneklerinizi şekillendiren şey yetenek ağaçları değil, yaptıklarınızdır. Ticaret yeteneklerinizi geliştirmek için ticaret yaparsınız, silah yeteneklerinizi geliştirmek için sevdiğiniz silahları kullanırsınız. Büyüde iyi olmak için büyü yapmaya başlamanız gerekiyor.

Yani Elder Scrolls oyunları kendi kuralları çerçevesinde mini bir simülasyon sunar oyunculara. Ve özünde Elder Scrolls Online da çok farklı değil. Bir necromancer’ın tank olmasını engelleyen veya dragon knight’ın destek karakteri olmasını engelleyen hiçbir şey yok. O yüzden ESO’ya başlamak istiyor veya başlamayı düşünüyorsanız ilk olarak bunu aklınızda tutun. Oynamak istediğiniz karakter, kullanmak istediğiniz silahlar ve büyüler tamamen size kalmış.

Tıpkı tek kişilik Elder Scrolls oyunlarında olduğu gibi Tamriel’de yaptığınız her şey yeteneklerinizi geliştirmek için birer tecrübe. Bir asa edinir ve onu kullanmaya başlarsanız asanın yetenek ağaçları açılır. Bir kalkan alıp düşmanları bloklamaya başlarsanız kalkan yetenekleriniz açılır.

ESO’nun 7 Yıllık Yolculuğunu Rich Lambert ile Konuştuk

Ama biz çok hızlı gitmeyelim. Elder Scrolls Online size devasa bir içerik sunarken, her oyuncu alışkanlığına yönelik farklı etkinlikler ve ilerleyiş rotaları çiziyor. İlerleyişin en önemli avantajıysa sizi belli seviye sınırlarına mahkum bırakmıyor oluşu.

Örneğin bir bölgede ilginizi çeken etkinlikleri ve görevleri bitirdikten sonra Tamriel haritasının herhangi bir yerine gitmekte özgürsünüz. Eğer 20. seviyedeyseniz, o bölge de 20. seviyedir. Yani bir bölgeyi bitirdikten sonra sonraki bölge sizden 30 seviye olmanızı beklemez. Böylece ilerleyişiniz ve maceranız asla kesintiye uğramaz. Bu aslında benim TES: Online’da en çok beğendiğim özellik.

Yeni bir ek paket, yeni bir bölge geldiğinde illa o bölge için gereken seviye sınırlarının olmayışı, oyunu tek kişilik bir oyun gibi, sadece güzel hikayeler dinlemek için oynayan oyuncuların da ilgisini çekiyor.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi – Karakter Oluşturma

O zaman karakter oluşturma ekranına geri dönelim. Burada önemli olan tek şey aslında seçtiğiniz ırk. Elder Scrolls oyunlarında bazı ırkların, belli yeteneklere yatkınlığı vardır. Irksal yetenekler yetenek ağacında farklı bir kategoride sıralanır. Bazı ırklar belli buildlerde ciddi avantaja sahip olabilir.

Örneğin, Bretonlar’ın ırk yetenekleri maksimum magicka’yı arttırmaya yöneliktir. Bu sayede magicka isteyen yetenekler için daha geniş bir magicka havuzuna sahiptirler. Hatta Magicka Mastery yeteneği büyü ve silahların magicka masrafını %7 düşürdüğü için avantajları daha da barizleşir. Bretonlar kolaylıkla hasar veren büyücü veya sağlıkçı destek rollerine bürünebilirler.

Ama bir Breton iki elle devasa kılıç kullanan bir öncüye de dönüşebilir. Orası size kalmış. Yine de ırksal avantajlardan maksimum fayda sağlamak için seçilebilir 9 ırkın da size sağladığı avantajlara göz atın derim.

