Anasayfa Haber Intel Optane Bellek Bölümü Kapanıyor

Intel Optane Bellek Bölümü Kapanıyor

Intel SSD

Intel, 2022 ikinci çeyrek kazanç raporunu açıkladığı sıralarda Optane bellek bölümünü tamamen kapatacağını söyledi. CEO Pat Gelsinger, mali belgelerdeki ucu açık ifadelere açıklık getirerek Intel’in Optane işini bitireceğini doğruladı. Şirketin bu hamlesi, 559 milyon dolarlık bir stok değer düşüklüğüne yani zararına neden olacak.

Intel, hem depolama hem de bellek ürünleri geliştirmek için Optane bellek çözümünü kullanmıştı. Mavi dev aslında tüketici PC’leri için Optane depolama ürünlerini üretmeyi çoktan bırakmıştı. Sonrasında ise SK hynix, NAND ve SSD bölümünü komple satın almıştı.

Mavi takım, kalıcı bellek DIMM’leri de dahil olmak üzere Optane bellek işini veri merkezleri için sürdürmeyi tercih etti. Ancak artık bu ürünlerin de sonu geldi. Gelsinger, sebep olarak Intel’in eski Optane ortağı Micron’un CXL tabanlı mimarilere geçişini gösterdi. Micron, Intel’in Optane üretimi için kullandığı bellek türü olan 3D XPoint‘in tek üreticisiydi. Şirket daha sonra 3D XPoint fabrikasını Texas Instruments’a sattı.

İlginç bir şekilde, Intel’in Crow’s Pass kod adlı yeni nesil DDR5 Optane bellek modüllerinin ilk testleri daha geçen hafta ortaya çıktı. Görünüşe göre Sapphire Rapids yongalarla beraber bir lansman planlanıyordu, ancak belli ki bu planlar iptal oldu.