Anasayfa Haber 14. Nesil İşlemciler, Bağımsız Medya Birimi Sayesinde GPU Olmadan Video Oynatacak

14. Nesil İşlemciler, Bağımsız Medya Birimi Sayesinde GPU Olmadan Video Oynatacak

Intel’in yaklaşan 13. Nesil Raptor Lake işlemcileri yüksek ihtimalle Eylül ayında piyasada olacak. Gelecek nesiller için erkenden planlar yapan Intel, 2023 yılında 14. Nesil Meteor Lake işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Intel 4 (7nm) üretim teknolojisi üzerine inşa edilen bu yongaların çok sayıda yenilik sunmasını bekliyoruz. Linux yamalarında ortaya çıkan detaylar ise Meteor Lake’in farklı bir yanına ışık tutuyor.

Linux çekirdek yamalarındaki bazı güncellemeler, Meteor Lake’in video/ses işlemek için özel bir “Standalone Media (Bağımsız Medya)” birimine sahip olacağını gösteriyor. GPU’dan ayrılmış medya motoruna dahil edilen kodlama ve kod çözme yetenekleri, işlemcilerin GPU olmadan video oynatmasına olanak tanıyor, ayrıca GPU paralel işleme gücü olarak kullanılabiliyor.

Intel QuickSync gibi özellikler yüksek ihtimalle bu üniteye entegre edilecek. İlginç olan ise bu ünite, Ponte Vecchio’da (sunucu GPU’su) bulunan dilim (tile) bazlı üretim tekniği kullanılarak ayrı bir birim olarak geliştiriliyor. İşte yama notlarından bazı detaylar:

[Meteor Lake] ile birlikte, medya işlevselliği donanım düzeyinde yeni, ikinci bir GT’ye taşındı. Spesifikasyonda “bağımsız medya” olarak anılan bu yeni GT’nin kendi GuC’si, güç yönetimi/forcewake’i vb. mevcut. Tek başına ortam için genel motor dışı GT kayıtları 0x380000’de başlıyor, ancak aksi halde birincil GT ile aynı MMIO ofsetlerini kullanıyor.

Bağımsız medya motoru, [Xe HP Yazılım Geliştirme Aracı] ve [Ponte Vecchio] gibi platformlarda bulunan kutucuklara çok benzer. i915 [çekirdek grafik sürücüsü] uygulaması, genel “çoklu GT” altyapısının çoğunu iki platform türü arasında paylaşabilir.