Karakterinizi oluşturduğunuzda seçtiğiniz önemli şeylerden biri de bulunduğunuz ittifak. Skyrim’in 1000 yıl öncesinde Tamriel şu anki halinden çok da farklı bir yer değil. Üç farklı ittifak kurulmuş durumda ve bu ittifakların bir amacı var, Imperial City’yi ele geçirip, yakut tahtta söz sahibi olabilmek. Ne yazık ki bu konuda Tamriel halklarına yardımcı olamıyoruz çünkü Tiber Septim kuzeyden gelip tüm Tamriel ülkelerini tek bir çatı altında toplayana kadar aralarında didişip duracaklar.

Seçebileceğimiz üç ittifak aynı zamanda seçim yapabileceğimiz ırkları da sınırlıyor. Eğer her ırkı her ittifakda kullanabilmek istiyorsanız bunu belli ücret karşılığında ESO’nun oyun içi marketinden satın alabiliyorsunuz.

Oyun ilk piyasaya sürüldüğünde her ittifak için belli bir başlangıç şehirleri vardı. Kısa bir rehber bölgesinin hemen ardından bu şehirlere gelir ve maceramıza başlardık. Ama her yıl güncelenen ESO’da başlangıç bölgeleri de sürekli olarak değişti. Yani artık istediğiniz hikayeden oyuna başlayabilir ve çok daha özel bir başlangıç tecrübesi edinebilirsiniz..

Çünkü her yıl Tamriel’e sürekli yeni oyuncular katılırken, Tamriel de değişiyor, genişliyor ve yeni hikayeleriyle karşımızda oluyor. Ama bu noktadan sonra oyuna ne şekilde devam edeceğiniz yine size kalıyor. İster ek paket ile gelen başlangıç haritasını oynayabilir, isterseniz de merak ettiğiniz, görmek istediğiniz Tamriel bölgelerini keşfe çıkabilirsiniz.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi – İlk Adımlar

Oyuna başladıktan hemen sonra yapmanız gereken ilk işlerden biri de Fighters Guild, Mages Guild ve Undaunted loncalarına katılmak. Bu loncalara katılmanız halinde kendilerine özel yetenek ağaçları açılıyor. Ve bazı çok özel yeteneklere bu loncaların yetenek ağaçları sayesinde erişebiliyorsunuz.

Bu 3 yetenek ağacının en önemli özelliği kendine has ilerleyişe sahip olmaları diyebilirim. Mesela Deadra, Undead öldürdükçe Fighters Guild yetenekleri gelişiyor. Oyun dünyasına dağılmış lore kitaplarını topladıkça da Mages Guild yetenekleri gelişiyor. Zindanları tamamladıkça da Undaunted gelişiyor.

İlk başta bu üç loncaya girdiğinizde, siz bir yandan keşif yapıp, ilerlerken, bir yandan da bu yetenek ağaçları kendi kendine gelişiyor.

Karakterimizi oluşturduk. Elimize uygun bir silah aldık, şehirdeki loncalara üye olduk ve başlamaya hazırız. Peki, biz nasıl seviye atlayacağız?

Seviye atlamak için pek çok yöntem olsa da eğer ESO’ya yeni başladıysanız hikayeleri takip etmenizi öneriyorum. Oyundaki tüm diyaloglar seslendirmeye sahip ve olay örgüleri düşündüğünüzden çok daha derin. Genelde her yerleşim bölgesinin kendine has sorunları var ve o bölgenin görevlerini tamamladığınızda yeni silahlar, ekipmanlar, tecrübe puanı ve yetenek puanlarıyla ödüllendiriliyorsunuz.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi

Seviye atladığınızda Heath, Stamina ve Macigka’dan birine puan yatırmanız isteniyor ve bu durum 50. seviyeye kadar devam ediyor. Yetenek açmanız ve ileride bu Morph için kullanacağınız yetenek puanları ise 50. seviyeden sonra seviye atlama ödülü olarak gelmiyor. Ve oyun sonu içeriğinde çok daha fazla yetenek puanına ihtiyacınız var. Eğer size sırf çok iyi tecrübe puanı veriyor diye bir bölgede kalıp sürekli farm yaparsanız 50. seviyeye kolayca ulaşabilirsiniz ama gücünüzün kaynağı olacak yeteneklerinizi açamazsınız.

