Anasayfa Video 240 Hz Espor Monitörü: BenQ Zowie XL2540K İncelemesi

240 Hz Espor Monitörü: BenQ Zowie XL2540K İncelemesi

Esporcuların ihtiyaçlarına hitap etmek için tasarlanmış BenQ Zowie XL2540K oyuncu monitörünü detaylı inceledik.

Bu monitörün ayrı bir kitlesi var, BenQ’nun Avrupa turnuvalarında fırtına gibi estiği ve bütün videolarda ekranları doldurduğu günlerde Zowie serisi de ünlü oldu. Nedir alamet-i farikası derseniz, farklı logosuyla BenQ ürün ailesinde Zowie serisi doğrudan eSporcular için tasarlanmış oyuncu monitörlerini barındırıyor.

Hatta daha önce Technopat’ta XL2546K ve XL2411L modellerini incelemiş ve beğenmiştik. Elbette son yıllarda pazarı gören koşup geliyor ve hemen hemen her ürün oyuncu ibaresi taşıyor. Ancak her donanım bunu haklı çıkartacak bir teknik özelliğe sahip değil. Zowie XL2540K modeli sahip mi? Beraber görelim.

Ekran Hızı Önemli!

Öncelikle 240 Hz ekran tazeleme hızı kendini oyunun kaç FPS verdiğinden bağımsız olarak fare hareketlerinde bile hissettiriyor. El göz koordinasyonu ve düşük gecikme ile seri hareket edebilmek için gereken önemli özelliklerden biri yüksek tazeleme hızıdır.

Genel kaide olarak 240 Hz bir monitör 144 Hz’den daha seridir. Ancak tek başına her şey değildir, zira Input Lag denilen giriş gecikmesi iki 240 Hz monitör arasında da farklıdır. Yine önemli bir nokta da piksellerin hızıdır, renk değiştirme hızı. Griden griye geçiş hızı yavaşsa ekranda hayalet efektler oluşur ve buna Ghosting denir. Özellikle espor için bu istenmeyen bir etkidir.

Tek kişilik oyunlarda ya da Need For Speed tarzı yarışlarda sinematik bir etki verebilir. Ancak turnuvalar sinematik etki değil, hızlı tepki vermeyi gerektirir. Bu yüzden görüntünün net olması çok önemlidir.

BenQ Zowie XL2540K

Neden TN Panel?

BenQ Zowie XL2540K modelinde kullanılan TN panel de bu amaçla seçilmiş, hızlı renk değiştirme yani tepki süresi sağlıyor. Genel olarak video ve fotoğraf kurguları, düzenlemeleri için nasıl IPS ve türevi renk konusunda güçlü panel türleri tercih ediliyorsa, halen teknik temelinde en güçlü yanı tepki süresi olan TN paneller de rekabetçi spor odaklı espor monitörü kategorisinin tercihi oluyor.

Yine genel bilgi paylaşalım, VA paneller de kavisli ekranlarda kullanılıyor örneğin. Peki hangisi en iyisi? Bu sorunun cevabı basit, sizin için en önemli kullanım hangisiyse, sizin için en iyi panel türü de odur. Yeni nesil IPS ekranlar eski nesiller kadar yavaş değil. Yeni nesil TN paneller de eski nesiller gibi gri görünmüyor. Hatta görüş açısı bile iyileşmiş durumda ve yatay, dikey açılar çok daha iyi.

Yine de bir konuya odaklı tasarım yaparken, alanında en iyisini kullanmak bir avantaj. BenQ Zowie XL2540K modelinde ve diğer turnuva standartlarına uygun oyuncu monitörlerinde TN yani Twisted Neumatic panel seçimiyle doğru yapıyor. Zira en hızlı IPS türevi panellerle bile karşılaştırdığınızda, bu ekranlardaki hareket bulanıklığı çok daha düşük kalıyor. Özetle amacınızı karşı takımı yenmek olduğu, bunun için hazırlandığınız koşullara uygun, ideal rekabetçi FPS monitörü diyebiliriz.

BenQ Zowie XL2540K özellikleri

Elbette DyAc+ özelliği de olsa bu tam olacaktı. Normalde XL serisi K modellerinde bulunan hareket bulanıklığı azaltma teknolojisi diğer modellerde var ama bunda yok.

2022 Yılında tartışma konusu olacak panel tipi olayını da kapsamlı ve artı/eksi anlattığımıza göre renk gamı testlerimizi, Input Lag testimizi ve piksel renk değiştirme ayarlarındaki deneyim sonuçlarımızı videoda detaylı olarak izleyebilirsiniz.

Sonuç Değerlendirmesi

AMD FreeSync Premium ile düşük gecikme, yırtılmasız görüntü, LFC – Low Framerate Compensation yani düşük kare hızı telafisi sağlıyor. Üstelik bunun için sadece AMD ekran kartı sahibi olma zorunluluğu da yok. Nvidia ekran kartınızda da FreeSync açabiliyorsunuz.

Genel tavsiyemiz HDMI değil de DisplayPort bağlantısı tercih etmeniz yönünde. Her HDMI sürümü 1920×1080 çözünürlükte 240 Hz hızı desteklemeyebilir. Destekliyorsa ne güzel, HDMI ile de kullanırsınız, hatta PC yanında konsol da bağlayıp ikisi de varsa, ikisinde de eğlenebilirsiniz. Zaten bunun dışında uyumluluk açısından çok bakacak bir şey yok.

Elbette istisna laptop bağlantıları oluyor, monitörden ziyade dizüstü bilgisayarınızın çıkışı hangi standartta, yüksek Hz tazeleme sunabilecek mi bir bakmanızda fayda var, Technopat Sosyal’de konusunu açıp sorabilirsiniz.

BenQ Zowie XL2540K

BenQ Zowie XL2540K Teknik Özellikler ve Öne Çıkan Noktalar:

  • 1920×1080 piksel 240 Hz 1 ms oyuncu monitörü.
  • 320 cd/m2 parlaklık.
  • 170 derece yatay, 160 derece dikey görüş açısı.
  • 1000:1 kontrast oranı.
  • 6 bit +2 bit FRC ile 8 Bit renk.
  • 3 adet HDMI 2.0 portu
  • 1 adet DisplayPort 1.2
  • 1 adet 3.5 mm ses portu.
  • Kensington kilit yuvası.
  • Mini-USB uzaktan kumanda desteği.
  • OSD menüsü 5 düğmeli S Switch mevcut.
  • Konsol desteği PS5 ve Xbox Series X üzerinde 120 Hz desteği sunuyor.
  • Paylaşılabilir XL ayarları ile pro oyuncuların ayarlarını indirme ve kullanma seçenekleri.
  • Black Equalizer.
  • Flicker Free.
  • BenQ Color Vibrance ayarı.

Stant ve stant tabanını klavye fareye yakınlaştıracak şekilde K modellerinde güncelleme var. Bu da eski ve yeni modeller arasında farkı anlamanızı kolaylaştırıyor.