Anasayfa Haber ABD, Çip Tasarım Yazılımlarının Çin’e Satışını Yasaklıyor

ABD, Çip Tasarım Yazılımlarının Çin’e Satışını Yasaklıyor

ABD Hükümeti’nin getirdiği yeni yasakla birlikte GAA-FET EDA yazılımı artık Çin kaynaklı hiçbir şirkete sunulmayacak. Başka bir deyişle, insanlar artık on milyarlarca transistör içeren çipler tasarlayamayacak. EDA (elektronik tasarım otomasyonu) yazılımı, çip mimarları tarafından mikro tasarım yönetimi için kullanılıyor.

Synopsys, Cadence ve Siemens başlıca EDA yazılım tedarikçileri arasında yer alıyor. Intel’in satışını yapmadığı şirket içi bir EDA yazılımı kullandığı söyleniyor. Ancak bu durum şirketin TSMC ile yaptığı büyük anlaşmalarla birlikte değişebilir.

“Gates-all-around” veya GAA teknolojisi, 3nm ve 2nm silikon üretim süreçlerinde transistörler oluşturmak için hayati önem taşımakta. Samsung zaten 3nm teknolojisi için GAA tekniğini kullanıyor. TSMC 2nm (2N) sürecinde GAA tekniğine geçiş yapmayı planlıyor. Intel ise yüksek ihtimalle Intel 20A (20 angstrom veya 2 nanometre) nodu için yeni GAA sürecini benimseyecek.

Hem Intel hem de TSMC, 2024’te seri üretim için GAAFET’ler tarafından desteklenen düğümleri piyasaya sürecek. Öte yandan ABD Hükümeti, Çin’e EUV litografi makinelerinin yanı sıra 128 katman veya 14 nm’den daha büyük 3D NAND flaş çipleri üreten makinelerin satışını zaten yasaklamıştı. Yaptırımlarını genişleten Amerika yönetimi artık yazılım tabanlı engeller de getiriyor.