50. seviyeden sonraysa oyun sonu içeriklere hazırlanmaya başlamanız gerekiyor. Elbette bu bir başlangıç rehberi olduğu için champion sisteminin detaylarından bahsetmeyeceğim ama yine de üzerinden bir geçelim istiyorum. 50 seviye aldığınızda artık karakteriniz champion seviyeleri almaya başlıyor ve farklı bir yetenek ağacına erişiyor. Buradaki güzel noktaysa şampiyon seviyenizin açtığınız karaktere değil hesabınıza bağlı olması. Yani bir karakter açtınız ve onu 50. sebiyenin ötesine taşıyıp, 150 de şampiyon level’i kastınız. Hemen ardından yeni bir karakter açtığınızda ve bu karakteri 50. seviyeye taşıdığınızda yeniden 150 şampiyon seviyesi kasmanıza gerek yok. Karakteriniz otomatik olarak en yüksek seviyeye yükseliyor. Ayrıca tüm açtığınız karakterler ortak şampiyon seviyesi kasıyor. Böylece oyun sonu içeriklerinin tadına sürekli seviye grindlamadan varabiliyorsunuz.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi

Yetenek puanlarını 3 şekilde edinebiliyorsunuz.

1- Az önce anlattığım bölge görevleri
2- Ana hikaye görevleri
3- Skyshard’lar

Skyshard’lar oyun dünyasında belli sayıda bulunan özel nesneler. Kimi zindanlarda, kimi şehirlerde, bazısı ortalık yerde dururken, bazıları ise ustalıkla gizlenmiş durumda. Bu taşlardan 3 tanesiyle etkileşime geçtiğinizde 1 adet yetenek puanı kazanıyorsunuz. Her bölgenin büyüklüğüne göre farklı sayıda Skyshard var. Kesinlikle peşine düşmeniz gereken şeyler bunlar.

Seviye almaya başladık ve elimizde biraz yetenek puanı birikti. Şimdi bunları harcama zamanı. ESO’da oyuna yeni başlayanlar için güzel bir Yetenek rehberi yer alıyor. Oynamak istediğiniz karakterin hangi yeteneklere ihtiyaç duyacağını size söylüyor ve puanları bu şekilde kolayca dağıtabiliyorsunuz. Başta anlattığım gibi yeteneklerin açılması ve gelişmesi iki şeye bağlı; karakterinizin o anki seviyesi ve ilgili yetenekleri kullanma sıklığınız. Aktif yetenekler 4. seviyeye ulaştığında karşımıza Morph diye yeni bir özellik çıkıyor. Bir yeteneği Morph ettiğinizde sizden iki farklı seçim yapmanız isteniyor. Böyle bir durumda ana yetenek korunurken seçiminize göre bu yetenek farklı bir özellik daha kazanıyor.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi

Normalde diğer pek çok MMO’da olduğu gibi ESO’da da yetenelerinizi ve silahlarınızı bir bara yerleştiriyor ve buradan kullanıyorsunuz. Hatta 15. seviyeye geldiğinizde ikinci bir bar açılıyor buraya da silah ve yetenek dizebiliyorsunuz.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi – Saldırı ve Savunma

Diğer birçok MMO’dan farklı olan yönüyse ESO’nun otomatik saldırılar yerine gerçek zamanlı saldırıları destekliyor oluşu diyebilirim. Pek çok oyunda yetenekler soğuma sürelerine sahiptir, ESO’da ise yetenelerin pek çoğunda böyle bir sınır yok. Eğer yeterince Magicka’nız veya Stamina’nız varsa aynı yeteneği defalarca kullanabiliyorsunuz.

Ayrıca elinizdeki silahla ağır/hafif saldırılar yapabilir, WASD tuşlarına iki kere basarak kaçınma yapabilirsiniz. Ayrıca silahların ağır saldırı özelliklerini kullanarak kaynaklarınızı da yenileyebiliyorsunuz. Diyelim okçusunuz ve Stamina’nız azaldı. Hemen bir ağır saldırı yaparak Stamina’nızı büyük oranda yenileyebilirsiniz. Aynı durum asalarla Magicka yenileme için kullanılabiliyor.

Saldırı ve kaçınma dışında bir diğer önemli gerçek zamanlı haraket ise blok. Kalkanla çok daha etkili olsa da, her silahla blok yapabiliyorsunuz. Blok halindeyken yediğiniz hasar önemli ölçüde azalırken, rakibin vuruşları stamina’nızdan harcar. Ayırca blok durumundayken karşı tarafın saldırılarını da kesebiliyorsunuz. Düşmanlar bazı güçlü saldırılarını yapmadan önce hazırlık sürecine geçer. Bu durumdaki düşmana blok durumundayken aynı anda saldırı tuşuna basıp vurursanız, hem yapmakta olduğu saldırı bozulur hem de kısa süreliğine sersemler.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi

Envanter ise yine önemli konulardan biri. Oyunun başlarında büyük dert olmuyor ama özellikle craft materyalleri toplamaya başladıkça alanlar dar gelmeye, hem sırt çantanız hem de bankanız dolup taşmaya başlıyor. Hem banka için hem de sırt çantanız için belli bir altın karşılığı 10’luk fazladan slot satın alabilirsiniz ama her geliştirmeden sonra daha fazla altına ihtiyaç olacağını unutmayın.

ESO+ da bu noktada devre giren sistemlerden biri aslında. ESO+ oyunun aylık ücret ödeyerek ulaşabileceğiniz bir hizmeti. Daha fazla tecrübe puanı, crafting tecrübesi, crafting malzemelerine özel sınırsız envanter alanı ve DLC’lere ek ödeme yapmadan erişim imkanı gibi tonla avantajı var. Ben oyunu yıllardır ESO+ ile oynuyorum, gayet memnun olduğum bir hizmet ama ESO+ başlangıç için kesinlikle gerekli değil.

Ayık ücret olayına oyunu yaklaşık 1-2 ay oynadıktan sonra başlamanız çok daha uygun olacaktır. Çünkü ben her ne kadar temel mekanikleri anlatırsam anlatayım, oyunda pek çok farklı mekanik var. Hepsi kendine has ve oyun dünyasını keşfettikçe, yeni oyuncularla iletişime geçtikçe daha fazlasını öğreniyorsunuz.

Elder Scrolls Online Başlangıç Rehberi

Yine başlangıç için çok önemli olmayan ama oyunda ilerledikçe ihtiyacınız olan bir başka sistemden de kısa bahsetmek istiyorum: Ticaret sistemi. Ticaret oyuncu toplulukları tarafından kurulan loncalar aracılığıyla yapılabiliyor. Özellikle büyük şehirlerde oyuncu loncaları için eşya satan pek çok tüccar görebilirsiniz. Bu tüccarlarla etkileşime geçerek ihtiyacınız olan eşyaları satın alabilirsiniz. Eğer siz satış yapmak istiyorsanız Guild Finder kullanarak bir ticaret loncasına katılabilir ve elinizdeki ürünleri satmaya başlayabilirsiniz.

Oyunda yeterince ilerledikten sonra end game eşyalarının peşinden gitmek için Trials’lara Veteran Dungeon’lara katılabilir, craft yeteneklerinizi geliştirip oyundaki en güçlü eşyaları yapabilir veya sakin takılıp evinize yeni eşyalar satın alabilirsiniz. Veya bunların hepsini yapabilirsiniz.

ESO devasa haritasını bitirmeniz gereken bir oyun değil, her köşesinde yepyeni bir hikayenin başladığı, içinde kaybolmanız gereken bir macera.

  • Bu video Bethesda Türkiye işbirliği ile hazırlanmıştır.